Χειρούργησαν αφιλοκερδώς τον σκυλάκο που κάποιος διέλυσε τη γνάθο του

Έτοιμος να βρει τη δική του οικογένεια είναι ο Σωτήρης μετά τις δύο επιτυχημένες και πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις που υποβλήθηκε για να αποκατασταθεί το συντριπτικό κάταγμα της άνω γνάθου του που προκλήθηκε από αμβλύ αντικείμενο με το οποίο κάποιος ασυνείδητος χτύπησε το ζώο στα Χανιά Κρήτης.

Ο σκυλάκος εντοπίστηκε πριν από ένα περίπου μήνα με διαλυμένη στην κυριολεξία την άνω γνάθο του και μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο του κ. Χαράλαμπου Ξανθουδάκη για να του γίνει ευθανασία. Όμως η κτηνίατρος Φωτεινή Τσιτινίδου μόλις εξέτασε τον Σωτήρη αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή υποβάλλοντάς τον σε μια σειρά δύσκολων χειρουργικών επεμβάσεων παρά το γεγονός ότι δεν ήταν απολύτως σίγουρη η επιτυχία τους.

Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι το ζώο είχε υποστεί συντριπτικό κάταγμα της άνω γνάθου, έλειπαν τα 2/3 της σκληρής υπερώας, όλη η αριστερή άνω γνάθος και  η δεξιά άνω γνάθος ήταν σπασμένη σε 3 τμήματα, ενώ οι ρινικές κοιλότητες δεν υπήρχαν. Όπως διαπιστώθηκε το σοβαρό αυτό τραύμα δεν προήλθε από τροχαίο, αλλά από κάποιο αμβλύ αντικείμενο με το οποίο ο δράστης χτύπησε το ζώο στο πρόσωπο.

Μετά από δύο μέρες στις 22 Οκτωβρίου ο Σωτήρης χειρουργήθηκε αφιλοκερδώς από την κτηνίατρο Φωτεινή Τσιτινίδου, ενώ όλα τα υλικά της επέμβασης καλύφθηκαν από τον κτηνίατρο Χαράλαμπο Ξανθουδάκη. Ήδη είχε ενημερωθεί ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων», ο οποίος ανέλαβε την μετεγχειρητική φροντίδα του ζώου που ήταν αρκετά δύσκολη και απαιτητική.

 

 

Κατά το εξάωρο επίπονο και δύσκολο χειρουργείο αφαιρέθηκαν οι  νεκροί ιστοί και ό,τι υγιές απέμεινε συνδέθηκε με τη γνάθο διαχωρίζοντας τη στοματική από τη ρινική κοιλότητα. Έγινε εξωτερική οστεοσύνθεση άνω γνάθου και χρησιμοποιήθηκε ρητίνη για τη σταθεροποίηση του κατάγματος με χρήση μεταλλικού ράμματος, συχνό για τα οστά των ρινικών κοιλοτήτων.

Το χειρουργείο πήγε καλά, του έγινε παροχέτευση για να μπορεί να λαμβάνει τροφή αλλά ο ζωηρούλης Σωτήρης, κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ αφού παρέκαμψε όλα τα μέτρα προστασίας, κατάφερε να βγάλει το κολλάρο του και να αφαιρέσει όλα τα υλικά.

 

 

Το δεύτερο χειρουργείο έγινε στις 5 Νοεμβρίου και τα έξοδα ανέλαβε ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων». Σ΄ αυτή την επέμβαση εφαρμόστηκε παραλλαγή της τεχνικής του «ανάστροφου κριμνού», που θεωρείται σπάνια επέμβαση κι έγινε προσπάθεια σύγκλισης του τραύματος και επαναδιαχωρισμού των διαφορετικών κοιλοτήτων. Η επιτυχία της επέμβασης θα καθοριζόταν από την συμπεριφορά του Σωτήρη. Το χειρουργείο ολοκληρώθηκε μετά από 5 σχεδόν ώρες ενώ εθελόντρια μέλος του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» πήρε άδεια από την εργασία της και επί πέντε ημέρες, 24 ώρες το 24ωρο, ήταν η σκιά του Σωτήρη για να μην κάνει καμία κίνηση που θα προκαλούσε αφαίρεση των υλικών της επέμβασης.

 

 

Όπως αναφέρει ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» ο μικρός Σωτήρης αναρρώνει με εξαιρετική ταχύτητα, τρέφεται κανονικά και είναι ένα φυσιολογικό σκυλάκι που αναζητά οικογένεια. Η μόνη του ιδιαιτερότητα είναι ότι θα πρέπει να τρέφεται μόνο με ξηρή τροφή με κροκέτες μεσαίου μεγέθους.

Εάν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε τον Σωτήρη μπορείτε να καλέσετε τον σύλλογο στον αριθμό κινητού τηλεφώνου 6986522569.