Κατήγγειλαν τον οδηγό για παράνομη και επικίνδυνη μεταφορά αλόγου στην Μόρια Λέσβου

Την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018 και ώρα 7:00 μ.μ., ένας άνδρας κινούμενος με το αυτοκίνητό του επί της επαρχιακής οδού Μόριας - Παναγιούδας Λέσβου, εντόπισε, περίπου 500 μέτρα πριν από το Κέντρο Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών Μόριας, αγροτικό όχημα, το οποίο είχε δεμένο στην πίσω εξωτερική πλευρά της καρότσας του ένα άλογο, το οποίο οδηγούσε - μετέφερε κατ’ αυτόν τον τρόπο επί σειρά χιλιομέτρων.

Ο άνδρας επικοινώνησε άμεσα με το Κέντρο Άμεσης Δράσης ζητώντας την παρέμβαση των αστυνομικών, ενώ ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» προχώρησε την Τρίτη  21 Αυγούστου 2018 σε καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ζητώντας τον εντοπισμό του δράστη (οι πινακίδες του οχήματος έχουν καταγραφεί) και την επιβολή του σχετικού προστίμου.

Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» αναφέρει ότι αυτή η τόσο διαδεδομένη δυστυχώς πρακτική είναι επικίνδυνη για το ίδιο το ζώο αλλά και για τους υπόλοιπους οδηγούς –καθώς το άλογο μπορεί να γλιστρήσει και να πέσει και είτε να χτυπήσει το ίδιο είτε να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα. Είναι επίσης και παράνομη και προβλέπεται πρόστιμο 500 έως 3.000 ευρώ, για παράβαση του άρθρου 3 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1/2005, και του Άρθρου 17 της ΚΥΑ 314754/2009 (ΦΕΚ 2025/Β/18-9-2009).

«Τα άλογα ΔΕΝ είναι καρότσες. Για τη μεταφορά τους ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να χρησιμοποιούνται ειδικά, κλειστά μέσα μεταφοράς που προστατεύουν τόσο τα ίδια τα ζώα όσο και τους υπόλοιπους οδηγούς.

Εάν αντιληφθείτε παρόμοιο περιστατικό καλέσετε ΑΜΕΣΑ την Τροχαία και το 100 –ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ των αστυνομικών με τους οποίους μιλήσατε και καταγγείλατε το περιστατικό- ζητώντας την άμεση επέμβασή τους και την επιβολή των διοικητικών προστίμων στους δράστες!» αναφέρει ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης».

 

Θυμίζουμε ότι ανάλογο περιστατικό καταγράφηκε στις 5 Αυγούστου στην περιοχή της Αγιάσου Λέσβου. Ένας φίλος του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» μαγνητοσκόπησε έναν οδηγό, ο οποίος μετέφερε ένα άλογο, το οποίο είχε δέσει πίσω από την καρότσα του οχήματός του. Ο Σύλλογος προχώρησε επίσης σε καταγγελία και το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου ερευνά την υπόθεση για τον εντοπισμό του ασυνείδητου οδηγού.