Αρνήθηκαν την είσοδο σκύλου – οδηγού τυφλών σε σεμινάριο με θέμα «Τα Ζώα ως Βοηθοί – Θεραπευτές»

Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών Τυφλών «Λάρα», η οποία εργάζεται ως ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων « Η Αγία Σοφία», κατήγγειλε δημόσια ότι η υπεύθυνη της διοργάνωσης του σεμιναρίου με θέμα «Τα Ζώα ως Βοηθοί – Θεραπευτές για Παιδιά, Άτομα με Ψυχικές Διαταραχές και Χρόνιες Παθήσεις» που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου, αρνήθηκε την είσοδο του σκύλου – οδηγού της, λέγοντας της ότι πρέπει να τον αφήσει έξω από την αίθουσα διεξαγωγής της εκδήλωσης!

Η κα Γκέρτσου, η οποία είναι τυφλή και κινείται με την βοήθεια του σκύλου – οδηγού της, την Μέη, ακόμα και στον εργασιακό της χώρο, όπως ορίζει άλλωστε η ισχύουσα νομοθεσία, καταγγέλλει τα ακόλουθα: «Γίνεται ένα «σεμινάριο» από «ψυχολόγους» για τα Ζώα Θεραπευτικής Επαφής. Τηλεφωνώ στην υπεύθυνη Βίκη Βενέτη, της λέω πως είμαι συνάδελφος ψυχολόγος και με ενδιαφέρει να το παρακολουθήσω. Της λέω πως έχω σκυλο - οδηγό. Πολύ ευχαρίστως μου λέει, αλλά ο σκύλος θα πρέπει να παραμείνει έξω.

Τη ρωτάω γιατί, επειδή θα έχει κι άλλο κόσμο που απαντάει. Προσπαθώ να της εξηγήσω πως οι σκύλοι - οδηγοί εκπαιδεύονται για να είναι παντού μαζί με τους τυφλούς και δεν πρέπει να τους αφήνουμε μόνους απ έξω γιατί αγχώνονται. Οι σκύλοι - οδηγοί, αποχωρίζονται από τους χειριστές τους, μόνο όταν έχουν συγκεκριμένο σημείο που περιμένουν και είναι εξοικειωμένοι, π.χ., στη δουλειά και είναι απόφαση που παίρνουν οι χειριστές, όχι ο οποιοσδήποτε.

Τίποτα αυτή, ανένδοτη. Της λέω πως ο σκύλος - οδηγός μου, η Μέη επιτρέπεται παντού δια νόμου, πως τηλεφωνώ από το Νοσοκομείο Παίδων η Αγία Σοφία, όπου εργάζομαι μαζί με τον σκύλο - οδηγό και πως στην τελική δεν μπορεί να διοργανώνουν σεμινάριο για τα ζώα θεραπευτικής επαφής και να απαγορεύουν την είσοδο στους σκύλους - οδηγούς τυφλών!

Η κυρία ψυχολόγος μου έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα. Να σημειώσω πως στη θεματολογία του «σεμιναρίου» συμπεριλαμβάνονται και «οι σκύλοι στην ειδική αγωγή». Τελικά η «ειδική» αγωγή δε θα γίνει ποτέ «γενική» και οι ΑμεΑ θα θεωρούνται πάντα «ειδικά άτομα».

Επί της ευκαιρίας να θίξω εδώ πως στην Ελλάδα, όποιος θέλει ονομάζεται «ψυχολόγος» και διοργανώνει σεμινάρια. Επίσης στην Ελλάδα, πολλοί εκμεταλλεύονται την έννοια των σκύλων - θεραπευτών για να βγάλουν χρήμα. Η ασυδοσία αυτή, εις βάρος επαγγελματιών και κυρίως ασθενών, αλλά και όσων πάνε και δίνουν τα χρήματά τους όπου να ‘ναι, προκειμένου να αποκτήσουν ένα χαρτί, πρέπει επιτέλους να σταματήσει». 

Η απάντηση της Βασιλικής Βενέτη που έκανε μέσω facebook