Η εθελοντική ομάδα «Ierapetra V.2» έφτιαξε και τοποθέτησε 7 καλαίσθητα σπιτάκια για τ’ αδέσποτα της Ιεράπετρας Κρήτης

Συνδυάζοντας την αισθητική και τη λειτουργικότητα οι εθελοντές της ομάδας «Ierapetra V.2» κατασκεύασαν με πολύ μεράκι, αγάπη και προσωπική δουλειά επτά εντυπωσιακά ξύλινα σπιτάκια για τ’ αδέσποτα ζώα που ζουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιεράπετρας της Κρήτης.

Τα πανέμορφα αυτά σπιτάκια λειτουργούν ουσιαστικά ως Σταθμοί Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων αφού στο εσωτερικό τους υπάρχουν ανοξείδωτες ταΐστρες και ποτίστρες, ενώ διαθέτουν και ειδικό χώρο εναπόθεσης ακαθαρσιών για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

 

 

Το κόστος κατασκευής των επτά ξύλινων σπιτιών καλύφθηκαν από χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό η ομάδα «Ierapetra V.2», αλλά και από πόρους που προέρχονταν από τους ίδιους τους εθελοντές που συμμετέχουν στην ομάδα.

Τα δύο πρώτα σπιτάκια είχαν εγκατασταθεί μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας (πλατείες έναντι σούπερ μάρκετ Lidl & Balla Center) τον Οκτώβριο του 2016, κερδίζοντας θετικά σχόλια από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αρκετοί από αυτούς τροφοδοτούν εθελοντικά τις ταΐστρες και τις ποτίστρες, και καθαρίζουν και το χώρο.

 

 

Οι υπόλοιποι πέντε Σταθμοί Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων τοποθετήθηκαν στις 22 Ιανουαρίου του 2017 στην Ιεράπετρα, στο Mύρτο και στο Μακρύ Γιαλό.

Η ομάδα «Ierapetra V.2» επισημαίνει ότι τα ξύλινα σπιτάκια δεν τοποθετήθηκαν στις θέσεις που πρότεινε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ιεράπετρας, αλλά σε σημεία που τελικά ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράπετρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, προσθέτει η ομάδα «Ierapetra V.2», κάποια από τα σπιτάκια να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένες περιοχές, τις οποίες δεν μπορούν οι εθελοντές να ελέγξουν για πιθανές κλοπές / καταστροφές στην κατασκευή ή ενέργειες που να περιέχουν δόλο κατά των αδέσποτων ζώων.

 

 

Επίσης, όπως τονίζει η ομάδα «Ierapetra V.2», είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εθελοντές που δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο να προσεγγίσουν αυτά τα σπιτάκια προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις ταΐστρες και τις ποτίστρες. 

Ήδη ένα σπιτάκι είχε κλαπεί μια μέρα μετά την τοποθέτηση του (23/1) στην περιοχή του παλιού πυρηνελαιουργείου (κοντά στο κλειστό γυμναστήριο) της Ιεράπετρας. 

Υπό το φόβο μην εντοπιστούν και υποστούν τις νομικές συνέπειες, οι δράστες επέστρεψαν χθες στο ίδιο σημείο το κλεμμένο σπιτάκι, αφού πρώτα το θέμα είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ιεράπετρας είχε καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας.

 

 

«Τις επόμενες ημέρες και μετά από παρότρυνση αρκετών κατοίκων θα απευθυνθούμε ξανά στον Δήμο Ιεράπετρας ζητώντας την μετεγκατάσταση κάποιων εξ’ αυτών σε σημεία στα οποία θα είναι όντως χρήσιμοι, αποδοτικοί και θα μπορεί να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος.

Η προσπάθεια μας συνεχίζεται. Να ευχαριστήσουμε τους Εθελοντές Φιλοζωικού Ιεράπετρας για την πολύτιμη βοήθεια τους αλλά και τους εθελοντές – κατοίκους κοντά στην Ναυμαχία που χωρίς αυτούς δεν θα τα καταφέρναμε» αναφέρει η εθελοντική ομάδα «Ierapetra V.2».

Η τροφοδοσία των Σταθμών Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων γίνεται αποκλειστικά  από ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες του Δήμου Ιεράπετρας που συντονίζει η ομάδα «Εθελοντές Φιλοζωικού Ιεράπετρας».  

 

 

Στόχος της ομάδας «Ierapetra V.2» και αφορμή για τη δημιουργία της το 2011, είναι η καλλιέργεια της εθελοντικής παιδείας και της αισθητικής σε ο,τιδήποτε αφορά τον τόπο διαβίωσης της.

Σκοπός της είναι να διαχειριστεί project, να δημιουργήσει υπο-ομάδες εργασίας και να ιδρύσει πολιτιστικούς θεσμούς. Το project «Ierapetra V.2» δημιουργήθηκε με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της πόλης. Πρόκειται για ομάδα ενεργών πολιτών που σκέφτεται, συζητάει και υλοποιεί η ίδια τα σχέδια της, με τη βοήθεια δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.