Τον άφησε να σαπίζει ζωντανός στην αυλή του σπιτιού της στην Άνω Γλυφάδα

Σε κτηνιατρείο μεταφέρθηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου από μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Σ.Π.Α.Ζ.) ο δεσποζόμενος σκύλος που βλέπετε στις φωτογραφίες, ο οποίος βρέθηκε σε τραγική κατάσταση να είναι δεμένος σε δέντρο στην αυλή ενός σπιτιού στην Άνω Γλυφάδα, με το αριστερό του πόδι σάπιο από την κοντή αλυσίδα, η οποία εισχωρούσε με την τριβή και στα πλευρά του, τραυματίζοντας τον σοβαρά. Ήταν τόσο απισχνασμένος που μετά βίας κρατιόταν στα πόδια του, ενώ ο πνίχτης που έφερε στο λαιμό του είχε χωθεί μέσα στο δέρμα του.

 

 

Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν το μαρτύριο που υπέστη αυτό το πλάσμα για αρκετό καιρό. «Προδόθηκε από τους ανθρώπους του. Καταδικάστηκε σε μια αυλή, δεμένος σε δέντρο δίπλα σ’ ένα μουχλιασμένο μπολ. Μέρα με τη μέρα η αλυσίδα του έκοβε το πόδι και εισχωρούσε στα πλευρά του. Σάπιζε πονεμένος και δεμένος. Όταν ενημερώθηκε και έφτασε ο Σ.Π.Α.Ζ. ήταν αργά, το κακό είχε γίνει» αναφέρει ο Σ.Π.Α..Ζ., ο οποίος κατέθεσε μήνυση εις βάρος της ανεύθυνης «ιδιοκτήτριας» του και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

 

 

Ο Σ.Π.Α.Ζ. περιγράφοντας το περιστατικό αναφέρει ότι την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου πέφτει στην αντίληψή του η ακόλουθη ανάρτηση στο facebook που αφορά έναν σκύλο που βρέθηκε στην Άνω Γλυφάδα. «Μήπως τον γνωρίζετε; Βρέθηκε από κάτοικο της Άνω Γλυφάδας πριν 4-5 μέρες. Τον έβαλε στον κήπο του, τον έδεσε μέχρι να βρει βοήθεια. Δεν είναι από τα αδέσποτα της περιοχής. Μάλλον είναι από σπίτι. Χάθηκε; Τον εγκατέλειψαν; Το πόδι του είναι χτυπημένο. Ίσως και να χρειαστεί ακρωτηριασμό. Μήπως τον ψάχνει κάποιος;».

 

 

Καθώς ο σκύλος περιγράφεται ως τραυματισμένος εθελόντριες του Σ.Π.Α.Ζ. σπεύδουν την επόμενη ημέρα για να τον βοηθήσουν. Όπως επισημαίνουν ο σκύλος ήταν σε έξαλλη κατάσταση και ήταν εμφανές ότι πονούσε πολύ. Η αλυσίδα ήταν μπλεγμένη γύρω από τα πόδια του και έκοβε τα πλευρά του.

«Με τη βοήθεια ειδικού και μετά από τεράστια προσπάθεια, ελέγχεται και μπαίνει σε κλουβί μεταφοράς για να μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο μας.  Τα πρώτα νέα αποκαρδιωτικά. Η αλυσίδα για βδομάδες του κόβει κάθε μέρα λίγο - λίγο το πόδι. Φτάνει στο κόκαλο και συνεχίζει. Παράλληλα του κόβει και τα πλευρά ενώ ο πνίχτης στο λαιμό του εισχωρεί και αυτός στο δέρμα του» αναφέρουν οι εθελοντές του Σ.Π.Α.Ζ.

 

 

Ο Λευτέρης, όπως τον ονόμασαν οι φιλόζωοι, μεταφέρθηκε από μέλος του Σ.Π.Α.Ζ. σε κτηνίατρο, ο οποίος του χορήγησε πολύ ισχυρά αντιβιωτικά και αντιφλεγμονώδη, ενώ του πήρε αίμα για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Η κτηνιατρική του γνωμάτευση που θα περιλαμβάνεται στη δικογραφία αναφέρει: «Πιστοποιώ ότι στις 05/09/2016 προσκομίστηκε στην κλινική σκύλος ημίαιμος σε κακή κατάσταση, απισχνασμένος και με νέκρωση στο αριστερό άκρο. Το άκρο από το γόνατο και κάτω είναι νεκρωμένο και στο μέσο της κνήμης υπάρχει νέκρωση των μαλακών ιστών και σήψη πιθανώς από ισχαιμική περίδεση από σχοινί ή αλυσίδα. Από την έκταση της βλάβης των ιστών και την ιστική νέκρωση υπολογίζεται σε 15 με 30 ημέρες η διάρκεια της νέκρωσης. Επιβάλλεται ακρωτηριασμός του άκρου λόγω σήψης και νευρολογικού ελλείμματος».

 

 

Ο Λευτέρης, που ελευθερώθηκε από την αλυσίδα, υποβλήθηκε σε επέμβαση ακρωτηριασμού του αριστερού του ποδιού και ήδη άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στα τρία πλέον του πόδια.

Ο Σ.Π.Α.Ζ. τονίζει ότι ο Λευτέρης βρισκόταν σ' αυτή την τραγική κατάσταση αρκετές εβδομάδες και όχι λίγες ημέρες όπως ισχυρίστηκε η «ιδιοκτήτρια» του στους εθελοντές που πήγαν να τον σώσουν. Ο Σ.Π.Α.Ζ. δέχθηκε πολλά μηνύματα από γείτονές της που αναφέρουν ότι ο σκυλάκος βρισκόταν στην αυλή της αλυσοδεμένος εδώ και πολλούς μήνες.

 

 

«Αποφασίσαμε ότι δε  μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Εκείνη προφανώς τα είχε βρει με τη συνείδηση της. Εμείς δεν κοιμόμαστε τα βράδια. Καταθέσαμε μήνυση, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Μέχρι τότε πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε αυτό το αγόρι.

Παρά το γεγονός ότι άνθρωποι και ζώα με ειδικές ανάγκες ή ιδιαιτερότητες γίνονται αποδέκτες ρατσισμού και παραγκωνίζονται καθημερινά, εκείνοι και εκείνα δεν σταματούν ποτέ μα ποτέ να μας αποδεικνύουν ότι η μόνη αναπηρία είναι έλλειψη καρδιάς και ψυχής. Ο ελεύθερος Λευτέρης έκανε τα πρώτα του βήματα στα τρία πλέον πόδια.

Περιμένουμε αυτόν ή αυτήν που δεν θα δώσει σημασία σε αυτό, όπως εξάλλου δεν δίνει και εκείνος και θα του χαρίσει ένα σπίτι και μια οικογένεια μακριά από την αλυσίδα» επισημαίνουν οι εθελοντές του Σ.Π.Α.Ζ.