Οι σιωπηλοί μάρτυρες της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας «μιλούν» μια σπουδαία γλώσσα

Την ίδια ώρα που οι νεκροί από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σάρωσαν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 την Ανατολική Αττική ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 87, μια ακόμα τραγωδία εξελίσσεται στις πυρόπληκτες περιοχές, με θύματα τα ανυπεράσπιστα ζώα που βρέθηκαν κι αυτά στη δίνη της πύρινης λαίλαπας και έγιναν οι σιωπηλοί μάρτυρες αυτού του μεγάλου κακού. Όσα κατάφεραν να γλυτώσουν από τον εφιάλτη της φωτιάς βιώνουν σήμερα αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ακριβώς και εμείς. 

Όπως και η γατούλα που βλέπετε στη φωτογραφία, η οποία νοσηλεύεται σε κτηνιατρική κλινική με σοβαρά εγκαύματα και δυσκολία στην αναπνοή.  Μπορεί να μην κλαίει με δάκρυα, όμως εκφράζει τη θλίψη και τον πόνο της, με ένα βαθύ εκφραστικό βλέμμα. Δύο πονεμένα αθώα μάτια διασταυρώνονται με τα δικά μας και μοιράζονται τα συναισθήματα της θλίψης και της απόγνωσης με εμάς, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο πολύ «ακουμπάει» στην ανθρώπινη ευαισθησία, η ψυχή των ζώων.  

Όπως είχε πει ο Αυστριακός φιλόσοφος Μάρτιν Μπούμπερ, «Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα»…