Μετά τα απειλητικά σημειώματα γέμισαν με δηλητηριασμένα δολώματα τους δασικούς δρόμους νότια του Υμηττού

Δώδεκα αλεπούδες κι ένας δεσποζόμενος σκύλος είναι ο συνολικός αριθμός των ζώων που έχασαν μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τα δηλητηριασμένα δολώματα που κάποιος σκόρπισε στους δασικούς δρόμους νότια του Υμηττού.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα δηλητηριάσεων σημειώθηκαν λίγες μέρες μετά την εμφάνιση σημειωμάτων που προειδοποιούσαν για τοποθέτηση φόλας στο βουνό του Υμηττού αυξάνει τις υποψίες ότι ο «συγγραφέας» τους δεν αρκέστηκε μόνο στον εκφοβισμό των κηδεμόνων σκύλων, αλλά έκανε τελικά πράξη τις απειλές του. Θυμίζουμε ότι το σημείωμα έγραφε τα εξής: «Το βουνό όλο αριστερά και δεξιά του δρόμου είναι γεμάτο φόλες. Όποιος αφήνει τα σκυλιά του ελεύθερα να περιπλανούνται, θα κλάψει όπως έκλαψα και εγώ το Σάββατο 3/3, μετά από δάγκωμα σκύλου που συνοδευόταν χωρίς λουρί από ασυνείδητη ιδιοκτήτρια».

 

 

Οι εθελοντές της Μ.Κ.Ο. «Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού» (Ε.Δ.Ν.Υ.) είχαν πραγματοποιήσει αναζητήσεις στο δάσος του Νοτίου Υμηττού όταν αναρτήθηκαν τα απειλητικά σημειώματα αλλά δεν είχε εντοπιστεί κάτι ύποπτο. Παρόλα αυτά συνέχισαν τις έρευνες για δηλητηριασμένα δολώματα και νεκρά ζώα.

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. εντόπισαν πρόσφατα τοποθετημένα κομμάτια κιμά, πιθανότατα εμποτισμένα σε μαρμελάδα φράουλα (λόγω της έντονης οσμής φράουλας), τα οποία έφεραν δηλητήριο. Το δυστύχημα είναι ότι ήδη είχε προκύψει ο ακαριαίος θάνατος ενός δεσποζόμενου σκύλου, από τους πλέον αγαπητούς στους εθελοντές δασοπροστασίας, υιοθετημένος από εθελοντή-μέλος της Ε.Δ.Ν.Υ.

«Η θλίψη των εθελοντών της Ε.Δ.Ν.Υ. για το γεγονός ότι μια τέτοια πράξη έλαβε τελικά χώρα, εβδομάδες μετά την ανάρτηση των απειλητικών σημειωμάτων, είναι μεγάλη αλλά δεν αποτρέπει από το να πραγματοποιηθούν τα δέοντα. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Ε.Δ.Ν.Υ. θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες για τον εντοπισμό του/της δράστη αυτού του εγκλήματος απέναντι στη φύση και η μήνυση είναι μόνο η αρχή, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις» ανέφερε η Ε.Δ.Ν.Υ.

 

 

Την επόμενη μέρα 27 Μαρτίου 2018 οι εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού, συνεπικουρούμενοι από ακούραστους φιλόζωους κατοίκους, άρχισαν να σαρώνουν το βουνό αναζητώντας κι άλλα δηλητηριασμένα δολώματα. Και σύντομα οι φόβοι τους βγήκαν αληθινοί. Εντόπισαν 7 νεκρές αλεπούδες και δύο ακόμη δηλητηριασμένα δολώματα.

«Είναι ασύλληπτη η κακία του ανθρώπου που έχει διασπείρει δολώματα σε μια πολύ μεγάλη έκταση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης του στην άγρια πανίδα της περιοχής» αναφέρει η Ε.Δ.Ν.Υ., η οποία πάντα σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, φρόντισε για την απομάκρυνση και μεταφορά τους στο Δασαρχείο Πεντέλης για να λάβουν χώρα οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις.

Οι έρευνες για δηλητηριασμένα δολώματα και νεκρά άγρια ζώα συνεχίστηκαν και για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στον Νότιο Υμηττό. Πέρα από τους εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού, συνέδραμε στις έρευνες και ο θηροφύλακας της Δ’ Κ.Ο.Σ.Ε., Βαγγέλης Ρωμανός. 

 

 

«Δυστυχώς, το θέμα δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξαν καθώς και προς την πλευρά του Κορωπίου, στα όρια με τη Βάρη και συγκεκριμένα γύρω από την κορυφή Κακοβούλα προς την περιοχή Πευκώνα Κορωπίου και Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ανακαλύφθηκαν δηλητηριασμένα δολώματα αλλά και μία ακόμη νεκρή αλεπού. Τα δηλητηριασμένα δολώματα απομακρύνθηκαν και θα προωθηθούν στις αρμόδιες αρχές για να προστεθούν στα υπόλοιπα στοιχεία» επισημαίνει η Ε.Δ.Ν.Υ.

Οι έρευνες των εθελοντών της Ε.Δ.Ν.Υ. που συνεχίστηκαν από νωρίς χθες το πρωί στους ψηλότερους δασικούς δρόμους του βουνού, αποκάλυψαν ένα ακόμη μακάβριο θέαμα. Νεκρά μια θηλυκή αλεπού μαζί με τα δύο μικρά της, δίπλα ακριβώς στα γνωστά πλέον δηλητηριασμένα δολώματα.

Η Ε.Δ.Ν.Υ. αναφέρει σχετικά: «Αυτή δεν είναι εικόνα που θέλουμε να ξαναδούμε πάνω από το Πανόραμα της Βούλας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ζώων ανέβηκε στα 12 (11 αλεπούδες και 1 σκύλος,) ενώ έχουν απομακρυνθεί και περίπου 20 δηλητηριασμένα δολώματα. Ελπίζουμε ότι οι αριθμοί δεν θα αυξηθούν άλλο καθώς το βουνό έχει στο μεγαλύτερο ποσοστό του πλέον καλυφθεί. Ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να εντοπιστούν και απομακρυνθούν τα ισχυρότατα δηλητήρια που σκοτώνουν ακαριαία έχει γίνει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει άρση συναγερμού και εξακολουθεί να απαιτείται εγρήγορση.

 

 

Τώρα, όλοι μαζί, καλούμαστε να περιφρουρήσουμε και να κάνουμε περισσότερα για το βουνό «μας» ώστε να πάψει να είναι έρμαιο στις αρρωστημένες διαθέσεις του κάθε εγκληματία. Η Ε.Δ.Ν.Υ. έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια αυτές τις μέρες, τόσο στο πεδίο, όσο και για την ενημέρωση και κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών, συνεργαζόμενη με αστυνομικές αρχές, δασαρχείο και θηροφυλακή. Μαζί με τους αγανακτισμένους κατοίκους, που βοήθησαν μαζικά στις έρευνες και είναι αξιέπαινοι γι’ αυτό, τώρα αναμένει τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και υπαλλήλων του δασαρχείου, στις ικανότητες των οποίων βασίζονται οι ελπίδες για απόδοση δικαιοσύνης.

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. φροντίζουν για την ενημέρωση όλων των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην παραδειγματική τιμωρία του εγκληματία που προέβη σε αυτή την αισχρή πράξη. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στο βουνό «μας» και επιθυμία όλων των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων είναι αυτή να είναι και η τελευταία.

Για τον λόγο αυτό καλούνται, για μία ακόμη φορά, όποιος/α μπορεί να συνεισφέρει με πληροφορίες ή στοιχεία να απευθυνθεί στο ΑΤ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Προφανώς, όσο και αν γίνονται προσπάθειες εντοπισμού όλων των δηλητηριασμένων δολωμάτων κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι έχουν απομακρυνθεί όλα από μία τόσο μεγάλη έκταση επομένως η προειδοποίηση προς όσους επισκέπτονται το βουνό παραμένει σε ισχύ».

 

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, να προστατέψουν τους εαυτούς τους, τα παιδιά, τα ζώα τους, τη φύση και να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές και την Ε.Δ.Ν.Υ. σε περίπτωση που αντιλαμβάνονται εγκληματικές ενέργειες στην περιοχή του Νοτίου Υμηττού. «Στέλνουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως το βουνό «μας» θα το προστατέψουμε από όσους έχουν τη νοσηρή αντίληψη ότι μπορούν να παρανομούν εις βάρος της κοινής μας περιουσίας που είναι η φύση. Τέτοιοι εγκληματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στον Νότιο Υμηττό» επεσήμανε χαρακτηριστικά η  Ε.Δ.Ν.Υ.