Μαχαίρωσε τον σκύλο του & τον κατήγγειλε

Στο Αστυνομικό Τμήμα Γαλατά Χανίων ο κηδεμόνας ενός σκύλου κατέθεσε καταγγελία εις βάρος ιδιοκτήτη ταβέρνας, ο οποίος παραδέχθηκε κυνικά ότι μαχαίρωσε το ζώο τρεις φορές στην πλατεία του χωριού Πάνω Σταλός ισχυριζόμενος ότι του επιτέθηκε.

Αυτόπτες μάρτυρες, όμως, τον διέψευσαν και κατήγγειλαν ότι απρόκλητα επιτέθηκε στον σκύλο με μαχαίρι στην μικρή πλατεία όπου βρίσκεται η ταβέρνα του. Το σκυλάκι μετά από 14 μέρες νοσηλείας κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του και σε λίγο καιρό θα αναρρώσει πλήρως.

Σύμφωνα με το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» στις 14 Μαΐου και ώρα 2 το μεσημέρι ο κηδεμόνας του ζώου εργαζόταν στο χωράφι του στο χωριό Πάνω Σταλός, έχοντας μαζί του τα δύο του σκυλιά. Το ένα σκυλί είναι ημίαιμος κρητικός ιχνηλάτης και το δεύτερο, που μαχαιρώθηκε, είναι ένα αρσενικό ηλικίας πέντε ετών περίπου, ράτσας Κούρτσχααρ, το οποίο είχε βρει αδέσποτο πριν από τρία χρόνια σε κακή κατάσταση και το υιοθέτησε τοποθετώντας του και μικροτσίπ με καταχωρημένα τα στοιχεία του.

Για κάποια λεπτά ο δεύτερος σκύλος απομακρύνθηκε από κοντά του. Παρά το ότι τον κάλεσε με την ειδική σφυρίχτρα, ο σκύλος δεν επέστρεψε κοντά του, όπως έκανε πάντα. Αμέσως, ο κηδεμόνας του κατευθύνθηκε προς την πλατεία του Πάνω Σταλού, που απέχει περίπου 300 μέτρα από το χωράφι του, προς αναζήτηση του σκύλου του.

Μόλις έφτασε στην πλατεία του Πάνω Σταλού, βρήκε τον σκύλο του αιμόφυρτο «πεταμένο» ανάμεσα στους κάδους των σκουπιδιών. Ο σκύλος έφερε τραύματα με μαχαίρι στην ράχη και τα πλευρά και είχε δυσκολία στην αναπνοή. Την στιγμή εκείνη τον πλησίασε ιδιοκτήτης παρακείμενης ταβέρνας επί της πλατείας, και παραδέχθηκε κυνικά ότι αυτός τον μαχαίρωσε. Ισχυρίστηκε αρχικά ότι ο σκύλος του επιτέθηκε, ενώ στη συνέχεια είπε ότι του σκότωσε μια γάτα, της οποίας το πτώμα δε βρέθηκε πουθενά.

Αυτόπτες μάρτυρες διέψευσαν και τους δυο ισχυρισμούς του, ενώ είπαν ότι απρόκλητα επιτέθηκε στον σκύλο με μαχαίρι, έξω από την ταβέρνα του όπου υπάρχει μια μικρή πλατεία και ότι ο σκύλος δεν πλησίασε την ταβέρνα του.

Ο κηδεμόνας μετέφερε αμέσως τον τραυματισμένο σκύλο και τον πήγε στο κτηνιατρείο του Χαράλαμπου Ξανθουδάκη, όπου διαπιστώθηκε ότι ο σκύλος έφερε «τραύματα, τρία τον αριθμό, ραχιαία στην περιοχή του θώρακα, εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης, όπισθεν του ακρωμίου. Τα τραύματα που έφερε ο εν λόγω σκύλος ήταν μηχανικά, διατιτραίνοντα με συνακόλουθη θλάση των υποκείμενων ιστών και ένα εξ αυτών (αριστερά της σπονδυλικής στήλης), επέφερε άμεση επικοινωνία της θωρακικής κοιλότητας με τον εξωτερικό χώρο. Η ζωή του ζώου βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο, καθώς ο οργανισμός του αδυνατούσε να εκτελέσει κατά φύση αναπνευστικές κινήσεις».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κηδεμόνα και δύο μαρτύρων, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας μαχαίρωσε τρεις φορές τον σκύλο με σκοπό να τον σκοτώσει, και στη συνέχεια τον εγκατέλειψε στα σκουπίδια.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο εν λόγω σκύλος είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους ανθρώπους, ζει και παίζει με μικρά παιδιά και ουδέποτε έχει δείξει οποιοδήποτε δείγμα επιθετικής συμπεριφοράς προς οποιονδήποτε, ούτε καν σε κατάσταση άμυνας, γι’ αυτό άλλωστε και ο δράστης κατάφερε να τον μαχαιρώσει τρεις φορές, χωρίς ο σκύλος να αντιδράσει.

Για δεκατέσσερις ημέρες η ζωή του ζώου εξακολουθούσε να βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά πλέον αναρρώνει και θα αποθεραπευτεί πλήρως.

Κατατέθηκε καταγγελία στο Α.Τ. Γαλατά και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και για την άμεση επιβολή του διοικητικού προστίμου όπως ορίζει ο νόμος καθώς και για την ποινική δίωξη του δράστη.

«Τις τελευταίες ημέρες, τα συνεχόμενα περιστατικά σοβαρών κακοποιήσεων εις βάρος των ζώων μας έχουν προβληματίσει σοβαρά γιατί η βία είναι συνεχής και αυξανόμενης έντασης. Ιδιαίτερα δε ανησυχητική είναι η ευκολία με την οποία γίνεται χρήση όπλων μέρα μεσημέρι» αναφέρει ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων».