Οι Ζω.Ε.Σ. βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ "Voluntary Action 2017"

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Skywalker.gr διοργάνωσε το Φεστιβάλ Εθελοντισμού "Voluntary Action 2017" στην Τεχνόπολη στο Γκάζι το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου. Σκοπός του φεστιβάλ για ακόμη μία φορά ήταν η σύγκλιση του οικοσυστήματος του εθελοντισμού και η ανάδειξη της παραγωγής κοινωνικών αγαθών στην Ελλάδα της κρίσης.

Το φεστιβάλ αποτέλεσε και φέτος έναν φυσικό χώρο συνάντησης μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών και πολιτών σε μια γιορτή προσφοράς, συνεργασίας και ευγνωμοσύνης. Πλήθος κόσμου το επισκέφθηκε τόσο για να γνωρίσει από κοντά όλες τις ομάδες των εθελοντών, αλλά και να προσφερθεί να συνδράμει εθελοντικά σε μελλοντικές δράσεις τους.

 

 

Σε αυτό το φεστιβάλ οι «Ζω.Ε.Σ.», η ομάδα ζωοφιλικών ενημερώσεων που ιδρύθηκε το 2015 από την Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικό και Εκπαιδεύτρια Σκύλων, ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση των μικρών επισκεπτών απασχολώντας τους δημιουργικά και ζωοφιλικά.

Παράλληλα πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο 9.84 μια σημαντική εισήγηση με τίτλο: «Παιδιά που κακοποιούν ζώα σήμερα, ενήλικες ψυχικά διαταραγμένοι αύριο: Οι ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων ως το μοναδικό μέσο ριζικής αλλαγής της ελληνικής ζωοφιλικής παιδείας» στο πλαίσιο μιας ημερίδας για το σχολικό εκφοβισμό και τη βία μέσα στο σχολείο.

Την εισήγηση έκανε η κα Αρετή Προβατά, Επικοινωνιολόγος και εθελόντρια της ομάδας «Ζω.Ε.Σ.» της Αθήνας.

 

 

Στο φεστιβάλ "Voluntary Action 2017" οι «Ζω.Ε.Σ.» διακρίθηκαν ανάμεσα σε άλλες ομάδες στην κατηγορία «Προστασία των Ζώων» και βραβεύτηκαν!

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σημαντική διάκριση για την ομάδα αυτή που ακούραστη εδώ και δύο χρόνια με έξοδα αποκλειστικά τόσο της δημιουργού της όσο και των εθελοντών της επισκέπτεται τα σχολεία της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι οι τρεις σκύλοι που ακολουθούν τη βασική ομάδα βρέθηκαν αδέσποτοι και πολύ κακοποιημένοι πριν λίγα χρόνια, εκπαιδεύτηκαν απόλυτα θετικά και μοιράζουν πλέον απλόχερα χαρά και αγάπη.

 

 

Η δημιουργός της ομάδας «Ζω.Ε.Σ.» Κατερίνα Παπαποστόλου δήλωσε στις «Ιστορίες Αδέσποτων»:«Η χαρά μου είναι τεράστια για το βραβείο αυτό δεν το κρύβω το οποίο και αφιερώνω φυσικά πρώτα από όλους στη Διώνη, που αγωνίστηκε για το ακατόρθωτο! Κάτι το οποίο δυσκολεύονται πολύ να πετύχουν οι άνθρωποι! Να συγχωρήσει και να ξεκινήσει από την αρχή!

Και έπειτα σε έναν άνθρωπο που επάξια και το παρέλαβε εκ μέρους μου και στάθηκε αρωγός από την αρχή σχεδόν σε αυτό το όραμα, παραχωρώντας στις «Ζω.Ε.Σ.», δημόσιο βήμα σε όλα τα φεστιβάλ που διοργάνωσε αλλά και στα περιοδικά του. Στον κ. Γουλιέλμο Βασίλη που σε μια εποχή που είχαμε το όραμα, είχαμε την στοχοθεσία, είχαμε την απεριόριστη διάθεση να αγωνιστούμε για αυτό, μα δεν είχαμε το μέσο για να πάμε εκεί που θέλουμε. Και μας εμπιστεύτηκε και μας το έδωσε απλόχερα.

Και είναι σαφές πως αν δεν σε ξέρουν πώς θα σε καλέσουν στα σχολεία τους! Και χάρη σε αυτόν μας ξέρει σήμερα σχεδόν όλη η Ελλάδα! Έπειτα σε όλους μα όλους αυτούς τους ακούραστους εθελοντές που είναι δίπλα μου και πορευόμαστε μαζί. Δε θα τα είχα καταφέρει μόνη. Άλλωστε από το 2001 αγωνίζομαι μόνη μου ενάντια σε θηρία και τέρατα μέσα στα ελληνικά σχολεία.

 

 

Ένα τεράστιο ευχαριστώ και στο www.alexandriamou.gr, χορηγό επικοινωνίας μας αλλά και στην ιστοσελίδα «Ιστορίες Αδέσποτων» που στέκονται δίπλα μας από την αρχή και πιστεύουν σε μας!

Το βραβείο αυτό μας ανοίγει δρόμους και είμαστε έτοιμοι να τους βαδίσουμε. Γκρεμίζοντας οτιδήποτε αναχρονιστικό και επικίνδυνο και χτίζοντας νέα καινοτόμα μονοπάτια που θα αποδώσουν σημαντικούς καρπούς ζωοφιλικά μελλοντικά!

Δε σταματώ να οραματίζομαι άλλωστε ένα Νέο Σχολείο όπου τα παιδιά θα διδάσκονται και θα χαμογελούν! Με μαθητές που μεγαλώνουν ευτυχισμένοι και γίνονται ικανοί να διαχειρίζονται με αυτοδυναμία και επιτυχία όλες τις δυσκολίες της ζωής τους.

 

 

Σε μια κοινωνία που διαρκώς μεταβάλλεται, σίγουρα πολλές από τις παλιές δοκιμασμένες εκπαιδευτικές πρακτικές κρίνονται πλέον ως ανεπαρκείς. Εγώ προσωπικά οραματίζομαι πλέον ένα σχολείο με παιδιά ικανά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους και των άλλων, τις ανάγκες τους, να έχουν ορθή κρίση, αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο, να σέβονται το συνάνθρωπό τους αλλά και τις αξίες και τα δικαιώματα όλων των έμψυχων όντων στον πλανήτη.

Να φέρονται με δικαιοσύνη, να συνεργάζονται για την ευημερία όλων των ζωντανών οργανισμών, να συμβιώνουν αρμονικά και να αντιλαμβάνονται τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού στο κοινωνικό σύνολο» καταλήγει η κα Κατερίνα Παπαποστόλου.

Λίγα λόγια για την ομάδα «Ζω.Ε.Σ.»

Η ομάδα «Ζω.Ε.Σ.» αριθμεί σήμερα 21 ομάδες σε πολλά σημεία της Ελλάδας και στην Κύπρο και 68 εθελοντές που ολοένα αυξάνονται και στηρίζουν το όραμα για ριζική αλλαγή της ζωοφιλικής παιδείας μας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος που καθημερινά πλήττεται από την ανθρώπινη αναλγησία και αδιαφορία μέσω των ζωοφιλικών ενημερώσεων στους Έλληνες πολίτες ξεκινώντας από την ηλικία των 4 ετών!

 

 

Ψυχή του οράματος η τετράποδη Διώνη, που σφάχτηκε, πυροβολήθηκε, ξυλοκοπήθηκε και πετάχτηκε να πεθάνει αβοήθητη τον Σεπτέμβρη του 2011. Αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της, πάλεψε με τους δαίμονές της και σήμερα έχει συναντήσει πάνω από 40.000 παιδιά, ενώ έχει ξεκινήσει επισκέψεις σε πολλά ιδρύματα και νοσοκομεία της χώρας.

Η ομάδα «Ζω.Ε.Σ.» μέσα στα δυόμιση περίπου χρόνια λειτουργίας της κατάφερε να επισκεφθεί με αποκλειστικά δικά της έξοδα και χωρίς καμιά οικονομική στήριξη από κάποιον επίσημο ή ανεπίσημο φορέα 210 σχολεία (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια).

Έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια τόσο της κοινωνικοποίησης των τριών σκύλων που ανήκουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όσο και μέσω των επισκέψεων τους σε χώρους που υπάρχουν παιδιά (σχολεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, φροντιστήρια κ.τλ.) πάνω από 45.000 μαθητές, στους οποίους μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε ως ευσυνείδητοι πολίτες να αγαπάμε και να σεβόμαστε τα ζώα, αφουγκράστηκε τις ανάγκες τους και προσπάθησε με κάθε τρόπο να μεταδώσει αισθήματα ισορροπημένης και αληθινής φιλοζωίας.

 

 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για τα αδέσποτα ζώα μάλιστα του Δήμου Αγίου Δημητρίου τη σχολική χρονιά 2016-2017 σε όλα τα σχολεία του Δήμου τους κατάφερε και μίλησε για άδολη αγάπη σε όλους τους μαθητές όλων των Δημοτικών σχολείων αυτών, την οποία και έκλεισε πρόσφατα με την επίσκεψή της στις παιδικές τους κατασκηνώσεις στη Ραφήνα Αττικής.

Η ομάδα έχει συμμετάσχει παράλληλα σε πολλά φεστιβάλ, σε γιορτές σχολείων, σε χριστουγεννιάτικα χωριά, σε πολλά φιλοζωικά μπαζάρ φιλοζωικών σωματείων. Η δημιουργός της ομάδας παρουσίασε επίσης το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα σε πολλές ημερίδες.

Σε κάθε συμμετοχή της σε δημόσια δράση η ομάδα αυτή αναλαμβάνει την ζωοφιλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μέσα από τη δύναμη του θεατρικού παιχνιδιού αλλά και πολλών άλλων διαδραστικών και μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων. Με τη συνεργασία πολλών ειδικών όπως θεατρολόγων, μουσικών, ηθοποιών, ανιματέρ, μέσα από τη δύναμη της διάδρασης προσπαθεί να φέρει τα παιδιά σε βιωματική επαφή με τα ζώα και να τους εμφυσήσει την αρετή της ενσυναίσθησης.