Νέες σοκαριστικές φωτογραφίες από το κυνοκομείο – κολαστήριο του Δήμου Χαλκιδέων

Νέο φωτογραφικό υλικό βλέπει το φως της δημοσιότητας που αποδεικνύει το τι πραγματικά υφίστανται τα ζώα που ζουν έγκλειστα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας, την ίδια ώρα που ο  Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης με ανάρτηση του στο facebook  προσπαθεί να πείσει τους φιλόζωους ότι αυτό το κυνοκομείο «φιλοξενίας» αδέσποτων πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας και συνεπώς τα 150 σκυλιά που θα μεταφερθούν εκεί μετά το κλείσιμο του καταφυγίου «Clive» που λειτουργεί υποδειγματικά εδώ και 20 χρόνια από τον Ζωόφιλο και Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» σε βιομηχανική περιοχή του Βασιλικού Ευβοίας, δε διατρέχουν απολύτως κανέναν κίνδυνο και θα λαμβάνουν την προβλεπόμενη για την ευζωία τους καθημερινή φροντίδα.

Ο Χρήστος Παγώνης με ανάρτηση του στην προσωπική σελίδα του στο facebook αναφέρει: «Μετά από τα μηνύματα που λαμβάνω, θέλω να σας ενημερώσω για ακόμη μια φορά ότι τα σκυλάκια από το Βασιλικό Χαλκίδας δεν θέλουμε να τα πειράξουμε. Την απόφαση για την σφράγιση του οικοπέδου την έλαβε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετά από καταγγελίες και την υλοποιεί ο Εισαγγελέας Χαλκίδας, λόγω μη νομιμότητάς του. Ο Εισαγγελέας μας υποχρεώνει με εντολή του, να τα φιλοξενήσουμε στο Κυνοκομείο του Δήμου μας, που λειτουργεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες». Έχοντας προφανώς την αίσθηση ότι απευθύνετε σε ηλιθίους ο Δήμαρχος Χαλκιδέων «διάνθησε» τη δήλωση του αυτή με τρεις φωτογραφίες που «αλίευσε» από το διαδίκτυο, οι οποίες δείχνουν ευτυχισμένα κουτάβια και μάλιστα καθαρόαιμα να ποζάρουν σε λιβάδια και πάνω σε καναπέδες.

 

 

Η απάντηση σε αυτή τη νέα πρόκληση της δημοτικής αρχής ήρθε από την κα Μάρθα Πουλτίδου, πρόεδρο της «Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης των Ζώων», η οποία έφερε στη δημοσιότητα σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο μέσα από το Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας που «μιλούν» από μόνες τους και αποκαλύπτουν ότι ο Δήμος Χαλκιδαίων εξόφθαλμα παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου σχετικά με την προστασία των ζώων.

Το φωτογραφικό υλικό, το οποίο δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook ο Ζωόφιλος και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας «Το Καταφύγιο», αποκαλύπτει ένα νεκρό σκυλί να κείτεται στο έδαφος, άρρωστα και εμφανώς υποσιτισμένα ενήλικα ζώα και κουτάβια, ζώα με δερματικά προβλήματα, βρώμικο νερό σε βρώμικες ποτίστρες, εκτεθειμένα ζώα στις καιρικές συνθήκες, σε σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που τα θέτουν σε κίνδυνο. Σ΄ αυτό το κυνοκομείο που συν τις άλλοις δε διαθέτει ούτε έναν μόνιμο κτηνίατρο, απαιτούν να μεταφερθούν εκεί τα 150 σκυλιά που φιλοξενούνται στο πρότυπο καταφύγιο «Clive» του Ζωόφιλου και Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδας «Το Καταφύγιο», η Εισαγγελία Χαλκίδας, ο Δήμος Χαλκιδαίων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 

 

Η πρόεδρος του Ζωόφιλου και Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» κα Ζωή Χαϊνά μιλώντας στις «Ιστορίες Αδέσποτων» επισημαίνει ότι όλα τα ζώα του καταφυγίου «Clive» φέρουν αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα, με ιατρικό φάκελο και με αιματολογικές εξετάσεις ετησίως επαναλαμβανόμενες και φροντίζονται με χρήματα φιλόζωων και ιδιωτών, ενώ η Πολιτεία που ποτέ δεν έδωσε δεκάρα για τη φροντίδα τους, με τις αποφάσεις της θέλει να πετάξει στο δρόμο 200 ζώα (130 σκύλους και 70 γάτες), η πλειοψηφία των οποίων ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, είναι ανάπηρα ή με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένα ή κουτάβια.

«Η επανένταξή αυτών των πλασμάτων θα τα καταδίκαζε σε θάνατο, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την ανθρώπινη φροντίδα, όπως και ο εγκλεισμός τους στο Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ευζωίας και λειτουργίας όπως ορίζει η νομοθεσία. Είναι υπερπλήρης, δε διαθέτει μόνιμο κτηνίατρο, λειτουργεί μ’ έναν υπάλληλο μέχρι τη μιάμιση το μεσημέρι και δεν επιτρέπει την είσοδο των πολιτών ακόμα και για να προσφέρουν την εθελοντική τους εργασία. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο Δήμος Χαλκιδέων, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας, αφού φροντίσει το Δημοτικό Κυνοκομείο να λειτουργεί όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις, εξασφαλίζοντας την ευζωία των φιλοξενούμενων ζώων, να μπορέσει να λύσει το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα των αδέσποτων γιατί τότε, εμείς με πολύ χαρά και ανακούφιση, θα περιοριστούμε στο να λειτουργούμε απλά, ως ένα κέντρο περίθαλψης, προστασίας και διάδοσης της ζωοφιλίας, ο οποίος, άλλωστε, είναι και ο τελικός μας στόχος» τονίζει η κα Ζωή Χαϊνά.

 

 

Ποιοι όμως ενοχλούνται από την παρουσία του καταφυγίου «Clive» στο Βασιλικό Ευβοίας  και γιατί δεν είναι αδειοδοτημένο;  Η κα Ζωή Χαϊνά εξηγεί: «Το καταφύγιο «Clive» λειτούργησε το 1997 στο Βασιλικό Εύβοιας σε μια έκταση 8,5 στρεμμάτων που δώρισε στο Σύλλογό μας ο Νεοζηλανδός Κλάιβ Χιμένθ. Το καταφύγιο, από την πρώτη στιγμή, λειτούργησε νόμιμα (Απόφαση Νομάρχη Εύβοιας Α.Π 1178) κάτι που σκοπίμως αποσιωπάται προς δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων.

Όταν το 2003  άλλαξε ο νόμος περί καταφυγίων (Ν.3170/29.7.2003), μας ζητήθηκαν επί πλέον έργα, τα οποία ολοκληρώθηκαν μέσα στο επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, η Πολιτεία αρνήθηκε να μας χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια, εξαιτίας μη νόμιμα υφιστάμενων και μεταγενέστερων 5 γειτονικών κατοικιών. Κατά την κατασκευή του καταφυγίου «Clive» το 1997 (εκτός σχεδίου πόλεως και σε βιομηχανική περιοχή), δεν υπήρχε κανένα σπίτι στα 100 μέτρα και έχουμε δικαιωθεί δικαστικά γι’ αυτό πολλάκις, ενώ στη σύννομη λειτουργία του καταφυγίου συνάδει το υπ. αριθ. 13022/16-2-2000 έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας που βεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι ο χώρος ήταν μακριά από οικίες. Συναντάμε μια αδικαιολόγητη αντιμετώπιση από πλευράς των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών που επιμελώς αποφεύγουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να πράξουν, πολλές φορές, τα αυτονόητα, δίνοντας έτσι όλα τα περιθώρια σε «ενδιαφερόμενους» να στρέφονται με κάθε τρόπο εναντίον του Συλλόγου, αφού του στερούν επί τόσα χρόνια αυτό για το οποίο έχει όλες τις προϋποθέσεις να διαθέτει: ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

 

 

Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο, που ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Εισαγγελία να απαιτούν να κλείσει το καταφύγιο και να πάρουν τα ζώα από εκεί ...και να τα πάνε πού; Στο Δημοτικό Κυνοκομείο; Στους δρόμους της Χαλκίδας; Στις εξοχές; Να τα θανατώσουν ίσως;

Ο Ζωόφιλος Σύλλογος Χαλκίδας έχει προσφέρει πολλά στην πόλη της Χαλκίδας, σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή του, φροντίζοντας τα αδέσποτα ζώα και υποκαθιστώντας τους αρμόδιους φορείς. Καλούμε κάθε λογικά σκεπτόμενο συμπολίτη μας να προβληματιστεί με όλα αυτά, να διαμαρτυρηθεί, να συμπράξει μαζί μας και να συνδράμει στη συνέχεια του έργου μας» καταλήγει η πρόεδρος του Ζωόφιλου & Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» κα Ζωή Χαϊνά.

 

 

Με αφορμή τη νέα συνέντευξη του Δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη στην εκπομπή «Εμείς» στις 13ης Σεπτεμβρίου 2017 με την Χριστίνα Λαμπίρη στο κανάλι E TV, ο Ζωόφιλος & Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» δηλώνει:

«O Δήμαρχος Χαλκιδέων ισχυρίζεται ότι στο Δημοτικό κυνοκομείο διαβιούν 150 σκυλιά, ενώ η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων προβλέπει την φιλοξενία 200 σκύλων. Για να εξακολουθεί, όμως, να υφίσταται η άδεια αυτή (εφ’ όσον υπάρχει), θα πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του. Ας μας εξηγήσει, λοιπόν, ο Δήμαρχος πώς τηρούνται οι προϋποθέσεις, αφού ο νόμος, μεταξύ άλλων, απαιτεί έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα ενώ το κυνοκομείο δεν έχει ούτε έναν. Και αναρωτιέται οποιοσδήποτε πολίτης εύλογα, γιατί οι αρχές δεν ανακαλούν την άδεια του κυνοκομείου, σφραγίζοντας το, όπως προσπαθούν να σφραγίσουν το Καταφύγιο του Συλλόγου; «Δύο μέτρα και δύο σταθμά».

 

 

Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι στο κυνοκομείο εργάζονται δύο υπάλληλοι και άλλοι δύο είναι στους δρόμους και περισυλλέγουν τα αδέσποτα ζώα. Όλοι οι Χαλκιδαίοι γνωρίζουμε ότι δύο είναι όλοι και όλοι οι Δημοτικοί υπάλληλοι, που κάνουν τα παραπάνω μόνο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Επομένως, το κυνοκομείο στερείται αναγκαίου προσωπικού και φύλαξης. Ας μας εξηγήσει, λοιπόν, ο Δήμαρχος πώς φροντίζονται τα 150 σκυλιά από το μεσημέρι μέχρι την επόμενη ημέρα το πρωί και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και επομένως πώς τηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας. Γιατί δεν επιτρέπεται η είσοδος των εθελοντών στο κυνοκομείο;

Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι περισυλλέγουν, εμβολιάζουν και στειρώνουν αδέσποτα ζώα. Όλοι οι πολίτες της Χαλκίδας γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αληθές. Ας μας εξηγήσει ο Δήμαρχος πώς γίνονται αυτές οι εργασίες, μέσω ποιου κτηνίατρου; Εν αντιθέσει, ο Ζωόφιλος Σύλλογος έχει βοηθήσει πολλές φορές τον Δήμο και έχει ανταποκριθεί σε δύσκολα περιστατικά και έχει αναλάβει εγχειρήσεις, στειρώσεις, τις οποίες δεν μπορεί να πληρώσει.

 

 

Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι τα ζώα θα επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στο δρόμο, και επομένως, αφενός θα αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των αδέσποτων στην πόλη μας, και αφ’ ετέρου θα εκθέσουν τα ζώα σε κίνδυνο, αφού πιθανότατα θα πεθάνουν από πείνα, δίψα, αυτοκίνητα. Oι Δημότες συμφωνούν με την πρόθεση αυτή;

Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι το Καταφύγιο δεν έχει λάβει άδεια, γιατί δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτό δεν είναι αληθές. Δυστυχώς, ταλαιπωρούμαστε επί τόσα έτη για τη χορήγηση της άδειας, ενώ όλοι οι περίοικοι έχτισαν τις εξοχικές τους κατοικίες μεταγενέστερα από τη λειτουργία του καταφυγίου και μάλιστα μη νόμιμα, τελώντας σε πλήρη γνώση αυτής. Και μετά παραπονούνται και μετέρχονται όλα τα μέσα και τους τρόπους, με σκοπό να κλείσουν το Καταφύγιο. Επομένως, είναι σαφές ότι η μη χορήγηση άδειας λειτουργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά μας.

 

 

Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι χιλιάδες κάτοικοι ενοχλούνται από την ύπαρξη και λειτουργία του Καταφυγίου. Πόσο απέχει από την πραγματικότητα ο ισχυρισμός αυτός!!! Ας μας εξηγήσει ο Δήμαρχος ποιοι είναι αυτοί οι χιλιάδες που ενοχλούνται, όταν γύρω από το Καταφύγιο βρίσκονται 5 κατοικίες όλες και όλες!!! Όταν το Καταφύγιο βρίσκεται στο βουνό εκτός σχεδίου πόλης, σε βιομηχανική τοποθεσία. Όλοι αυτοί οι χιλιάδες ζουν στα 5 γύρω σπίτια;

Αυτά έχουμε να εκθέσουμε, προς αποκατάσταση της αλήθειας και προσκαλούμε όλους τους πολίτες της Χαλκίδας να επισκεφθούν το Καταφύγιό και να διαπιστώσουν από κοντά τις συνθήκες στις οποίες διαβιώνουν τα ζώα μας, την τοποθεσία του, τις γειτονικές οικίες. Επίσης, τους προσκαλούμε να ρωτήσουν τον Δήμαρχο ποιος είναι ο κτηνίατρος τους και αν τηρούνται στο κυνοκομείο όλες οι προϋποθέσεις του νόμου, καθώς επίσης να επισκεφθούν και το κυνοκομείο, για να διαπιστώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των 150 σκύλων, για το οποίο οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν 200.000 ευρώ κάθε χρόνο».