Δηλητηρίασαν και εξαφάνισαν τα πτώματα 30 στειρωμένων αδέσποτων γάτων που ζούσαν στο λιμάνι της Ίου

Φολιάσανε, «σκουπίσανε», τελειώσανε! Και ως είθισται κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν γνωρίζει. Η ελληνική κοινωνία του «σώπα μη μιλάς» γίνεται ξανά συνένοχη σε ένα ακόμα φρικαλέο έγκλημα, δείχνοντας ανοχή στη βία κατά των ζώων. Μια κοινωνία σε κρίση και με έλλειμμα πολιτισμού.

Μια ολόκληρη γατοαποικία δηλητηρίασαν με φόλες στο λιμάνι της Ίου και στη συνέχεια εξαφάνισαν ως «δια μαγείας» τα πτώματα 30 περίπου γατιών, τα οποία ήταν στειρωμένα από ιδιώτες –κυρίως αλλοδαπούς -  για να μην αφήσουν ίχνη. Μόνο ένας σκύλος και μια γάτα εντοπίστηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης και χάρη στις πρώτες βοήθειες που τους έδωσαν οι εθελοντές του φιλοζωικού συλλόγου «Ios Animal Welfare Society», κατάφεραν να ζήσουν. Τα υπόλοιπα ζώα που ζούσαν στο λιμάνι και αριθμούσαν περίπου 30 εξαφανίστηκαν και όχι από μόνα τους.

Ο Δήμος Ιητών καταδικάζει την ομαδική θανάτωση 

Ο νέος δήμαρχος της Ίου Γκίκας Γκίκας σε ανακοίνωση του καταδίκασε τη δηλητηρίαση με φόλες των αδέσποτων ζώων στο λιμάνι του νησιού και τόνισε ότι οι φόλες δεν σκοτώνουν μόνο τα ζώα, αλλά και την ηθική μας, τον πολιτισμό μας, την ίδια τη ζωή και κάθε συναίσθημα που την ορίζει. Ο κ. Γκίκας αναφέρει για τη θανάτωση των αδέσποτων ζώων τα εξής: «Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώθηκε ότι κάποιοι ασυνείδητοι «συμπολίτες» μας σκοτώνουν αδέσποτα ζώα τοποθετώντας φόλες σε δημόσιους κάδους απορριμμάτων.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στα σκουπίδια δεν είναι απαραίτητο να βρεθούν μόνο αδέσποτα αλλά και ζώα που μπορεί να έχουν χαθεί από τον ιδιοκτήτη τους ή ακόμα και άνθρωποι που πεινάνε (άποροι, άνθρωποι με Αλτσχάιμερ ή άλλη νοητική ασθένεια). Μπορεί στη δική μας μικρή τοπική κοινωνία τέτοιου είδους ανθρώπινα παραδείγματα να ακούγονται μακρινά όμως δεν παύουν να είναι μία πραγματικότητα όσο και αν κάποιοι την αγνοούν. Τέτοιου είδους πράξεις δείχνουν παντελή έλλειψη σεβασμού στην κοινωνία, ενώ προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

 Ένα από τα ελάχιστα πτώματα των δηλητηριασμένων γατιών που εντοπίστηκαν

Επισημαίνουμε ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι & γάτες) προστατεύονται από το Νόμο 4039/2­2­/2012 και σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι δράστες κακοποίησής τους (δηλητηριάσεις κ.λπ.), τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο. Ο Δήμος Ιητών στέλνει μήνυμα ευαισθητοποίησης για την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα και καλεί τους πολίτες σε δράση ώστε να εξαλειφθεί κάθε βίαιη πράξη σε βάρος των ζώων. Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια στείρωσης των αδέσποτων ζώων στο νησί μας τόσο από ιδιώτες όσο και από άλλους ανεξάρτητους φορείς ενώ ο Δήμος μας είναι έτοιμος να συνεισφέρει υλικά και ηθικά σε αυτήν την προσπάθεια. Τονίζουμε ότι όποιος ασυνείδητος συλληφθεί να διαπράττει ένα τέτοιο έγκλημα ο Δήμος θα είναι αμείλικτος απέναντί του και θα υποστεί όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

ΟΙ ΦΟΛΕΣ ΔΕ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΖΩΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΟΡΙΖΕΙ» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Γκίκας.

 Η μοναδική δηλητηριασμένη γατούλα της γατοαποικίας που σώθηκε 

Πώς εξαφανίστηκαν τα πτώματα 30 περίπου γατιών από το λιμάνι; Κανείς δεν είδε; 

Ο Γιώργος Βούλγαρης, κάτοικος του νησιού, ο οποίος γνωρίζει εκ των έσω τι ακριβώς συμβαίνει με τ’ αδέσποτα στην Ίο και πώς συμπεριφέρονται μια μεγάλη μερίδα των ντόπιων στους ελάχιστους φιλόζωους – κυρίως αλλοδαπούς – αναφέρει στο προσωπικό του προφίλ στο facebook τα εξής:

«Με αφορμή την πράξη ενός άνανδρου ψυχοπαθούς εγκληματία, «συνδημότη» μας, που καταδίκασε σε θάνατο αδέσποτες γάτες, θα ήθελα να πω μερικά λόγια. Εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, μια μικρή μερίδα ανθρώπων (κυρίως αλλοδαποί), με ηγετική μορφή στις φιλοζωικές δράσεις την Benedikte Bjerre, δραστηριοποιούνται και αφιερώνουν, σε προσωπικό επίπεδο και εθελοντική βάση χρόνο, χρήμα, συναίσθημα, υποκαθιστώντας ανύπαρκτες κρατικές-δημοτικές υπηρεσίες (αναφέρομαι στην προηγούμενη δημοτική αρχή).

Οι δράσεις αυτές αφορούν στειρώσεις, περίθαλψη, φιλοξενία, υιοθεσία και παροχή τροφής. Αμέτρητες ώρες ενασχόλησης, χωρίς μάλιστα να είναι κατά νομον υπεύθυνοι. Έχουν φτάσει σε σημείο να θεωρούνται γραφικοί (από ποιους άραγε;), ενώ προσφέρουν έργο κοινωνικό με απλή φιλοζωική δράση, χωρίς μάλιστα να τους ενδιαφέρει αν οι πολλοί, αδιάφοροι και ανενεργοί, τους το αναγνωρίζουν. Έχουν φτάσει στο σημείο να δέχονται προσωπικές επιθέσεις, να λοιδορούνται, να κατηγορούνται, ενώ θα έπρεπε να τους απονέμονται εύσημα. Και αθόρυβα, συνεχίζουν τη δράση τους.

 Όσοι γνωρίζουν και σιωπούν, καθίστανται συνένοχοι καλύπτοντας
την αντικοινωνική και εγκληματική δράση του υπαίτιου αυτού του εγκλήματος

Πρόσφατα λοιπόν, ανακοίνωσαν πως στειρώθηκαν, με δικές τους αποκλειστικά ενέργειες, 65 αδέσποτες γάτες. Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τον πληθυσμό των αδέσποτων, να περιορίσουν παράπονα, να μειώσουν την όχληση που τα αδέσποτα πιθανώς προξενούν. Και σχεδόν τα κατάφεραν. Σχεδόν, γιατί μόλις χθες, μια ολόκληρη αποικία στειρωμένων αδέσποτων, χάρη στις «φιλότιμες» προσπάθειες ενός ψυχοπαθούς, εξαφανίστηκε. Χάρη στις πράξεις ενός δειλού εγκληματία, ακυρώθηκε στην πράξη μια τεράστια προσπάθεια κάποιων εθελοντών και, επιτρέψτε μου να πω, δυσφημείται ένα ολόκληρο νησί. Χάρη στις πράξεις κάποιου, ο οποίος είναι κοινώς αποδεκτό και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως, δεν περιορίζει τη δράση του μόνο απέναντι στα ζώα, αλλά, αν δεν το έχει ήδη κάνει, θα «δράσει» και σε βάρος κάποιων συνανθρώπων μας.

Αυτόν λοιπόν τον ψυχοπαθή, κάποιοι τον γνωρίζουν και σιωπούν. Καθίστανται συνένοχοι, καλύπτοντας την αντικοινωνική του, εγκληματική δράση. Είναι καιρός να μπει ένα τέλος σε αυτές τις εγκληματικές πράξεις. Είναι καιρός να μιλήσει κάποιος και να υποδείξει τον δράστη με στοιχεία. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω τον νέο Δήμαρχο Ιητών κ. Γκίκα Γκίκα (και κατά προέκταση τον Δήμο Ιητών), ο οποίος άμεσα καταδίκασε τις πράξεις αυτές και ανήγγειλε την πρόθεσή του να στηρίξει φιλοζωικές δράσεις, σε αντίθεση πάντα με την απελθούσα δημοτική αρχή.

Και η ερώτηση είναι: Πώς μια ολόκληρη αποικία στειρωμένων αδέσποτων γατιών (20-30 γάτες), οι όποιες δηλητηριάστηκαν, εξαφανίζονται χωρίς ίχνος; Δεν θα έπρεπε κάπου να βρεθούν τα άψυχα ζώα; Περίεργο...».