Ο Δήμος Θήρας βγάζει στο δρόμο τ’ αδέσποτα & τα γέρικα γαϊδουράκια που φιλοξενούνται στο καταφύγιο

Εκατό αδέσποτοι σκύλοι και είκοσι γέρικα γαϊδουράκια κινδυνεύουν να βρεθούν στους δρόμους της Σαντορίνης μετά την απαράδεχτη απόφαση του Δήμου Θήρας να κλείσει το μοναδικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων & ιπποειδών που διαθέτει το νησί, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Καρτεράδου και λειτουργεί χάρη στην προσφορά των λιγοστών εθελοντών της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας (S.A.W.A.).

Ήδη η είδηση κάνει το γύρω του κόσμου προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ξένων φιλόζωων που κατακλύζουν με αρνητικά σχόλια το προσωπικό προφίλ που διατηρεί στο Facebook ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, προειδοποιώντας τον ότι θα δυσφημίσουν και θα μποϊκοτάρουν το νησί σε περίπτωση που βάλει λουκέτο στο καταφύγιο και πετάξει τα ζώα στο δρόμο.

Το καταφύγιο, αν και έχει δημιουργηθεί χωρίς άδεια σε έκταση του Δήμου Θήρας και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δήμου, επιτελεί ένα τεράστιο έργο προσφοράς σε εκατοντάδες ζώα που χρίζουν ουσιαστικής βοήθειας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καλή εικόνα της Σαντορίνης προς τους επισκέπτες της. Κάτι που αναγνώριζε μέχρι πρότινος ο Δήμος Θήρας, ο οποίος από το 2009 συνεργάζεται με τους ξένους και Έλληνες εθελοντές της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας (S.A.W.A.) για την ευζωία των ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο.

Η Ένωση Ζωοφίλων Θήρας (S.A.W.A.) καταγγέλλει ότι τα τελευταία 5 χρόνια δέχεται ένα αδυσώπητο και βρώμικο πόλεμο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Καρτεράδου Ιωάννη Ρούσσο, ο οποίος με κακόβουλες πράξεις και βανδαλισμούς που στρέφονται εναντίον των ζώων που προφανώς μισεί αφόρητα, επιδιώκει ν' απομακρύνει το καταφύγιο από την περιοχή, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται σε περιουσία του Δήμου Θήρας σε περιοχή χαρακτηριζόμενη ως εκτός σχεδίου πόλεως.

Οι συχνότερες τακτικές του είναι να κλείνει τον μοναδικό χωματόδρομο που οδηγεί στο καταφύγιο, σκάβοντας και μπαζώνοντας τον με τρακτέρ, αποκλείοντας τη μετάβαση των εθελοντών με τα ιδιωτικά τους οχήματα και καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση της υδροφόρας και των φορτηγών που μεταφέρουν νερό και τρόφιμα στα ζώα. Αντί να προσφέρει παραγωγικό έργο στο καταφύγιο όπου εκεί οι Σαντορινιοί συμπολίτες του ξεφορτώνονται τα ανεπιθύμητα ζώα τους, επιλέγει να κάνει δύσκολη τη ζωή των εθελοντών εις βάρος των αδέσποτων και των γέρικων γαϊδουριών. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ζωόφιλων Θήρας ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καρτεράδου Ιωάννης Ρούσσος κατέστρεψε επανειλημμένως τους φράκτες του καταφυγίου και έχει κατεβάσει τις πινακίδες που οδηγούν σ’ αυτό.Ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καρτεράδου Ιωάννης Ρούσσος επανειλημμένως σκάβει και μπαζώνει με τρακτέρ
τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στο καταφύγιο

Επιπλέον κατέθεσε μηνύσεις εναντίον της Ένωσης Ζωόφιλων Θήρας και στο Δήμαρχο Θήρας Νικόλαο Ζώρζο, ο οποίος, όπως καταγγέλλει η πρόεδρος της Ένωσης Χριστίνα Καλούδη, προκειμένου να αποφύγει τις νομικές κυρώσεις, επέλεξε το οριστικό κλείσιμο του καταφυγίου, πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς πρώτα να έχει βρει εναλλακτική τοποθεσία για να φιλοξενηθούν τα 100 αδέσποτα σκυλιά και τα είκοσι γέρικα γαϊδουράκια. Στις 20 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης του καταφυγίου της Ένωσης Ζωόφιλων Θήρας (S.A.W.A.)  από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου.

«Δεν αρνούμαστε να μεταφερθεί το καταφύγιο σε άλλη περιοχή. Αρνούμαστε να πετάξουμε τα ζώα στο δρόμο. Ζητάμε παράταση χρόνου ώστε να εκκενώσουμε το καταφύγιο στο μεγαλύτερο αριθμό που μπορούμε και να βρούμε δικό μας χώρο να φιλοξενήσουμε τα υπόλοιπα ζώα. Έργο που θα έπρεπε να είχε φροντίσει ο ίδιος ο Δήμος Θήρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ζωόφιλων Θήρας.

Μετά την απόφαση του Δήμου Θήρας μια ομάδα εθελοντών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Αγγλία, Γερμανία, Σλοβακία και Καναδά, περιφρουρεί το καταφύγιο. Στις 9 Οκτωβρίου ο Δήμος Θήρας έστειλε υπαλλήλους του στο καταφύγιο για να απομακρύνει τους πρώτους σκύλους εγκαταλείποντας τους στο δρόμο.  Οι εθελοντές απέτρεψαν να συμβεί αυτό το έγκλημα που συντελείται σ΄ένα από τα πλουσιότερα νησιά και αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας.

 Οι εθελοντές του καταφυγίου φροντίζουν τα γέρικα ή ανήμπορα γαϊδουράκια που οι Σαντορινιοί εγκαταλείπουν
στη μοίρα τους για να πεθάνουν αντί να τους προσφέρουν μια αξιοπρεπή ζωή

Η Ένωση Ζωόφιλων Θήρας εξηγεί σε ανακοίνωσή της τους λόγους, που προφανώς δεν είναι αυτονόητοι στη δημοτική αρχή, γιατί δεν πρέπει να κλείσει το καταφύγιο.  «Μας πήρε 7 χρόνια να μαζέψουμε την κατάσταση με τα αδέσποτα στο νησί και σ’ ένα χειμώνα θα πάμε δεκαετίες πίσω. Δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε τον αριθμό των αδέσποτων χωρίς καταφύγιο, προκειμένου να στειρωθούν και να εμβολιαστούν. Τα αδέσποτα θα σχηματίσουν αγέλες σε κάθε χωριό με τα αντίστοιχα προβλήματα στις αναρίθμητες πλέον τουριστικές επιχειρήσεις. Τα αδέσποτα θα στραφούν προς τα οικόσιτα ζώα, πρόβλημα που υφίσταται ήδη και απλά οι κάτοικοι θα ξεκινήσουν πάλι να τα θανατώνουν με τουφέκια και φόλες. Σίγουρα η εικόνα αυτή δεν θα κολακέψει καθόλου την χώρα μας στα μάτια των 2 εκατομμυρίων και πλέον τουριστών που περνάνε από το νησί. Τα μισά από αυτά τα σκυλιά είναι κουτάβια και δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης. Από τα υπόλοιπα μόνο τα 25 είναι στειρωμένα και στο σύνολό τους 38 ζώα είναι ήδη υιοθετημένα και περιμένουν πτήσεις για να μεταφερθούν στους ιδιοκτήτες τους».

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει και τα ακόλουθα που κάθε άλλο παρά κολακευτικά είναι για τον Ηγούμενο της Μονής Θήρας Δαμασκηνό:  «Η Φιλοζωική Θήρας έχει αναζητήσει και αναζητάει παντού εναλλακτικό χώρο μεταφοράς του Καταφυγίου, ακόμα και στον Ηγούμενο της Μονής αποτάθηκε, καθώς γη υπάρχει ανεκμετάλλευτη στην ιδιοκτησία της και η απάντηση ήταν “κάντε τους ευθανασία και βοηθήστε αντί αυτών τις μητέρες που προβαίνουν σε εκτρώσεις… και εφόσον η Φιλοζωικής σας είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση, που δέχεται επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την γη της μονής καταβάλλοντας ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα”. Αυτή είναι η γνώμη κάποιων για τo έργο της Φιλοζωική και την προσφορά των εθελοντών».

Το καταφύγιο από το 2008 έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 1.000 αδέσποτα, που κατάφεραν να υιοθετηθούν σε οικογένειες και έχει προσφέρει ζεστασιά και αξιοπρεπή ζωή σε περισσότερα από 200 γαϊδουράκια και μουλάρια στη δύση της ζωής τους που ακούραστα δούλεψαν για να χτίσουν και να αναπτύξουν το νησί αυτό.

Διαμαρτυρηθείτε για την απόφαση του Δήμου Θήρας να κλείσει το καταφύγιο καλώντας το γραφείο του δημάρχου στον αριθμό σταθερού τηλεφώνου 2286022231 (εσωτ. 107), στέλοντας μήνυμα μέσω email: email: [email protected] ή [email protected] ή στη σελίδα του στο Facebook (Νίκος Ζώρζος).

Υπογράψτε ηλεκτρονικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας πατώντας εδώ