Η πλειοψηφία των ζώων που εγκαταλείπονται στο Δήμο Χανίων είναι κυνηγόσκυλα

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το 70% των ενήλικων ζώων που εγκαταλείπονται άρρωστα και απισχνασμένα είναι κυνηγόσκυλα, τα οποία στην πλειοψηφία τους φέρουν ηλεκτρονική ταυτότητα, άρα δεν γεννήθηκαν αδέσποτα, αλλά τα στοιχεία των ιδιοκτητών τους δεν είναι καταχωρημένα στη βάση δεδομένων.

Για του λόγου το αληθές ο Σύλλογος παραθέτει ενδεικτικά ορισμένα από τα περιστατικά εγκατάλειψης κυνηγόσκυλων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τελευταία εβδομάδα στο Δήμο Χανίων Κρήτης.

1o περιστατικό: Στην περιοχή της Χρυσοπηγής βρέθηκε καθαρόαιμο Πόιντερ, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, εγκαταλείφτηκε πριν από λίγο καιρό σε κακή κατάσταση. Ο σκυλάκος έπεσε αρχικά θύμα τροχαίου και τον φρόντισαν οι περίοικοι. Μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» μετέφερε τον σκυλάκο σε κτηνιατρείο όπου έκανε τις απαραίτητες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι πάσχει από Λεϊσμανίαση.  Τα καλά νέα είναι ότι ο σκύλος θα ανακάμψει διότι δεν έχουν πειραχτεί ζωτικά όργανα και είναι νεαρός σε ηλικία. Είναι δε τόσο ήρεμος και φιλικός που μάλλον είναι ακατάλληλος για κυνήγι. Επείγει να βρεθεί φιλοξενία για τουλάχιστον για ένα μήνα ώστε να ολοκληρώσει τη θεραπεία του με Μιλτεφοράν.

 

 

2o περιστατικό: Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» ενημερώθηκε για ένα επίσης κυνηγόσκυλο που κάποιος εγκατέλειψε στα Κουνουπιδιανά και βρήκε καταφύγιο σε ένα μίνι μάρκετ. Μέλη του Συλλόγου επιχείρησαν να τον μεταφέρουν στο κτηνιατρείο του κ. Ξηρουχάκη χωρίς επιτυχία καθώς το ζώο φοβόταν και ήταν αδύνατον να σταθεί στα πόδια του. Χρειάστηκε η συνδρομή του προσωπικού του κτηνιατρείου που μετέβηκε στο σημείο και βοήθησε στη μεταφορά του σκύλου.

Το ζώο δεν έχει κάτι παθολογικό και η απίσχνασή του οφείλεται στην ασιτία και την αφυδάτωση. Δεν είναι μεγάλης ηλικίας παρόλο που τα δόντια του έχουν φθορές από κακή διατροφή. Φέρει μικροτσίπ, αλλά δεν είναι καταχωρημένο. «Αγοράσαμε βιταμίνες και ειδική τροφή που ανέλαβε μέλος μας να του παρέχει καθημερινά, ενώ από το μίνι μάρκετ μας παραχώρησαν προσωρινά ένα μέρος για να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες. Ψάχνουμε φιλοξενία μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως καθώς δεν είναι ασφαλές να παραμείνει εκεί γιατί δεν είναι απόλυτα περιφραγμένος ο χώρος και θα μπορεί να βγει στον κεντρικό δρόμο μόλις αρχίσει να ανακτά τις δυνάμεις του» αναφέρει ο Σύλλογος.

 

 

3ο περιστατικό: Χθες το πρωί εγκατέλειψαν στο χώρο του νοσοκομείου ένα επίσης απισχνασμένο κυνηγόσκυλο, στο οποίο ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις. Η εικόνα του όμως είναι τραγική.

 

 

4ο περιστατικό: Επίσης χθες το πρωί εγκατέλειψαν έξω από το κυνοκομείο στα Νεροκούρου, δύο κυνηγόσκυλα, ένα ράτσας Γκέκα κι ένα Πόιντερ, σε κακή κατάσταση. Τα ζώα φέρουν επίσης μικροτσίπ, αλλά δεν είναι καταχωρημένα.