Νέα μαζική δηλητηρίαση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων στις Μουρνιές Χανίων

Ακόμα και μέσα σε  αυλές σπιτιών έριξε τα δηλητηριασμένα δολώματα ο δράστης αυτού του νέου εγκλήματος που συνετελέσθει για πολλοστή φορά στην περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Άγιος Γεώργιος» στις Μουρνιές  Κρήτης με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό και βασανιστικό θάνατο τουλάχιστον εννέα αδέσποτοι και δεσποζόμενοι σκύλοι, ενώ αγνοούνται πολλά ακόμα ζώα, σκύλοι και γάτοι, που ζούσαν στις γύρω γειτονιές και φρόντιζαν φιλόζωοι πολίτες.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Εννέα σκύλοι εντοπίστηκαν νεκροί από φόλες και άλλοι τόσοι -τουλάχιστον-  αγνοούνται στην περιοχή του νοσοκομείου Χανίων ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των αδέσποτων γατιών που βρήκαν τραγικό θάνατο. Από τη μανία του δράστη δεν γλύτωσαν τα αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα, αφού έριξαν δηλητήρια και σε αυλές σπιτιών.

 


Η μοίρα έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι για την Μαυρούλα
αφού τη μέρα που δηλητηριάστηκε θα πήγαινε στη νέα της οικογένεια

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού κάθε χρόνο υπάρχουν περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων στην περιοχή. Οι κάτοικοι πήγαν στην αστυνομία και κατέθεσαν καταγγελία ώστε να ερευνηθεί η περιοχή και να αξιοποιηθούν τυχόν κάμερες από τα γύρω σπίτια.

Τι φταίει όμως τελικά γι’ αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο; Σίγουρα δεν φταίει το φυσικό περιβάλλον, αφού το δηλητήριο δεν είναι αυτοφυές στη φύση, αλλά το σκορπίζει ανθρώπινο χέρι και αποτελεί αγαπημένο σπορ των Ελλήνων σε όλη την επικράτεια. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι φταίει η μη ύπαρξη κυνοκομείων ας αναλογιστούν ότι και σε περιοχές που υπάρχουν κυνοκομεία, όπως στο Ηράκλειο,  τα φαινόμενα δηλητηρίασης είναι καθημερινά.

 

 

Φταίει η φοβία και το μίσος για τα ζώα γενικότερα, γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ποιον μπορούσαν να βλάψουν οι αδέσποτες γατούλες στους κάδους. Μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι κηδεμόνες που αφήνουν τα ζώα τους να κυκλοφορούν χωρίς επίβλεψη. Φταίνε όλοι οι ασυνείδητοι που εγκαταλείπουν τα ζώα τους και τα κουτάβια από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες των ζώων τους. Φταίνε οι δήμοι που δεν έχουν συστηματικά προγράμματα στείρωσης.  Φταίει το έλλειμμα της φιλοζωικής μας κουλτούρας και γενικότερα της παιδείας μας.  Φταίει η αδιαφορία κάποιων που ξέρουν αλλά δεν καταγγέλλουν.

Φταίει πάνω από όλα η αναλγησία των δραστών που -εκτός από τη  μαζική εξόντωση των ζώων-θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και ζωές αθώων ανθρώπων, όπως το πρόσφατο περιστατικό με το τρίχρονο παιδάκι στο Αγρίνιο. Αυτά που δεν φταίνε είναι τα ζώα, που όμως είναι τα μοναδικά θύματα της ανθρώπινης παράνοιας στις ανθρωποκεντρικές κοινωνίες που ζούμε.  Και για αυτό το έγκλημα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων».