Δωρεάν στειρώσεις δεσποζόμενων σκύλων στα Χανιά

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων και τοποθέτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας (μικροτσίπ) σε δεσποζόμενους σκύλους που ανήκουν κυρίως σε άπορους ή ανέργους ξεκινά στο νομό Χανίων Κρήτης μετά από πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και των τοπικών φιλοζωικών συλλόγων «Η Κιβωτός του Νώε» και «Η Προστασία των Ζώων». Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο,  χορηγείται από φιλοζωικούς οργανισμούς της Ε.Ε. αλλά και από Έλληνες ιδιώτες, και θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια και τοπικών κτηνιάτρων. Απώτερος στόχος της Ομοσπονδίας είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα της δωρεάν στείρωσης ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς και σε άλλους νομούς της χώρας.

Όσοι κάτοικοι του νομού Χανίων έχουν σκύλο και ανήκουν στην κατηγορία των ανέργων, των απόρων ή  έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα μπορούν από σήμερα να καλούν στον αριθμό κινητού τηλεφώνου (ώρες 19.00- 20.00) για διευκρινήσεις και πληροφορίες για την ένταξη στο πρόγραμμα, ή να αναζητούν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φιλοζωικού συλλόγου «Η Προστασία των Ζώων»  www.animalscare.gr  ή στην σελίδα του www.facebook.com/filozoikos.chaniwn, καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. Νατάσα - Βισίνου Μπομπολάκη και οι εκπρόσωποι των δύο φιλοζωικών συλλόγων του νομού Χανίων ανέφεραν για το πολιτικό πρόγραμμα δωρεάν στείρωσης και σήμανσης:  «Με αφετηρία την σκέψη ότι τα αδέσποτα δημιουργούνται από εμάς τους ιδιοκτήτες κατοικίσεων ζώων, σκύλων και γατών, και γνωρίζοντας ότι η στείρωση του κατοικίδιου μας δεν είναι στην κουλτούρα μας, υστερώντας  σημαντικά σαν χώρα από τις άλλες προηγμένες χώρες της Ε.Ε.,  έχοντας δε κατά νου επίσης, ότι ο περιορισμός των αδέσποτων μέσω της στείρωσής τους έχει πανελλαδικά παταγωδώς αποτύχει  για πολλούς λόγους και κυρίως με ευθύνη των Δήμων και της Πολιτείας, σκεφτήκαμε να περάσουμε σε δράσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας αφού οι αρμόδιοι κωφεύουν, όπως αυτή της στείρωσης και της σήμανσης  των δεσποζόμενων ζώων.

Έτσι αναζητήσαμε σαν Ομοσπονδία μέσω του συλλόγου μας «Η Κιβωτός του Νώε», με Πρόεδρο την κα Κωστούλα Στούπη, στο εθελοντικό καταφύγιο της οποίας συνεχώς παρατάνε όλο το χρόνο κουτάβια,  σπόνσορες –  χορηγούς στο εξωτερικό και σήμερα έχουμε την ικανοποίηση να ανακοινώσουμε ότι ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας φιλοζωικοί οργανισμοί  από την Ε.Ε., οι οποίοι δέχτηκαν να χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου, πιλοτικά σε πρώτη φάση, ένα πρόγραμμα δωρεάν στείρωσης ιδιόκτητων ζώων. Στην συνέχεια ήρθαμε σε επικοινωνία με τους ντόπιους κτηνιάτρους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας αυτή.

Αρχικά απευθυνόμαστε τους συμπολίτες μας  από όλο το νομό, που έχουν ως κατοικίδιο ζώο σκύλο,  και  που ανήκουν στη κατηγορία των ανέργων, των άπορων ή έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα είτε για κάποιους άλλους σοβαρούς λόγους αδυνατούν να στειρώσουν το κατοικίδιό τους. Απώτερος στόχος της Ομοσπονδίας είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα της δωρεάν στείρωσης ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς  και σε άλλους νομούς της χώρας.

Ταυτόχρονα με την στείρωση θα τοποθετείται  δωρεάν επίσης στο ζώο και η ηλεκτρονική ταυτότητα, το τσιπάκι δηλαδή,  με χρήματα Ελλήνων αυτή τη φορά χορηγών προς το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»,  το οποίο θα καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, αλλά και στη βάση δεδομένων του Δήμου Χανίων με σκοπό να περιοριστεί ταυτόχρονα το φαινόμενο των αθρόων εγκαταλείψεων.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα συμπληρώνουν μια φόρμα-αντίγραφο της οποίας θα στέλνεται στον κτηνίατρο που θα κάνει τη στείρωση και θα κανονίζουν το ραντεβού για τη στείρωση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας γι' αυτή την πολύ σημαντική βοήθειά τους στα ζώα της χώρας μας και ευελπιστούμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι έφθασε ο καιρός να αλλάξουμε ως Έλληνες και στην συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά.

Η εικόνα των χιλιάδων εξαθλιωμένων αδέσποτων δεν αρμόζει στον περήφανο λαό μας,  αλλά αυτή την υπερηφάνεια μας  θα πρέπει ως Έλληνες  κάθε μέρα να την επαναδιαπραγματευόμαστε».