Αναστέλλουν τη δράση τους οι σύλλογοι Χανίων

Την απόφασή τους να αναστείλουν την δράστη τους σε επίπεδο της περισυλλογής και περίθαλψης άρρωστων και τραυματισμένων ζώων, αλλά και σ’ αυτό της επιτόπιας ανταπόκρισης σε περιπτώσεις κακοποιήσεων, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι των τριών φιλοζωικών συλλόγων Χανίων «Η Προστασία Των Ζώων», «Η Μικρή Κιβωτός του Νώε» και «Η Κιβωτός του Νώε».

Όπως ανέφεραν η ανυπαρξία των δήμων Χανίων και Πλατανιά στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων έχει οδηγήσει όλα τα φιλοζωικά σωματεία του νομού σε απόγνωση, τα οποία εισπράττουν μόνο υποσχέσεις από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές και στην ουσία δεν κάνουν τίποτα για την στείρωση, την περίθαλψη και την υιοθεσία των αδέσποτων, όπως υποχρεούνται από το νόμο 4039/2012.

Κοινή ανακοίνωση των συλλόγων

Στην ανακοίνωση τους που εξέδωσαν από κοινού οι τρείς φιλοζωικοί σύλλογοι των Χανίων, οι οποίοι γνωστοποιούν την απόφαση τους για αναστολή της δράστης τους και καταγγέλλουν ταυτόχρονα τα κακώς κείμενα των δήμων Χανίων και Πλατανιάς, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η υπομονή και ανοχή μας εξαντλήθηκε. Θέλουμε να εκφράσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την κοροϊδία την οποία υφιστάμεθα και εμείς οι φιλοζωικοί σύλλογοι αλλά και η κοινωνία ολόκληρη από τους Δήμους , οι οποίοι ενώ είναι εκ του νόμου αρμόδιοι για την στείρωση, την περίθαλψη και την υιοθεσία των αδέσποτων, δεν έχουν κάνει και συνεχίζουν να μην κάνουν τίποτα.

Επί ένα χρόνο στο Δήμο Χανίων και επί 5 χρόνια στο Δήμο Πλατανιά εισπράττουμε μόνο υποσχέσεις, αδιαφορία, λόγια και μια απίστευτη γραφειοκρατία από τις διάφορες συναρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων. Οι δύο αυτοί Δήμοι έχουν τα περισσότερα αδέσποτα και σχεδόν το σύνολο των περιστατικών τραυματισμένων και άρρωστων ζώων και των αναρίθμητων κουταβιών και γατιών. Αλλόφρονες οι εξαιρετικά λίγοι εθελοντές των συλλόγων μας τρέχουν καθημερινά να ανταποκριθούν σε πάρα πολλά περιστατικά με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί οικονομικά, ψυχικά και σωματικά.

Στις αιτιάσεις μας ότι δεν αντέχουμε άλλο απαντούν με πολλά «θα». Είναι απίστευτο δε ότι στο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν π.χ. να διαθέσουν 8.000 ευρώ να αγοράσουν μουσικά όργανα και 24.000 ευρώ αμοιβές συμβούλων για ανάπτυξη, της τσέπης τους θα λέγαμε εμείς, και για τις ανάγκες των αδέσποτων καμία οικονομική στήριξη.

Γι αυτό κι εμείς ανακοινώνουμε σήμερα ότι τέρμα η κοροϊδία και τα κορόιδα. Οι αποφάσεις μας είναι οι παρακάτω.

1. Δίνουμε διορία μέχρι τέλους Αυγούστου στους δυο αυτούς δήμους να λειτουργήσουν τα δημοτικά κτηνιατρεία, που ο νόμος ορίζει. Η πρόσφατη υπουργική απόφαση απλοποιεί εξαιρετικά τις προϋποθέσεις των χώρων, όπου εθελοντές κτηνίατροι, Έλληνες και ξένοι θα μπορούν εντελώς δωρεάν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Μετά την παρέλευση του μήνα όλα τα περιστατικά των τραυματισμένων και άρρωστων ζώων καθώς και τα νεογέννητα θα μεταφέρονται από εμάς στους αρμόδιους Δήμους. Και ή θα τα αφήνουν να πεθάνουν , οπότε θα εγείρεται μεγάλο ηθικό ζήτημα ή θα υποχρεωθούν να τα πηγαίνουν στον κτηνίατρο, οπότε θα αντιληφθούν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος.

2. Επιδίδεται εντός των ημερών εξώδικη επιστολή προς αυτούς με τις αποδείξεις δαπανών των τελευταίων μηνών που οι σύλλογοί μας έχουν καταβάλει στους κτηνιάτρους για τραυματισμένα, άρρωστα και δηλητηριασμένα ζώα.
Πρόκειται για χρήματα που έχουμε καταβάλλει από το πενιχρό μας εισόδημα και από το πενιχρό εισόδημα λίγων συμπολιτών μας. Οι Δήμοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντς για όλα αυτά τα περιστατικά. Σε περίπτωση που δεν μας καταβάλουν τα έξοδα καθώς και αυτά που χρωστάμε στους κτηνιάτρους θα προχωρήσουμε άμεσα σε αγωγή εναντίον τους. Οι φιλοζωικοί σύλλογοι είναι απλοί πολίτες που δεν επιχορηγούνται από κανένα, δεν είναι υπηρεσία των Δήμων και δεν έχουν υποχρέωση σε κανένα παρά μόνο απέναντι στην συνείδησή τους. Όμως αυτό δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Όλα αυτά τα χρόνια πόνταραν στην ευαισθησία μας αλλά καιρός είναι να ευαισθητοποιηθούν ή να κινητοποιηθούν οι Δήμοι.

3. Οι σύλλογοί μας ενημερώνουν τους συμπολίτες μας ότι σταματούν την δράση τους γύρω από τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων για τις οποίες επίσης αλλόφρονες τρέχουμε από άκρο σε άκρο για να αντιμετωπίσουμε. Ρίξαμε τον σπόρο, συμβάλλαμε τα μέγιστα στην ανάδειξη του θέματος κακοποίηση, κακομεταχείριση ζώων. Από εδώ και στο εξής όμως κάθε καταγγελία που έρχεται σε γνώση μας θα διαβιβάζεται στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, τα οποία και έχουν ενημερωθεί από εμάς για την νομοθεσία και για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν.

Επίσης ενημερώνουμε ότι σταματάμε την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων ζώων. Τα σπίτια μας και οι άλλοι χώροι που διαθέτουμε είναι γεμάτοι ασφυκτικά και εθελοντές πλέον δεν υπάρχουν.

Για το διάστημα μέχρι τέλος Αυγούστου, που αναφέραμε παραπάνω, όσοι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν οι ίδιοι τα τραυματισμένα ζώα στον κτηνίατρο και να τα περιθάλπουν επίσης οι ίδιοι ,εμείς θα κάνουμε ο, τι μπορούμε για να συμμετέχουμε στα έξοδα, τα οποία στην συνέχεια θα καταθέτουμε στους Δήμους.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Ας αναλάβουν πλέον οι αρμόδιοι από τον νόμο. Σε όλη την Κρήτη οι περισσότεροι Δήμοι έχουν δημιουργήσει κτηνιατρεία, στειρώνουν συνεχώς και δωρεάν αδέσποτα, εκτός από το νομό μας με μόνη εξαίρεση τον Δήμο Αποκορώνου.

H δράση μας θα αφορά θέματα παιδείας στα σχολεία, ενημέρωση κοινού, ποικίλες εκδηλώσεις, ενεργοποίηση αρχών, δημοτικών, περιφερειακών, αστυνομικών, εισαγγελικών.

Όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να τα αφήνουν να γεννούν και στη συνέχεια να τα παρατούν τα αδέσποτα θα είναι ανάμεσά μας. Ας σταματήσουμε λοιπόν να υποκρινόμαστε για την ύπαρξή τους γιατί εμείς είμαστε που τα δημιουργούμε. Ας υποστούμε λοιπόν εμείς τις συνέπειες και όχι αυτά».