Ταΐστρες και ποτίστρες για τ’ αδέσποτα τοποθέτησε ο Δήμος Σπάρτης

Δέκα ταΐστρες και δέκα ποτίστρες για τους αδέσποτους σκύλους τοποθέτησε ο Δήμος Σπάρτης σε διάφορα σημεία της πόλης ανταποκρινόμενος των νομοθετικών του υποχρεώσεων τουλάχιστον όσον αφορά τη σίτιση των ζώων που διαβούν εντός των διοικητικών του ορίων.

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Σπάρτης αναφέρει τα ακόλουθα:«Σύμφωνα με το νόμο τα αδέσποτα, αφού στειρωθούν, ταυτοποιηθούν με ηλεκτρονικό μικρο-μηχανισμό, εμβολιασθούν και αποπαρασιτωθούν, επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον με συγκεκριμένους χωροταξικούς περιορισμούς. Παρόλα αυτά η ζωή ενός σκύλου δεν είναι ο δρόμος ή μια γειτονιά ούτε φυσικά ένα καταφύγιο προσωρινής ούτως ή άλλως διαμονής σύμφωνα με το νόμο.

 

 

Πρόθεση της Δημοτικής αρχής, σε συνεργασία με φιλοζωϊκές ομάδες και συλλόγους, είναι η έντονη και συνεχής ενημέρωση των πολιτών προς την κατεύθυνση της υιοθεσίας των τετράποδων αυτών φίλων του ανθρώπου. Η αρμονική συνύπαρξη των ζώων και του ανθρώπου, η ενημέρωση των κατόχων σκύλων για τις νομικές τους υποχρεώσεις και η υποστήριξη και εφαρμογή των νόμων εκ μέρους της Δημοτικής αρχής είναι ουσιαστική πολιτική και προτεραιότητα του Δήμου μας.

 

 

Καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες του δήμου μας να βοηθήσουν πρωτίστως αυτά τα ζώα, είτε υιοθετώντας τα, που θα ήταν και το πλέον επιθυμητό, είτε μετά από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, προσφέροντας συγκεκριμένο κατάλληλο ασφαλή και περιφραγμένο χώρο» καταλήγει ο Δήμος Σπάρτης.

Αίτημα συνεργασίας στο Δήμο Σπάρτης για τ’ αδέσποτα

Στις 16 Ιανουαρίου η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) έστειλε επιστολή στο Δήμο Σπάρτης και στο Φιλοζωικό Σωματείο Σπάρτης, στην οποία τους προτείνει να συνεργαστούν ώστε να δοθούν λύσεις και να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες προβλήματα στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ειδικότερα η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει στην επιστολή της: «Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου επιδιώκει την καλή συνεργασία και επικοινωνία με τους καθ ύλην αρμοδίους για την προστασία των ζώων φορείς και δη τους Δήμους.

Προς υλοποίηση των ανωτέρω έστειλε πρόσφατα στον Δήμο Σπάρτης, όπως και σε άλλους Δήμους, μια επιστολή με γενικές επιθυμητές κατευθύνσεις επιδιώκοντας την εποικοδομητική συνεργασία του προς όφελος των ζώων αλλά και της πόλης. Πριν την αποστολή των προτάσεών μας ήρθαμε σε επικοινωνία με μέλη του Φιλοζωικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σπάρτης και ιδιαίτερα με την Πρόεδρό του, στην οποία προ-αποστείλαμε την επιστολή, ώστε να έχουμε την γνώμη και τις προτάσεις των συλλογικών οργάνων του Συλλόγου.

Δυστυχώς όμως παρά τις επίμονες και επί μακρόν προσπάθειές μας η διοίκηση του συλλόγου δεν απάντησε στις εκκλήσεις μας. Ταυτόχρονα επισημάναμε κάποιες αδυναμίες του προγράμματος διαχείρισης του κυνοκομείου πάντα με την πρόθεση της εποικοδομητικής συνεργασίας.

Γι' αυτό και δεν κατανοούμε την αντίδραση και τα υπονοούμενα του Δημάρχου, η δε πολυετής εθελοντική ενασχόλησή μας με τα κοινά και επί τω προκειμένω με την προστασία των ζώων περιορίζει έως εξαλείφει τον κίνδυνο παραπλάνησής μας, ως αναφέρεται στην επιστολή του. Χαιρόμαστε για τις δράσεις του Δήμου γύρω από τα ζώα αλλά το έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας στην χώρα μας υποχρεώνει να “κρατάμε μικρό καλάθι” και να είμαστε εν εγρηγόρσει.

Όσον αφορά την απάντηση του φιλοζωικού συλλόγου, την οποία τυχαία αλιεύσαμε από το διαδίκτυο καθότι δεν είχαμε -με ευθύνη του συλλόγου- την τιμή να συνεργαστούμε όπως θα θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε και να επιδιώκουμε, νοιώσαμε πραγματική έκπληξη, αφού εμείς θεωρούμε τα μέλη και την ηγεσία του συλλόγου συναγωνιστές και αίμα από το αίμα μας και ουδεμία πρόθεση ή διάθεση αντιπαράθεσης έχουμε ακόμη και αν προκαλούμαστε, γι αυτό και δεν θα απαντήσουμε στο κομμάτι που εμμέσως μας αφορά.

Για το μείζον όμως θέμα της ευθανασίας υγιών ζώων συντροφιάς θεωρούμε καθήκον μας να πάρουμε για μια ακόμη φορά θέση δημόσια: η ευθανασία υγιούς ζώου πέραν του ότι απαγορεύεται από την νομοθεσία μας είναι πρωτίστως ηθικά καταδικαστέα.

Η φιλοζωία είναι στάση ζωής και όχι στάση θανάτου. Ως εκ των ανωτέρω συνάγεται η Ομοσπονδία μας τείνει για μια ακόμη φορά χείρα συνεργασίας τόσο προς τον Δήμο Σπάρτης όσο και κυρίως προς την φιλοζωική κοινότητα της Σπάρτης και αναμένει την ανταπόκριση των δύο αυτών φορέων και θεσμών».