Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις που προωθεί στη νομοθεσία σχετικά με την υιοθεσία αδέσποτων ζώων προκειμένου να μπορεί να γίνεται η παραλαβή ενός υιοθετημένου ζώου από νόμιμο εκπρόσωπο του νέου κηδεμόνα και να είναι νόμιμη η παραμονή αδέσποτων ζώων από την Ελλάδα σε καταφύγια του εξωτερικού.

Ειδικότερα στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 5 Φεβρουαρίου του 2016 το ΥπΑΑΤ αναφέρεται: «Το ΥπΑΑΤ με στόχο να γίνει πιο σαφές το νομικό πλαίσιο που αφορά στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων, εισάγει στο σχέδιο Νόμου «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και μορφές συλλογικής οργάνωσης του Αγροτικού Χώρου», τροποποίηση του άρθρου 9 του Ν. 4039/2012, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα η διαδικασία της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη (υπογραφή της δήλωσης υιοθεσίας, παραλαβή του ζώου) να γίνεται και από νόμιμο εκπρόσωπό του.

Επίσης, καταργείται η απαγόρευση διατήρησης και παραμονής των ζώων αυτών σε καταφύγια εκτός Ελλάδας, καθόσον η διάταξη αυτή θεσπίζει κανόνα προς εφαρμογή στο έδαφος άλλου κράτους μέλους και ως εκ τούτου προσκρούει στο δίκαιο της Ε.Ε.».