Αναζητούν τους δράστες των μαζικών δηλητηριάσεων σκύλων και γάτων σε Λούρο και Νέο Ωρωπό Πρέβεζας

Μήνυση κατ’ αγνώστων υπέβαλλε εκπροσωπώντας τον Δήμο Πρέβεζας ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Λούρου Θεόδωρος Κατσαούνος μετά τις καταγγελίες για μαζικές δηλητηριάσεις σκύλων και γάτων που έγιναν τις τελευταίες μέρες σε πολλά χωριά της Πρέβεζας και κυρίως στον Λούρο και στον Νέο Ωρωπό.  

Ο κ. Κατσαούνος  στην μήνυσή του που έκανε στον Αστυνομικό Σταθμό Λούρου περιγράφει  τα περιστατικά δηλητηριάσεων που κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και τις καταγγελίες που έφτασαν  από ζωοφιλικές οργανώσεις  και καλεί τις αρμόδιες αρχές να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών των μαζικών αυτών δηλητηριάσεων.

 

 

Όπως υπολογίζεται πάνω από 60 αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα εντοπίστηκαν νεκρά από δηλήτηρίαση τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε πολλά χωριά της Πρέβεζας. Ήδη ανακοινώθηκε ότι δίνεται αμοιβή 1.000 ευρώ σε όποιον πολίτη δώσει έγκυρες πληροφορίες στην Αστυνομία που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψη του δράστη ή των δραστών που εξοντώνουν με δηλητήρια δεκάδες σκύλους και γάτες.

Ο Ευάγγελος Δρίβας, κλινικός ψυχολόγος και γνωστός για το φιλοζωικό του έργο, κατήγγειλε τα περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων με σχετική επιστολή που απέστειλε στον Δήμο Πρέβεζας, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Ιωάννου, στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και Διεύθυνση Αστυνομίας Πρέβεζας, στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία κι άλλους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν ώστε να βρεθούν οι δράστες.

Ο κ. Δρίβας μέσα από το blog «Report Animal Abuse Greece» στο οποίο είναι διαχειριστής αναφέρει σχετικά: «Χωριά της Πρέβεζας, όπως ο Λούρος, ο Νέος Ωρωπός, ο Μύτικας, το Θεσπρωτικό, η Φιλιππιάδα και η Σαμψούντα έχουν γίνει τόποι διάπραξης αποτρόπαιων εγκλημάτων εις βάρος των αδέσποτων, αλλά και των δεσποζόμενων ζώων και κυρίως των σκύλων κατά δεκάδες. Όλα τα παρακάτω αριθμητικά στοιχεία βασίζονται σε αναφορές συγκεκριμένων εθελοντών κατοίκων των περιοχών που φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα. Το ότι δεν έχουν υποβληθεί οι ανάλογες μηνύσεις ώστε να καλύπτεται ο συνολικός αριθμός δεν σημαίνει ότι τα ζώα δεν δηλητηριάστηκαν.

 

 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν ανευρεθεί δεκαεννιά σκύλοι και γάτες νεκρά από δηλητηρίαση μόνο στον Λούρο Πρέβεζας και υπολογίζονται και σε περισσότερα, ενώ κάποια έχουν εξαφανιστεί. Σε διπλανό χωριό, στον Νέο Ωρωπό, βρέθηκαν σε μία ημέρα, όπως με ενημέρωσαν, δεκαπέντε 15 σκύλοι δηλητηριασμένοι. Στον Μύτικα Πρέβεζας έχουν αναφερθεί άλλοι έξι τουλάχιστον σκύλοι δηλητηριασμένοι, με τα τρία ζώα εξ αυτών να είναι δεσποζόμενα.

Επίσης, στο Θεσπρωτικό τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν ανευρεθεί δηλητηριασμένοι πάνω από είκοσι σκύλοι, με τους δύο εξ αυτών το τελευταίο 15μερο. Στη Φιλιππιάδα την 22/11 βρέθηκαν δύο δηλητηριασμένοι σκύλοι, ενώ πριν από ένα μήνα άλλοι τρεις. Στην Σαμψούντα υπάρχουν αναφορές για άγνωστο αριθμό σκύλων που έχουν εξαφανιστεί.

Στον Λούρο οι σκύλοι έχουν βρεθεί νεκροί σε διαφορετικές γειτονιές τους χωριού. Είναι μία ένδειξη ότι ο δράστης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ, αλλά ΠΟΛΛΟΙ. Το έγκλημα είναι πολύ καλά μεθοδευμένο και φαίνεται να υπάρχει σχέδιο για την εξόντωσή τους. Πλέον, στην πατρική μου γειτονιά στην οδό Σουλίου στον Λούρο, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ αδέσποτος σκύλος.

 

 

Συγκεκριμένα στον Λούρο. Την 3/11 ανευρέθηκε μία δηλητηριασμένη γάτα στην οδό Σουλίου. Δύο δηλητηριασμένοι σκύλοι βρέθηκαν πριν από 1,5 με 2 εβδομάδες (από 6/11 κι εντεύθεν) έξω από το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο του χωριού, ζώα τα οποία τύχαιναν της αγάπης διαφόρων παιδιών, όπως με ενημέρωσε μητέρα που το παιδί της πηγαίνει στο εκεί σχολείο. Τα δηλητηριασμένα δολώματα βρίσκονταν πλησίον χώρων που παίζουν μικρά παιδιά. Κι ακολουθούν κι άλλοι!

Άλλοι δύο βρέθηκαν την 15/11/2017 έξω από φροντιστήριο ξένων γλωσσών και πλησίον σούπερ μάρκετ, τα οποία φρόντιζαν υπάλληλοι αυτού, ενώ ένας δεσποζόμενος βρέθηκε στο ίδιο σημείο δηλητηριασμένος την 16/11/2017 και ένας ακόμα πάλι την 16/11/2017 στην οδό Σουλίου. Ένας ακόμα εθεάθη προφανώς δηλητηριασμένος την 17/11/2017 πλησίον του Δημαρχείου Λούρου από μαθητές της Β΄ Λυκείου, οι οποίοι μετέφεραν καρέκλες στο Δημαρχείο, ώστε την 18/11/2017 να παρακολουθήσουν ταινία στον εν λόγω χώρο.

Βραδινές ώρες της 18/11/2017, βρέθηκαν άλλοι τρεις σκύλοι δηλητηριασμένοι σε διαφορετικές γειτονιές, οι δύο στην οδό Σουλίου κι ένας εκ των οποίων δεσποζόμενος σε πιο κάτω γειτονιά. Την 19/11 & 20/11 βρέθηκαν ακόμη δύο δηλητηριασμένοι, ένας σε κάθε ημέρα, στην οδό Τζοβάρα και 28ης Οκτ. αντίστοιχα. Την 21/10 ανευρέθηκαν επτά γάτες, όπως αναφέρθηκε.

 

 

Κι αυτά είναι μερικά από τα ανευρεθέντα ζώα. Aναρωτιέμαι πόσα ακόμα δε θα βρεθούν και θα απορριφθούν ή έχουν ήδη απορριφθεί στα σκουπίδια ή σε χαντάκια. Προσωπικά τον Αύγουστο του 2017 ήμουν αυτόπτης μάρτυρας συμβάντος, πλησίον του πατρικού σπιτιού μου, όπου δύο άτομα είχαν βάλει σε τσουβάλι ΕΞΙ ΝΕΟΓΕΝΝΗΘΕΝΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ κρατώντας και ξύλα στα χέρια τους και ήθελαν, όπως έλεγαν εκείνη τη στιγμή, ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, αλλά ισχυρίστηκαν ότι ήθελαν μόνο να τα μεταφέρουν σε άλλο χώρο! Καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία κι ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Eκεί που τώρα νέα παιδιά μεγαλώνουν, βλέπουν και πολύ πιθανόν να υιοθετούν παρόμοιες συμπεριφορές, μέσα από την κοινωνική μάθηση, εκεί που δεν υπάρχει σεβασμός στη φύση και τα άλλα ζώα, εκεί που μεγαλώνετε κάποιοι τα παιδιά σας, οι συγκεκριμένοι δράστες έχουν εγγόνια, παιδιά και τα μεγαλώνουν με αυτή τη νοοτροπία. H επαρχία που λέγεται ότι είναι «ζεστή» και φιλική έχει ένα άλλο πρόσωπο, όταν δεν αφορά τον άνθρωπο, αυτό της ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΚΙΑΣ σε «αυτό» που τους ενοχλεί!

Οι φωτογραφίες αφορούν μόνο κάποια από τα ζώα που έχουν ανευρεθεί δηλητηριασμένα από κατοίκους που τα φρόντιζαν, καθώς κάποια άλλα είχαν απομακρυνθεί ήδη με άγνωστο τρόπο. Έχουν υποβληθεί ήδη τέσσερις μηνυτήριες αναφορές από κατοίκους του χωριού στον οικείο Α.Σ. Λούρου με συνημμένο φωτογραφικό υλικό, αλλά κι από τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Λούρου κ. Κατσαούνο Θεόδωρο. Σε δύο από τα ανευρεθέντα ζώα έχει γίνει νεκροψία-νεκροτομή και θα γίνει τοξικολογική εξέταση για την ανεύρεση της ουσίας που προκάλεσε την δηλητηρίαση!

 

 

Ευχαριστώ, το Φιλοζωικό Σωματείο Πρέβεζας (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ-ΠΡΕΒΕΖΑ) για την αμέριστη βοήθειά του. Κάνω έκκληση σε όποιο ΠΡΟΣΩΠΟ ή ΦΟΡΕΑ μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά, ώστε να δοθεί ΑΜΟΙΒΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ! ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ να γίνει γνωστό τι γίνεται σε αυτόν τον τόπο. Αυτός είναι ο κόσμος μας και αυτή η πραγματικότητα των αδέσποτων κυρίως ζώων!» καταλήγει ο κ. Ευάγγελος Δρίβας.