Όταν οι Αδέσποτοι Άγγελοι βλέπουν με τα δικά σου μάτια

Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς αποφεύγουν να υιοθετήσουν ένα ανάπηρο αγγελούδι, όπως είναι κι ένα ζωάκι με πρόβλημα όρασης. Σε πολλές άλλες χώρες τα ζωάκια αυτά οδηγούνται στην ευθανασία πριν καν υιοθετηθούν διότι θεωρούν πως δεν έχουν καμία ελπίδα και είναι καταδικασμένα. Αδέσποτοι άγγελοι που δεν φταίνε σε τίποτα εάν γεννήθηκαν ή έγιναν στην πορεία τυφλά, κουφά, τρίποδα, δίποδα ή παράλυτα.

Γράφει η Μαρία Μαρτόγλου MSc, PhD(c) Medical School, Thessaloniki

Ήταν Μάιος του 2008 όταν βρήκα σ’ ένα πάρκο κοντά στη γειτονιά μου ένα τόσο δα μικρούλι νεογέννητο γατουλάκι, τον Φοινικάκο μου. Στην αρχή δεν κατάλαβα ότι ήταν τυφλό. Το πήρα στην αγκαλιά μου και το μετέφερα σ’ ένα εφημερεύον κτηνιατρείο. Το κορμάκι του ήταν τόσο μα τόσο αδύναμο που άκουγα την καρδούλα του να χτυπά. Ο κτηνίατρος που εφημέρευε τότε μου πρότεινε ευθανασία γιατί ήταν τυφλό! Αρνήθηκα λέγοντας του ότι εάν ήταν άνθρωπος με αναπηρία θα πρότεινε το ίδιο;

 Ο κτηνίατρος πρότεινε να «κοιμίσουν» τον Φοινικάκο γιατί ήταν τυφλός
Το ρήμα «σκοτώνω» μετατράπηκε σε «κοιμίζω» και η «δολοφονία» σε «ευθανασία»

Επακολουθήσαν αμέτρητα ξενύχτια. Τάισμα με ειδικό γάλα και μπιμπερό για νεογέννητα γατάκια, θερμοφόρες, αντιβιώσεις γιατί κινδύνευε ο μικρούλης να πεθάνει από εγκεφαλίτιδα, και προσευχές για να κρατηθεί αυτό το γλυκό πλασματάκι στη ζωή. Σήμερα ο Φοινικάκος μου είναι 8 ετών και έχω υιοθετήσει κι αλλά 3 ακόμη πλασματάκια που βλέπουν με τα δικά μου μάτια. Τον Ομηράκο, τον Ray, και τη Δωροθέα μου.

 Σήμερα ο 8χρονος Φοινικάκος είναι ένας γάτος που τα έχει όλα!

Τα τυφλά ζωάκια όπως και όλα τα ζωάκια με αναπηρία είναι αυτά που έχουν συνήθως τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και στο περιβάλλον στο όποιο ζουν. Είναι πολύ δύσκολο για ένα τυφλό ζώο να ζήσει στους δρόμους. Είναι φυσικό να νιώθουν έτσι από τη στιγμή που δε βλέπουν γιατί δε μπορούν να ελέγξουν πλήρως το περιβάλλον στο όποιο βρίσκονται. Πολλές φορές αισθάνονται φοβισμένα και αβοήθητα απέναντι στα διάφορα ερεθίσματα που δε γνωρίζουν.

 Η Συριανή Δωροθέα απολαμβάνει τα φιλιά της μαμάς της

Η υιοθεσία ενός αγγέλου που θα βλέπει μέσα από τα μάτια της δικής σου ψυχής είναι μια πράξη συνειδητή, υπεύθυνη και πάνω από όλα αγάπης. Τα τυφλά ζώα είναι άμεσα εξαρτώμενα από τους ανθρώπους που θα τα υιοθετήσουν, οι όποιοι οφείλουν να δημιουργήσουν συνθήκες, κάτω από τις οποίες το ζώο θα αισθάνεται ασφαλές και ήρεμο.

Με βάση τη δική μου εμπειρία θα πρέπει τα σημεία του σπιτιού όπου το ζωάκι θα κοιμάται, θα τρώει και θα κάνει την ανάγκη του να μην αλλάξουν ποτέ. Θα πρέπει να του μιλάμε ήρεμα για το κάθε τι. Τα ζωάκια με πρόβλημα όρασης έχουν αναπτυγμένη πολύ την όσφρηση τους, η οποία τους βοηθά. Τα τυφλά αγγελουδάκια αγαπούν τα παιχνίδια και τα αντικείμενα με ήχο, όπως π.χ. ένα μπαλάκι με κουδουνάκι ή ένα μπαλάκι με αλουμινόχαρτο.

 Κι ο τυφλός Ομηράκος έπεσε σε καλά χέρια

Επίσης θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε το ζωάκι να μην βγαίνει στο μπαλκόνι γιατί κινδυνεύει ή εάν βγαίνει να είμαστε παρών και να τοποθετήσουμε στο χώρο μας ειδικό πλέγμα. Δε βάζουμε ποτέ λουράκι στα τυφλά ζωάκια και προσαρμόζουμε το σπίτι ώστε να είναι ασφαλές να μην υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα, καλώδια ή έπιπλα κ.λπ. που εμποδίζουν την κίνηση και είναι επικίνδυνα.

Σε πολλούς μπορεί να μην είναι εύκολο το θέμα υιοθεσίας γιατί θεωρούν αποτρεπτικό το να δείχνουν περισσότερη υπομονή, εκπαίδευση ή θυσίες, περισσότερα χρήματα για περίθαλψη και φροντίδα, εάν θα τα καταφέρει να ζήσει κ.λπ. όμως η μεγαλύτερη ανταμοιβή σου για όλα όσα τα παραπάνω τους προσφέρεις είναι η αγάπη και ευγνωμοσύνη που σου δείχνουν καθημερινά.

 Ray και Ομηράκος. Δυο υπέροχα πλάσματα που τους δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή

Είναι το πιο όμορφο συναίσθημα να βλέπεις ένα ζωάκι που κάποιοι το θεωρούσαν καταδικασμένο να είναι στη ζωή γιατί εσύ του δίνεις μια ευκαιρία. Σκεφτείτε το καλό που θα κάνετε όταν ανοίγετε την αγκαλιά σας σε ένα ζωάκι που κάποτε ήταν αδέσποτο και για τους περισσότερους μια χαμένη υπόθεση γιατί είναι ανάπηρο. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη και μόνον αυτή.

Τα αποτελέσματα όμως είναι αυτά που μας δικαιώνουν, γιατί αυτά τα αγγελουδάκια το αξίζουν, δίνοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία, όταν κάποιοι θεωρούν την ευθανασία ως εύκολη λύση.

 Η υιοθεσία ενός αγγέλου που θα βλέπει μέσα από τα μάτια της δικής σου ψυχής
είναι μια πράξη συνειδητή και πάνω από όλα αγάπης

Αφιερωμένο σε όλους τους επίγειους αγγέλους που υιοθετούν ένα ζωάκι με αναπηρία. Σε όλους εκείνους που λένε όχι στην ευθανασία αλλά ναι στη ζωή…