Κατέστρεψαν τα πλαστικά δοχεία των αδέσποτων στην Αμμουδάρα Ηρακλείου Κρήτης

Κάποιοι «τοξικοί» άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ζώων να ζουν ανάμεσά μας. Και το χειρότερο κάνουν τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη με πράξεις που δεν τιμούν το ανθρώπινο είδος. Στην Αμμουδάρα Ηρακλείου στην Κρήτη κάποιοι ασυνείδητοι κατέστρεψαν τα πλαστικά δοχεία που είχαν τοποθετήσει οι φιλόζωοι για το πότισμα και τη σίτιση των αδέσποτων ζώων αφού πρώτα έχυσαν το νερό και πέταξαν τη ξηρά τροφή. Τα δοχεία όπως βλέπετε στις φωτογραφίες ήταν καθαρά αφού οι φιλόζωοι που φροντίζουν στην περιοχή τ’ αδέσποτα ζώα τηρούν τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

Η Ελένη Ανδρεαδάκη, μέλος του φιλοζωικού σωματείου «Ζωόφιλη Δράση», ανέφερε ότι οι δράστες αυτής της επιδρομής βαρβάρων παραμένουν άγνωστοι αλλά υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για ιδιοκτήτες ταβερνών ή ξενοδοχείων που δεν επιθυμούν τα αδέσποτα ζώα στην περιοχή και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τα διώξουν.

«Κάθε άνοιγμα της τουριστικής περιόδου η ίδια ιστορία. Κάθε χρόνο τα ίδια αποτελέσματα. Καταστρέφουν κάθε τι που είναι ωφέλιμο στ’ αδέσποτα και με βίαιο τρόπο προσπαθούν να τα απομακρύνουν από την περιοχή. Επειδή τα ζώα δεν είναι παιχνίδι, κάνουμε έκκληση προς όλους αν κάποιος γνωρίζει κάτι για τους ανεπίδεκτους μαθήσεως δράστες, να μας το αναφέρει στο σωματείο. Πρέπει να μάθουν επιτέλους ότι απαγορεύεται να καταστρέφουν ό,τι δεν τους ανήκει και ότι επιτρέπεται να δίνουμε τροφή και νερό σε αδέσποτα. Τα ζώα για να είναι φιλικά απέναντι μας, πρέπει να φροντίζονται και να ταΐζονται όπου κι αν βρίσκονται. Όποιος καταφεύγει σε τέτοιες ενέργειες είναι παράνομος και αμόρφωτος. Θα τους άρεσε να μάθουν οι «τουρίστες του» ότι φέρονται βάρβαρα στ’ αδέσποτα ζώα;» επισημαίνει η κα Ανδρεαδάκη.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται το τάισμα και ξεδίψασμα των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους χώρο από φιλόζωους πολίτες αρκεί να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Ειδικότερα το άρθρο 46 του πρόσφατου νόμου 4235/2014 αναφέρει επί λέξει: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».