Βρήκαν εξαθλιωμένα και νηστικά 40 σκυλιά που αδυνατούσε να φροντίσει ο ψυχικά άρρωστος ιδιοκτήτης τους

Ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων «Animal Action» κάνει έκκληση για βοήθεια και ζητά τη στήριξή σας ώστε να συγκεντρωθούν τροφές για τα 40 περίπου εξαθλιωμένα και νηστικά σκυλιά που άφησε πίσω του στο χωριό Βασιλικό του Δήμου Πωγωνίου ο κάτοχός τους, ένας άνθρωπος άρρωστος ψυχικά, ο οποίος μεταφέρθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου για νοσηλεία στη Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου κάτοικος του χωριού επικοινώνησε με το Σύλλογο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων «Animal Action» ενημερώνοντας για τα εξαθλιωμένα σκυλάκια που ζούσαν άλλα στην αυλή κι άλλα εγκλωβισμένα μέσα στο σπίτι. Οι κάτοικοι του χωριού έριχναν φαγητό στα ζώα που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρου του σπιτιού όμως ήταν τόσα πολλά που τρώγονταν μεταξύ τους για ένα κομμάτι ψωμί.

 

 

Εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων «Animal Action» μετέβησαν άμεσα στο χωριό Βασιλικό προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να σιτίσουν τα σκυλάκια. Η δυσοσμία ήταν τόσο έντονη που οδήγησε τους εθελοντές στο σωστό σπίτι όπου εκεί οι εικόνες που αντίκρισαν τους σόκαραν. Σκελετωμένοι σκύλοι, με ψώρα, να δαγκώνονται μεταξύ τους, ενώ ουρλιαχτά και κλάματα κουταβιών και ενήλικων σκύλων ακούγοντας μέσα από το κλειδωμένο σπίτι.

 

 

Οι εθελοντές ρώτησαν τους κατοίκους πως άφησαν να εξελιχτεί η κατάσταση έτσι, και γιατί το επέτρεπαν τόσο καιρό να γίνονται όλο και πιο πολλά τα ζώα. Τους απάντησαν πως χρόνια τώρα ζητούν βοήθεια από φιλοζωικά σωματεία της πόλης, κάνουν καταγγελίες στον πρόεδρο του χωριού, στο Δήμο Πωγωνίου, στην Αστυνομία, στους δημοσιογράφους, όπως έκαναν και τη Δευτέρα που μεταφέρθηκε ο άρρωστος ψυχικά κάτοχος τους στη Ψυχιατρική Κλινική, αλλά δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση καθώς από όλους έπαιρναν την ίδια απάντηση «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε».

 

 

Ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων «Animal Action» επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να κινηθούν άμεσα οι διεργασίες ώστε να δοθεί η συγκατάθεση του κατόχου των σκύλων ή των συγγενών του ώστε οι εθελοντές να μπουν νομίμως στο σπίτι και να πάρουν μαζί τους τα εγκλωβισμένα ζώα.

«Το Σάββατο μας δόθηκε η άδεια από όλους και πήγαμε ξανά με κλουβιά μεταφοράς να πάρουμε τα μωρά και τις μανούλες για αρχή. Μπαίνοντας στο σπίτι είδαμε εικόνες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Άνθρωπος και σκύλοι ζούσαν μέσα στα περιττώματα τους. Τα πατώματα ήταν καλυμμένα με περιττώματα χρόνων. Ούρα τους παντού. Η μυρωδιά σου έκοβε την ανάσα. Άλλα ζούσαν σε δωμάτια με ανοιχτό φως και άλλα στο απόλυτο σκοτάδι. Όσες πόρτες και παράθυρα και αν ανοίξαμε η κατάσταση ήταν για λιποθυμία.

 

 

Επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Πωγωνίου και τον ενημερώσαμε για τις υποχρεώσεις του. Μας απάντησε πως δεν έχει προσωπικό να αντιμετωπίσει το περιστατικό. Τον διαβεβαιώσαμε πως η Animal Action Ioannina θα αναλάβει την περισυλλογή τους, τη μεταφορά τους στα Ιωάννινα σε εξωτερικούς κτηνιάτρους, τη φιλοξενία τους από μέλη του συλλόγου μέχρι να αναρρώσουν και ζητήσαμε να μας διαβεβαιώσει πως θα καλύψει το οικονομικό μέρος του περιστατικού, όπως και δεσμεύτηκε.

 

 

Οι εθελοντές του συλλόγου θα πηγαίνουν στο Βασιλικό και θα παίρνουν σταδιακά τους σκύλους για να λάβουν κτηνιατρικές υπηρεσίες και αν δεν βρούνε τις δικές τους οικογένειες θα επανενταχθούν σε περιοχές του Δήμου Πωγωνίου» αναφέρει ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων «Animal Action».

Όποιος μπορεί να προσφέρει τροφές για τα 40 περίπου σκυλιά (ενήλικα και κουτάβια( παρακαλείται να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων «Animal Action» στον αριθμό κινητού τηλεφώνου  6956542022. 

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο