Συνέλαβαν δύο 14χρονους που έβαλαν φωτιά σε αδέσποτο σκύλο

Άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας από το Αστυνομικό Τμήμα Αργοστολίου συνέλαβαν χθες το απόγευμα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, δύο 14χρονους μαθητές με την κατηγορία ότι περιέλουσαν με πετρέλαιο έναν αδέσποτο σκύλο που βρισκόταν στο δημοτικό σχολείο Κεραμειών στην Κεφαλονιά και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά με σκοπό να τον κάψουν ζωντανό.  Στην Αστυνομική Διεύθυνση οδηγήθηκαν και οι γονείς των δύο ανηλίκων και εις βάρος όλων σχηματίστηκε δικογραφία.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό κακοποίησης ζώου από ανήλικους δράστες, το οποίο, όμως, «ξυπνά μνήμες» από την άγρια κακοποίηση που βίωσε ο γνωστός πια σε όλους μας Φοίνικας, όταν τρεις ανήλικοι τον περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό και τον πυρπόλησαν στην περιοχή των δικαστηρίων στην Άρτα.  

Την περασμένη Δευτέρα οι εθελοντές του Συλλόγου Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «Ντορίς» ειδοποιήθηκαν από κατοίκους της περιοχής για το συμβάν κι έσπευσαν επί τόπου. Σύμφωνα με τους δύο αυτόπτες μάρτυρες οι ανήλικοι δράστες προσπάθησαν αρχικά να πλησιάσουν ένα άλλο αδέσποτο σκυλάκι που συχνάζει στο σχολικό συγκρότημα, το οποίο, όμως, τους γρύλλισε κι έφυγε μακριά τους. Τότε οι δύο ανήλικοι πλησίασαν το  άτυχο σκυλάκι, το οποίο τους εμπιστεύτηκε,  κι άρχισαν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, να το αλείφουν με κάποιο υγρό.

Οι μάρτυρες υπέθεσαν ότι του έβαζαν αντιπαρασιτικό υγρό, μέχρι που άκουσαν τις σπαρακτικές κραυγές του ζώου, που σε κατάσταση αμόκ κι ενώ φλεγόταν το σώμα του από την φωτιά που του έβαλαν οι ανήλικοι δράστες, έτρεχε σα τρελό με κατεύθυνση προς το Δημοτικό Στάδιο  Κεραμειών. Σημειωτέον το συγκεκριμένο σκυλάκι φρόντιζαν οι κάτοικοι και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου στο χωριό Κεραμειές Κεφαλονιάς. 


Θύμα περιστατικού παιδικής βίας έπεσε ο άτυχος σκυλάκος 

Ακολούθησαν σκηνές πανικού από τις σπαρακτικές κραυγές του ζώου. Οι ανήλικοι δράστες το έβαλαν στα πόδια και κρύφτηκαν, ενώ πολλοί κάτοικοι του χωριού  με τη  σχολική τροχονόμο που ήταν στο σχολικό συγκρότημα και άκουσαν  τις κραυγές του ζώου χτένιζαν επί πολύ ώρα την ευρύτερη περιοχή για να βρουν και να βοηθήσουν το κακοποιημένο σκυλί. Τελικά το σκυλάκι εντοπίστηκε στο χωματόδρομο μετά το Δημοτικό Στάδιο του χωριού, πολύ μακριά από εκεί που συνέβη το περιστατικό.

Οι εθελοντές του Συλλόγου Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «Ντορίς» παρέλαβαν το σκυλάκι και με τη συνοδεία της σχολικής τροχονόμου και ενός εκ των μαρτύρων, μετέβησαν αμέσως στον κτηνίατρο  Ελευθέριο Ψαρρό, ο οποίος διαπίστωσε βαρύτατο εκτεταμένο έγκαυμα στην αριστερή βουβωνική χώρα και του πρόσφερε, για ακόμη μια φορά αφιλοκερδώς, τις πρώτες βοήθειες, δίνοντάς του ισχυρά παυσίπονα και αντιβίωση.


Η κτηνιατρική γνωμάτευση 

Οι αυτόπτες μάρτυρες και όσοι παραβρέθηκαν στο βίαιο αυτό περιστατικό μετέβησαν αμέσως στο Α.Τ. Αργοστολίου όπου έδωσαν τις καταθέσεις τους. Την επόμενη ημέρα  στο πλαίσιο του αυτοφώρου, άνδρες του Α.Τ. προσήγαγαν  τους ανήλικους δράστες και τους γονείς τους στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τους κι αναμένεται  η Εισαγγελία Κεφαλληνίας  να πράξει τα δέοντα σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα που περιγράφει με σαφήνεια τις ποινές που θα επιβληθούν στους ανήλικους και στους γονείς τους για την παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «Ντορίς» σε ανακοίνωση του αναφέρει σχετικά: «Θα παρακαλούσαμε τη δημόσια τοποθέτηση για το παραπάνω  βιαιότατο περιστατικό κακοποίησης του άτυχου σκύλου τόσο του προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κεραμειών, αναφορικά με τις δράσεις που σκέφτονται να αναπτύξουν στα δημοτικά σχολεία του νησιού μας, για την ανάπτυξη της φιλοζωίας των μικρών μαθητών και αυριανών πολιτών της χώρας μας, αν σκέφτονται δραττόμενοι του ατυχέστατου αυτού περιστατικού, που ελπίζουμε να είναι και το μοναδικό, να ασκήσουν πιέσεις, κι αυτοί, στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων για να βάλουν επιτέλους το μάθημα της φιλοζωίας στα σχολεία, πάγιο αίτημα της Π.Φ.Π.Ο. και με ποιον  τρόπο  σκέπτονται να αντιμετωπίσουν το εν λόγω περιστατικό βίας.

Να επισημάνουμε ότι σήμερα αναδεικνύονται όλο και πιο πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η παιδική βιαιότητα απέναντι στα ζώα είναι σημάδι ότι κάτι πάει λάθος και φυσικά αποτελεί άμεση προειδοποίηση μελλοντικών βίαιων πράξεων ενάντια σε ανθρώπους.

Οφείλουμε να συγχαίρουμε δημόσια τους αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, που δεν σώπασαν αλλά έδωσαν τις καταθέσεις τους στην Αστυνομία  και που στην ουσία δικαίωσαν το άτυχο ζώο από την φρικαλεότητα που βίωσε. Όλους τους κατοίκους του χωριού   που κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν. Τη διευθύντρια και τη σχολική τροχονόμο του Γυμνασίου για την ευαισθησία που έδειξαν και την αποφασιστικότητα τους στις καταθέσεις που έδωσαν.  Όλους όσους φροντίζουν στην αποθεραπεία του το σκύλου και προσπαθούν να του επουλώσουν τα τραύματα  στο σώμα και στη  ψυχή του. Την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την αμεσότητα των κινήσεων τους επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητά τους να συνδράμουν τα μέγιστα στην προσπάθεια που καταβάλουμε για την βελτίωση της ευζωίας των δίποδων συνοδοιπόρων μας. Τέλος τους εθελοντές του Συλλόγου μας που ανταποκρίθηκαν αμεσότατα.

Όπως είχε δηλώσει η πολιτισμική ανθρωπολόγος Μάργκαρετ Μιντ και που όλοι μας οφείλουμε να το σκεφθούμε «ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε ένα παιδί είναι να βασανίσει ,να σκοτώσει ένα ζώο και να μείνει ατιμώρητο» καταλήγει ο Σύλλογος Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «Ντορίς».