Ο Άξελ και ο Πόθος από τις «Ζω.Ε.Σ.» έδωσαν στιγμές χαράς σε παιδιά με ειδικές ικανότητες

Χαρά και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο έδωσαν στα παιδιά της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης και του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πανοράματος, ο Άξελ και ο Πόθος, δύο πρώην αδέσποτα σκυλάκια, που σώθηκαν και υιοθετήθηκαν από την Κατερίνα Παπαποστόλου, τα οποία μετά από ειδική εκπαίδευση έγιναν επάξια μέλη της ομάδας «Ζω.Ε.Σ.» (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων).

Ο πάντα χαμογελαστός Άξελ μετέφερε όλη τη θετική του ενέργεια στα παιδιά της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν έπαψαν ούτε στιγμή να τον χαϊδεύουν και να του μιλάνε με γλυκόλογα, δίνοντας και παίρνοντας μόνο αγάπη σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η μιζέρια στις ζωές των ανθρώπων.

 

 

Ο χαρισματικός Πόθος κέρδισε με μιας τις καρδιές των παιδιών του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πανοράματος κάνοντας τα να γελάνε και να χαίρονται που τον είχαν έστω και για λίγη ώρα κοντά τους.

Τα δύο αυτά πλάσματα, ο Άξελ και ο Πόθος, έδωσαν χαρά στους δασκάλους τους που αντίκριζαν παντού χαμογελαστά παιδικά προσωπάκια, αλλά και στους γονείς τους που είδαν την μέρα εκείνη τα παιδιά τους τόσο μα τόσο χαρούμενα.

 

 

Η Κατερίνα Παπαποστόλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής της ομάδας «Ζω.Ε.Σ.» μιλώντας στις «Ιστορίες Αδέσποτων» ανέφερε γι’ αυτές τις δύο τόσο μοναδικές εμπειρίες που προσκόμισε από τις επισκέψεις των σκύλων της, Άξελ και Πόθου, στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης και στο 2ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πανοράματος:

«Τη μέρα που πρωτοαντίκρισα αυτά τα τρία σκυλάκια, τη Διώνη, τον Άξελ και τον Πόθο, και αποφάσισα να τα σώσω ψυχή και σώμα, ήμουν σίγουρη ότι μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά αυτό το όραμα. Σε σχέση με την αποτελεσματικότητά του και όχι σαφώς με τη δημοσιότητα του την οποία ουδέποτε επεδίωξα γι' αυτό και όσα δημοσιεύω είναι πολύ λιγότερα από όσα κάνω.

 

 

Η ομάδα «Ζω.Ε.Σ.» έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα 175 σχολεία σε όλη την Ελλάδα χάρη στους πάντα πρόθυμους εθελοντές της και 4 Ειδικά Σχολεία.

Δε θα αποκαλέσω ποτέ τους σκύλους αυτούς θεραπείας, όχι γιατί δε το αξίζουν τόσο από τα αποτελέσματα που βλέπω εγώ η ίδια όσο και από όσα λένε οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των παιδιών αυτών που έχουμε επισκεφθεί, αλλά γιατί κυρίως ζούμε σε μια χώρα στην οποία ελάχιστοι σε επαινούν για τα όσα θετικά κάνεις, ενώ οι περισσότεροι αναμένουν να σε κατακρίνουν.

 

 

Αυτοί οι σκύλοι λοιπόν είναι δύο σκύλοι πρώην αδέσποτοι πάρα πολύ κακοποιημένοι, άριστα κοινωνικοποιημένοι σήμερα που έχουν συναντήσει πάνω από 25.000 παιδιά χωρίς να παρουσιάσουν κανένα μα κανένα σημάδι στρες ή επιθετικότητας.

Αν δεν ήμουν εκπαιδευτικός πρώτα από όλα δε θα τολμούσα το εγχείρημα αυτό. Γιατί όταν επισκέπτεσαι ένα σχολείο ακόμη και αν έχεις τους καλύτερα εκπαιδευμένους σκύλους, μα δε γνωρίζεις τον ψυχισμό των παιδιών ή το πως θα τα προσεγγίσεις, είμαι πεπεισμένη πως ναι σαφώς μπορείς να το κάνεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

 

 

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά με ειδικές ανάγκες, με αναπηρίες, με άλλα ιδιαίτερα χαρίσματα. Η ουσία είναι μία! Πως δε σταματώ ποτέ να εκπαιδεύομαι για το όραμα αυτό! Και προχωρώ με βήματα σταθερά και έχοντας στόχο και σαφή προορισμό.

Οι εμπειρίες που βίωσα μαζί με τον Άξελ και τον Πόθο μέσα στα ειδικά σχολεία ήταν μοναδικές.

 

 

Πως να μην είναι άλλωστε όταν ακούς από τις μάνες αυτών των παιδιών να σου λένε πως τα παιδιά τους επέστρεψαν πολύ χαρούμενα από το σχολείο, να βλέπεις τους δασκάλους τους να κλαίνε από χαρά και τους σκύλους σου περήφανους για τα κατορθώματά τους!

Αυτοί οι σκύλοι θα έρθει η μέρα που θα φέρουν τεράστια θετικά αποτελέσματα! Μέχρι τότε δουλεύουμε ασταμάτητα και μεθοδικά, εκπαιδευόμαστε εγώ και εκείνοι και μιλούν για μας τα έργα μας και όχι τα μεγάλα λόγια!» καταλήγει η Κατερίνα Παπαποστόλου.