Υπογράψτε το ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του Δήμου Κοζάνης που δολοφόνησε στιγνά 4 υγιή και μη επιθετικά Ροτβάιλερ

Πληθαίνουν οι φωνές εντός και εκτός Ελλάδας κατά του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και της Αντιδημάρχου Ελένης Τασοπούλου οι οποίοι κατά παράβαση της νομοθεσίας δολοφόνησαν τα 4 Ροτβάιλερ που φιλοξενούνταν στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κοζάνης και δεν είχαν καμία συμμετοχή στο τραγικό περιστατικό του θανάτου του μικρού παιδιού στο χωριό Άργιλος.

Και τα 4 δολοφονημένα σκυλιά δεν ήταν επιθετικά σύμφωνα με την επίσημη γνωμάτευση του Εκπαιδευτή Σκύλων Γιώργου Σέγκα που είναι και μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Κοζάνης, ο οποίος τα εξέτασε κατ’ εντολή της δημοτικής αρχής. Ειδικότερα ο κ. Σέγκας αναφέρει στην γνωμάτευσή του ότι «κανένα δεν έδειξε αδικαιολόγητη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο παρά τις δύσκολες συνθήκες κράτησής τους που εν μέρει κάποια επιθετικότητα θα ήτα δικαιολογημένη. Θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από έμπειρα άτομα γνώστες της φυλής αυτής με υποχρεωτική εκπαίδευση και έλεγχο συμπεριφοράς για μακρύ χρονικό διάστημα».

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) μαζί με το Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης «ΑΓΓΙΖΩΟ» και την Ένωση Προστασίας - Υπεράσπισης Ζώων Δυτικής Μακεδονίας  (Ε.Π.Υ.ΖΩ.) στράφηκαν νομικά εναντίον του Δήμου Κοζάνης για την ανήθικη και παράνομη ερνέργεια του να οδηγήσει σε ευθανασία τα 4 Ροτβάιλερ.  Η Π.Φ.Π.Ο. προτρέπει τους πολίτες να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τη δολοφονία των 4 αθώων Ροτβάιλερ από τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και την Αντιδήμαρχο Ελένη Τασοπούλου χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος πέραν από ανεύθυνες, ψεύτικες και φτηνές δικαιολογίες, στέλνοντας email ή καλώντας στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Γραφείο Δημάρχου: Τηλ.: 2461350301, email: ioannidis@kozanh.gr, Γραμματεία: Τηλ.: 2461350311, 2461350312 και Γραφείο Αντιδημάρχου: Τηλ.: 2461350403, email: tasopoulou@kozanh.gr, Γραμματεία: Τηλ.: 2461350408 ή στο γενικό email: dhmos@kozanh.gr.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση υπογραφών από πολίτες στη διαδικτυακή πλατφόρμα avaag.org, οι οποίοι με το ψήφισμά τους ζητούν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης και τον Πρόεδρος της Βουλής να καταδικάσουν την παράνομη ενέργεια του Δημάρχου Κοζάνης και της Αντιδημάρχου να οδηγήσει σε ευθανασία 4 υγιή και μη επιθετικά σκυλιά. Για να υπογράψετε και εσείς το ψήφισμα πατήστε εδώ.

Γιατί είναι σημαντικό

«Δολοφόνησαν τα υγιή και αθώα rottweilers στον Δήμο Κοζάνης. Καταδικάζουμε την στυγνή δολοφονία των 4 rottweilers από τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Ιωαννίδη και την Αντιδήμαρχο κα Τασοπούλου καθώς και τον/την κτηνιατρο που προέβη στην άθλια αυτή πράξη και κάθε άλλο υπαίτιο.Η απόφασή τους ήταν απολύτως παράνομη , μη ηθική , αυθαίρετη και παράλογη. Οι φιλοζωικοί φορείς είχαν ζητήσει σύμφωνα με τον νόμο να τα παραλάβουν με επανειλημμένες γραπτές και πρωτοκολλημένες αιτήσεις τους. Αλλά αυτοί προτίμησαν να τους αφαιρέσουν την ζωή αρκεί να μην τα δώσουν στον φιλοζωικό σύλλογο Αγγίζωο και στο ΕΠΥΖΩ. Τα 4 αυτά σκυλιά δεν είχαν ουδεμία συμμετοχή στο τραγικό συμβάν , ήταν α θ ώ α και μη επιθετικά σύμφωνα με την γνωμάτευση του εκπαιδευτή του Δήμου αλλά και άλλων , που τα γνώριζαν καιρό. Ζητάμε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου , την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης να πράξουν ακέραια το καθήκον τους και να καταδικάσουν τις πράξεις τους. Ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση να καταδικάσει τις αποκρουστικές αυτές ενέργειες του Δημάρχου και της Αντιδημάρχου».

Επιστολή της Π.Φ.Π.Ο. στις 20 Ιουλίου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις δολοφονίες των 4 Ροτβάιλερ στην Κοζάνη που κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης

Αξιότιμη κα Εισαγγελέα,

Αφού πρωτίστως σας συγχαρούμε για την ανάληψη του ανώτατου αξιώματος στην Εισαγγελία του Α.Π. επιτρέψτε μας παρακαλούμε να σας απασχολήσουμε με ένα θέμα, που προβληματίζει την φιλοζωική κοινότητα της χώρας.

Επικοινωνούμε μαζί σας ζητώντας την δική σας παρέμβασή για τα τεκταινόμενα στον Δήμο Κοζάνης σε σχέση τόσο γενικότερα με τα θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων όσο και για την δολοφονία τεσσάρων σκύλων ράτσας rottweiler.

Προφανώς θα είστε ενήμερη για το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός μικρού παιδιού στην Κοζάνη που προκλήθηκε από δεσποζόμενα ζώα. Τα οκτώ σκυλιά που είχε στην κατοχή του ο ιδιοκτήτης τους μετά από εντολή απομάκρυνσης που εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης, μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Κυνομείο.

Τα δυο ζώα που εμπλέκονται στον θάνατο του παιδιού βρίσκονται εν ζωή στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κοζάνης. Ο ιδιοκτήτης των ζώων αυτών είχε στη κατοχή του ακόμα έξι σκυλιά -συνολικά 8- τα οποία ωστόσο δεν είχαν καμία συμμετοχή στο συμβάν, ήταν δε απολύτως υγιή και διόλου επικίνδυνα, όπως η έκθεση του εκπαιδευτή ζώων του Δήμου, καταδεικνύει.

Ο Δήμαρχος κ. Ιωαννίδης και η αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Τασοπούλου ωστόσο, κατά παράβαση κάθε νομιμότητας και ηθικής, προέβησαν σε ευθανασία τεσσάρων εξ αυτών.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε μία παραπομπή στον Νόμο ο οποίος σαφέστατα ορίζει στο τελευταίο εδάφιο της Παρ. 4 του Άρθρου 9 του Ν.4039/2012, ότι ευθανασία σε ζώα που έχουν κριθεί επικίνδυνα από τις αρμόδιες επιτροπές, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία αρνηθούν να αναλάβουν την ευθύνη τους (ήτοι, εποπτεία, φροντίδα, διαδικασία υιοθεσίας τους).

Να αναφέρουμε επίσης εδώ, ότι πιθανότατα ελέγχεται ακόμη και η νομιμότητα της απόφασης της 3μελούς επιτροπής για την τύχη των ανωτέρω ζώων.

Προκειμένου ο Δήμαρχος να μην τα παραδώσει στο φιλοζωικό σωματείο της Κοζάνης, για λόγους αντιδικίας του με τα φιλοζωικά σωματεία, όπως θα αναφέρουμε παρακάτω, προχώρησε στην ευθανασία τεσσάρων υγειών ζώων που εκ του Νόμου δεν είχε δικαίωμα να σκοτώσει, αφού το σωματείο όχι απλά είχε ζητήσει, όπως εδικαιούτο -σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο του Νόμου στις σχετικές συνεδριάσεις της 5μελούς επιτροπής- να παραλάβει τα εν λόγω ζώα, αλλά είχε καταθέσει και γραπτώς ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισής τους από ειδικό εκπαιδευτή και σε αδειοδοτημένο χώρο εκπαίδευσης. Η πρόταση αυτή έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου 19588/13-05-2016.

Είναι απολύτως σαφές από τα παραπάνω, ότι το σωματείο ενήργησε απολύτως νόμιμα, έκανε γνωστή την πρόθεσή του, τόσο προφορικά στα πλαίσια της επιτροπής όσο και γραπτά, παρόλα αυτά ο Δήμος αρνήθηκε να τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες και εν τέλει δολοφόνησε τέσσερα υγιή ζώα.

Ο λόγος της αντιδικίας και της εκδικητικής συμπεριφοράς του Δημάρχου και της αρμόδιας Αντιδημάρχου προς τα φιλοζωικά σωματεία εδράζεται στο γεγονός, οτι τα φιλοζωικά σωματεία αντέδρασαν ασκώντας κριτική, όταν ο Δήμος στα πλαίσια της διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 9 του Ν.4039/2012 καθώς και στην τροποποίησή του με το άρθρο 46 του Ν.4235/2014, δεν ενήργησε σύμφωνα με τον Νόμο, με αποτέλεσμα 150 περίπου ζώα εντός και εκτός του δημοτικού κυνοκομείου να πεθάνουν ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης. Σχετικές καταγγελίες έχουν υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης.

Η εκδικητική αυτή τακτική του Δήμου απέναντι στο φιλοζωικό σωματείο Κοζάνης τεκμηριώνεται απολύτως από το γεγονός, ότι διοικητικά πρόστιμα, που βεβαιώθηκαν κατά του εθελοντή προέδρου του σωματείου ύψους 56.000 ευρώ μετά από σύσκεψη των εμπλεκομένων μερών στο Δήμο Κοζάνης ακυρώθηκαν χθες από την Περιφέρεια Κοζάνης με το αιτιολογικό, ότι δεν υφίσταντο οι λόγοι της βεβαίωσής τους.

Εν κατακλείδι, από τα έξι ζώα που απέμεναν και είχε αιτηθεί το σωματείο την διαχείρισή τους, δύο ο Δήμος τα έδωσε για υιοθεσία σε κάποιον ιδιώτη, ενώ για τα υπόλοιπα τέσσερα προτίμησε να τους αφαιρέσει την ζωή παρά να τα δώσει στο σωματείο, ως ο Νόμος ορίζει.

Αξιότιμη κα Εισαγγελέα,
ζητάμε την παρέμβασή σας, τόσο για τα ζητήματα της αυθαίρετης και αδιαφανούς διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Κοζάνης που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 150 ζώων, όσο και για την άδικη και πέραν κάθε λογικής, ηθικής και νομιμότητας δολοφονία των τεσσάρων αυτών ζώων.