Φιλόζωοι εμπόδισαν το κλείσιμο του καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Βασιλικό Ευβοίας που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια

Χάρη στην κινητοποίηση των φιλόζωων που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης 1η Αυγούστου έξω από το πρότυπο καταφύγιο αδέσποτων ζώων «Clive» που ανήκει στο Ζωόφιλο & Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» και λειτουργεί αδιάκοπα από το 1997, δεν εκτελέστηκε τουλάχιστον προσωρινά η εισαγγελική εντολή εκκένωσης του και κανένα ηλικιωμένο, άρρωστο ή υγιές ζώο δεν οδηγήθηκε στο Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας, το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η κτηνίατρος Ειρήνη Ταπούτη, η οποία επί σειρά ετών προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της στα ζώα του καταφυγίου, κατέστησε σαφές στους αρμόδιους ότι παρά τις αποφάσεις της Εισαγγελίας Χαλκίδας, του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δεν πρόκειται να αποδεχθούν το κλείσιμο του πρότυπου αυτού καταφυγίου, το οποίο λειτουργεί με χρήματα και εθελοντική εργασία φιλόζωων χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία, η οποία τώρα θέλει να πετάξει στο δρόμο 200 πλάσματα (130 σκυλιά και 70 γάτες) χωρίς πρώτα να έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά τους σε νέες και καλύτερες εγκαταστάσεις.

 

 

Απευθυνόμενη στον αρμόδιο που στάλθηκε για να εκτελέσει την εισαγγελική εντολή η κα Ταπούτη ανέφερε: «Όλα τα ζώα του καταφυγίου είναι εμβολιασμένα, τσιπαρισμένα και έχουν ιατρικό φάκελο. Αν μου πείτε έστω κι ένα δημοτικό κυνοκομείο που να πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, θα βγάλω τώρα από το καταφύγιο δύο σκυλάκια να σας τα δώσω. Όλη τη δουλειά οι εθελοντές την κάνουν.  Σ’ αυτό το καταφύγιο έχουν δοθεί πάρα πολλά λεφτά. Αυτά τα πάρα πολλά λεφτά που θα έπρεπε να δώσει η Πολιτεία για τη διαχείριση των αδέσποτων τα έχουμε δώσει εμείς από την τσέπη μας. Γι’ αυτά τα ζώα η Πολιτεία δεν έχει δώσει ποτέ μια δεκάρα. Με ποιο δικαίωμα η Πολιτεία έρχεται να πάρει τα ζώα από εδώ να τα πάει κάπου αλλού, γιατί στο δρόμο θα τα βγάλει».

Όταν ο αρμόδιος για την εκτέλεση της εισαγγελικής εντολής ζήτησε από την κα Ταπούτη να του υποδείξει δύο υγιές σκυλιά για να τα πάρει η απάντηση της κτηνιάτρου ήταν αφοπλιστική: «Για να σας πω ποια είναι τα υγιή ζώα του καταφυγίου θα πληρώσετε τις τροφές τους, τα φάρμακά τους, τις εξετάσεις τους ή να πληρώσετε ένα δικό σας κτηνίατρο να έρθει να πάρει αίμα από όλα τα ζώα όπως έκανα εγώ με τους εθελοντές. Οι δικοί σας κτηνίατροι λοιπόν να σας υποδείξουν ποια είναι τα υγιή ζώα, εγώ δεν είμαι δική σας κτηνίατρος. Εγώ είμαι ο δωρεάν γιατρός γι’ αυτές τις 200 ψυχούλες. Αν θέλει η Πολιτεία πραγματικά να λύσει το πρόβλημα θα πρέπει να φτιάξει καινούργιες εγκαταστάσεις και να πει αυτά τα πλασματάκια τα παίρνουμε από εδώ και τα πάμε εκεί που θα είναι καλύτερα. Όταν θα φτιάξει το καλύτερο από εδώ θα το ξαναζητήσουμε. Από πάνω μου θα περάσετε για να πάρετε ένα από τα ζώα που εγώ προστατεύω».

 

 

Το καταφύγιο «Clive» λειτουργεί από το 1997 στο Βασιλικό Εύβοιας σε μια έκταση 8,5 στρεμμάτων που δώρισε στον Ζωόφιλο & Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» ο Νεοζηλανδός Κλάιβ Χιμένθ. Οι εγκαταστάσεις του καταφυγίου έγιναν με χρήματα ιδιωτών, αλλά και την οικονομική στήριξη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Το καταφύγιο λειτουργούσε και εναρμονιζόταν σύμφωνα με την τότε νομοθεσία. Όταν το 2003 άλλαξε ο νόμος περί καταφυγίων, ζητήθηκαν επί πλέον έργα, τα οποία ολοκληρώθηκαν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η Πολιτεία όμως αρνήθηκε να χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια στον Ζωόφιλο & Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκίδας καθώς είχαν οικοδομηθεί γειτονικές κατοικίες σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων (ο νόμος ορίζει τη δημιουργία καταφυγίου ζώων σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων από κατοικημένη περιοχή). Μάλιστα ο Ζωόφιλος & Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» καταγγέλλει ότι δεν είναι νόμιμες οι υφιστάμενες και μεταγενέστερες γειτονικές κατοικίες καθώς δεν θα έπρεπε να λάβουν άδεια από την πολεοδομία, αφού δεν πληρούσαν την απόσταση των 100 μέτρων από το καταφύγιο που ήδη προϋπήρχε από το 1997.

 

 

Με εισαγγελική εντολή διατάχθηκε το κλείσιμο του καταφυγίου «Clive» το οποίο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 200 ζώα, εκ των οποίων αρκετά ακολουθούν θεραπευτική αγωγή για τις ασθένειες τους, είναι ανάπηρα ή με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένα ή κουτάβια. Άγνωστο παραμένει το που θα καταλήξουν αυτά τα πλάσματα αφού το Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας είναι υπερπλήρης, δε διαθέτει μόνιμο κτηνίατρο, λειτουργεί μόνο με ένα άτομο προσωπικό τις πρωινές ώρες και δεν επιτρέπεται για άγνωστους λόγους η είσοδος των πολιτών.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η καταγγελία της Ζωής Χαϊνά, πρόεδρος του Ζωόφιλου & Πολιτιστικού Σύλλογο Χαλκίδας «Το Καταφύγιο», η οποία ανέφερε ότι ο υπεύθυνος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Αντώνης Πανούσης, της δήλωσε ότι θα πρέπει να θανατωθούν όσα ζώα είναι άρρωστα και πάσχουν από λεϊσμανίωση. Είναι δεδομένο ότι κανένα δημοτικό κυνοκομείο δεν μπορεί να φιλοξενήσει 200  ζώα συνεπώς ποια θα είναι η τύχη που επιφυλάσσει η Πολιτεία γι’ αυτές τις ψυχούλες; Η εξαφάνισή τους ή η εγκατάλειψη τους στο δρόμο, κάτι που θα ισοδυναμούσε με θάνατο;

 

 

Ο Ζωόφιλος και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» ανέβασε στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας συγκέντρωσης υπογραφών avaaz.org ψήφισμα κατά του κλεισίματος του καταφυγίου «Clive», το οποίο θα αποσταλεί στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Αν θέλετε να υπογράψετε το ψήφισμα πατήστε εδώ.

Ο Ζωόφιλος και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» δηλώνει σχετικά:  «Δύο δεκαετίες πριν ο κύριος Κλάιβ Χιμένεθ, Νεοζηλανδός στην καταγωγή, κάτοικος και ιδιοκτήτης κτήματος έξω από το Βασιλικό Ευβοίας, (περιοχή Άγιος Ανδρέας), αποφάσισε να δωρίσει στον Ζωόφιλο & Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκίδας την ιδιοκτησία του, των 8,5 στρεμμάτων, με σκοπό την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Έτσι το 1997 υλοποιήθηκε ο παραπάνω σκοπός και ξεκίνησε το καταφύγιο "Clive” με την εθελοντική εργασία των μελών του συλλόγου, τις γενναιόδωρες προσφορές επιχειρηματιών της πόλης μας, αλλά και την οικονομική συμπαράσταση της τότε Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

 

 

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του, το καταφύγιο εναρμονιζόταν πλήρως με την ισχύουσα τότε νομοθεσία. Το 2003 όταν και άλλαξε ο νόμος περί καταφυγίων, μας ζητήθηκαν επί πλέον έργα, τα οποία ολοκληρώθηκαν μέσα στο επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, η Πολιτεία αρνήθηκε να μας χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια, εξαιτίας μη νόμιμα υφιστάμενων και μεταγενέστερων γειτονικών κατοικιών.

Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο, που ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Εισαγγελία απαιτούν να κλείσει το καταφύγιο και να πάρουν τα ζώα από εκεί ...και να τα πάνε πού; στο Δημοτικό κυνοκομείο; στους δρόμους της Χαλκίδας; στις εξοχές; να τα θανατώσουν ίσως;

Εκατοντάδες ζώα κάθε χρόνο φιλοξενούνται, στειρώνονται και κατόπιν υιοθετούνται μέσα από το καταφύγιο "Clive". Πολλά από αυτά νοσηλεύθηκαν, θεραπεύτηκαν από τις ασθένειες τους, χειρουργήθηκαν με βαριά κατάγματα και άλλα προβλήματα υγείας. Όλα τα ζώα έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε κτηνιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Είναι από τα λίγα καταφύγια στην Ελλάδα με 24ωρη παρουσία φροντιστών που διαμένουν στο χώρο και εκτελούν τις εργασίες καθαριότητας, τον προαυλισμό των ζώων, την χορήγηση των ημερησίων γευμάτων και φαρμάκων. Όλα τα ζώα έχουν σωστό σωματικό βάρος, είναι υγιή χωρίς έσω και έξω παράσιτα. Οι κτηνίατροι του συλλόγου, οι οποίοι συνεργάζονται εθελοντικά, επισκέπτονται το καταφύγιο δυο φορές την εβδομάδα για άμεση επιτήρηση των συνθηκών και της υγείας των ζώων.

 

 

Κάθε χρόνο ο σύλλογος σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους του οργανώνει προγράμματα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα οποία δεν σταματούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τον Απρίλιο του 2014 σε ένα μεγαλειώδες τετραήμερο στειρώθηκαν 576 ζώα από όλη τη μείζονα περιοχή, (από το Σχηματάρι ως το Αλιβέρι). Η απάντηση στην πρόσκληση μας προς τον Δήμο Χαλκιδέων για συμμετοχή και βοήθεια στην προσπάθεια αυτή ήταν αρνητική. Όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκαν στο έργο μας, αλλά έφτασαν στο σημείο να σύρουν στα δικαστήρια τους γιατρούς που τόσο σκληρά και αφιλοκερδώς εργάστηκαν για τα αδέσποτα. Ο Δήμος Χαλκιδέων για το πρόγραμμα διαχείρισης του 2015 δαπάνησε 100.000 ευρώ για στείρωση 500 ζώων. Τα 576 που στειρώθηκαν σε τέσσερις ημέρες στοίχισαν στην πολιτεία ΜΗΔΕΝ ευρώ.

Σε αντίθεση με την τον Δήμο και την πολιτεία, το 2014, ο σύλλογός μας στήριξε το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Χαλκιδέων, βοηθώντας ενεργά στην περισυλλογή και μεταφορά στην κλινική 300 αδέσποτων ζώων της περιοχής μας. Για αυτή την προσπάθεια, ο Δήμος Χαλκιδέων επαινέθηκε για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Περιφερειάρχη κυρίας Ρένας Δούρου, καθώς επίσης και στην διημερίδα που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Ωνάση στην Στέγη Γραμμάτων και τεχνών.

 

 

Καθημερινά οι εθελοντές - μέλη του Συλλόγου απασχολούνται στο να βοηθούν ζώα στους δρόμους μέσα και έξω από την πόλη, (τάισμα, φάρμακα, περισυλλογές και μεταφορά στους κτηνιάτρους), τη στιγμή που όλα αυτά είναι καθήκον της πολιτείας. Όλη η εθελοντική δουλειά γίνεται αγόγγυστα, αδιάλειπτα, με έξοδα που πληρώνονται από το υστέρημά μας και το περίσσευμα της καρδιάς μας.

Το καταφύγιο "Clive" είναι πρότυπο καταφυγίου για όλη την Ελλάδα. Όλα τα ζώα φέρουν αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα, με ιατρικό φάκελο το καθένα ξεχωριστά και με αιματολογικές εξετάσεις ετησίως επαναλαμβανόμενες. Οι κτηνίατροι που συνεργάζονται με το καταφύγιο, επιβάλλουν να ελέγχουν και να εξετάζουν κάθε νεοεισερχόμενο ζώο, που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο καταφύγιο.

Επί σειρά ετών, ο Ζωόφιλος & Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας έχει επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο για τα αδέσποτα της πόλης. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί για την δράση μας, είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί τα γραφεία μας και το καταφύγιο "Clive".

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω αναφερομένων, έχουμε να απευθύνουμε προς την πολιτεία, το Δήμο και όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες τα κάτωθι ερωτήματα:

Α) Αν πάρει ο Δήμος αυτά τα 150 ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, που θα τα πάει; Όσα παίρνουν καθημερινά φάρμακα (2-3 φορές την ημέρα), μας εγγυάται κανείς από το Δήμο ότι θα συνεχίσουν οι θεραπείες τους και ποιος (ονομαστικά) θα τις αναλάβει;

Β) Θα κάνει πράξη ο Δήμος ή η Πολιτεία τα λεγόμενα του νομοκτηνίατρου, ότι όλα τα ηλικιωμένα και άρρωστα ζώα θα θανατωθούν; Με ποια διάταξη νόμου είναι σύμφωνη αυτή η πράξη;

Γ) Εάν τα υγιή ζώα αφεθούν ελεύθερα στους δρόμους της Χαλκίδας, δεν θα επιβαρύνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα της πόλης; Οι κάτοικοι είναι σύμφωνοι; Έχουν ερωτηθεί από τον Δήμο;

Δ) Το Δημοτικό κυνοκομείο το οποίο λειτουργεί με ένα άτομο προσωπικό και μόνο τις πρωινές ώρες, είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς; Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος, ποιος θα έχει την ευθύνη των ζώων; Πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου;

Ε) Έχει ο Δήμος τόσα πολλά χρήματα, ώστε να θέλει να αναλάβει τα ζώα που εδώ και τόσα χρόνια ο Σύλλογος πληρώνει για αυτά τροφές και φάρμακα; Αν είναι έτσι, γιατί δεν αναλαμβάνει όλα αυτά τα αδέσποτα ζώα που περιφέρονται στους δρόμους μέσα και έξω από τη Χαλκίδα, τα οποία κατ’ εκτίμηση ξεπερνούν τις 3000;

ΣΤ) Γιατί δεν επιτρέπεται η είσοδος των εθελοντών στο Δημοτικό κυνοκομείο; Άλλωστε, έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί με χρήματα όλων των φορολογουμένων πολιτών. Γιατί, λοιπόν, να μην δικαιούνται να προσφέρουν εργασία, πόσο μάλλον, όταν είναι και εθελοντική;

Ζ) Όταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έχουν φτάσει τα 1.500.000 σε όλη την Ελλάδα, αναρωτιόμαστε ποιο είναι σοφότερο. Να κλείσουμε τα ήδη υπάρχοντα καταφύγια ή να κατασκευάσουμε και άλλα με τη μέριμνα είτε των φιλοζωικών σωματείων, είτε της πολιτείας;

ΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν κάθε λογικά σκεπτόμενο συμπολίτη μας να προβληματιστεί με όλα αυτά, να διαμαρτυρηθεί, να συμπράξει μαζί μας και να συνδράμει στη συνέχεια του έργου μας, το οποίο βοηθάει αφενός τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αφετέρου τους πολίτες» καταλήγει ο Ζωόφιλος & Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» 

Πηγή βίντεο: Angels Team Athens