Έβαλαν ταΐστρα έξω από το σπίτι τους

Ταΐστρα και ποτίστρα τοποθέτησε έξω από το σπίτι της μια οικογένεια στους Θρακομακεδόνες Αττικής προκειμένου τα αδέσποτα της περιοχής να βρίσκουν δροσερό νερό και φαγητό, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την αγάπη και την έμπρακτη στήριξη της στα ζώα του δρόμου που έχουν ανάγκη τον άνθρωπο για την επιβίωση τους.

Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία της οικογένειας έγινε γνωστή μέσω της φωτογραφίας που βλέπετε, την οποία τράβηξε η Αγγελική Λιάππη και δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, προκαλώντας ιδιαίτερη χαρά στους φιλόζωους, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έρχονται αντιμέτωποι με πολίτες που πετάνε τα μπολάκια με το νερό και το φαγητό, που προορίζονται για τ΄αδέσποτα ζώα. Το αισιόδοξο, όμως, είναι ότι δεκάδες μπολάκια "ξεφυτρώνουν" καθημερινά σε κάθε γειτονιά, απόδειξη ότι αλλάζει σταδιακά και προς το θετικότερο η νοοτροπία του κόσμου για τ΄αδέσποτα ζώα της περιοχής τους.

Επιτρέπεται η σίτιση των αδέσποτων ζώων

Καμία ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει το τάισμα και ξεδίψασμα των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους χώρο από φιλόζωους πολίτες αρκεί να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Συνεπώς όποιοι εμποδίζουν τους φιλόζωους να σιτίσουν τ’ αδέσποτα ζώα είτε με φραστικές επιθέσεις ή με απειλές κατά των ζώων είτε με απομάκρυνση των δοχείων των φαγητών και του νερού με το πρόσχημα ότι «ενοχλούνται» παραβαίνουν τη σχετική διάταξη του νόμου.

Ειδικότερα το άρθρο 46 του πρόσφατου νόμου 4235/2014 αναφέρει επί λέξει: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

Σε περίπτωση που κάποιος φιλόζωος δέχεται απειλές, ενώ τηρεί τους κανόνες υγιεινής κατά τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, τότε μπορεί να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
• Να καταγγείλει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τον άνθρωπο που απείλησε τον ίδιο και τα ζώα.
• Να επιμείνει να γίνει καταγραφή στο βιβλίο συμβάντων της απειλής κατά των ζώων ή/και της προσωπικότητας του, ζητώντας αντίγραφο της καταγραφής.
• Να ζητήσει από την αστυνομική αρχή να κάνει συστάσεις στον άνθρωπο που τον απείλησε, ενημερώνοντας τον ταυτόχρονα για τις ποινές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για κακομεταχείριση ή θανάτωση ζώου.
• Να ενημερώσει το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής του.
Οδηγίες σίτισης αδέσποτων
Οι φιλόζωοι έχουν το νόμιμο δικαίωμα να φροντίζουν τ’ αδέσποτα ζώα στις γειτονιές τους αρκεί:
• Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ανάπτυξης ανθυγιεινών εστιών.
• Να προτιμούν ξηρά τροφή και όχι κονσέρβες ή αποφάγια καθώς δεν αφήνει υπολείμματα ικανά να προκαλέσουν δυσοσμίες και να γίνουν πόλο έλξης εντόμων ή τρωκτικών.
• Να φροντίζουν να καθαρίζουν σχολαστικά τους χώρους σίτισης.
• Να μαζεύουν τα υπολείμματα.

Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) πέρα από τους υφιστάμενους νόμους η βοήθεια προς ανυπεράσπιστα πεινασμένα και διψασμένα όντα, πλήρως συναισθανόμενα όπως και ο άνθρωπος, αποτελεί πράξη πολιτισμού και ανθρωπιάς και κάθε αντίθετη πρακτική και δράση, μας κατατάσσει στην εποχή του μεσαίωνα.