Οικολόγοι Πράσινοι: Οι δηλώσεις του Δημάρχου Σερρών καλλιεργούν εχθρική και ανεύθυνη στάση προς τα ζώα

Κακόβουλες και επικίνδυνες χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Σερρών Π. Αγγελίδη, οι οποίες στρέφονται κατά των αδέσποτων ζώων και των εθελοντών φιλόζωων. Θυμίζουμε ότι ο κ. Αγγελίδης, ο οποίος συστηματικά φέρετε εχθρικά προς τ’ αδέσποτα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αόρατα χέρια» αφήνουν ζώα στο κέντρο της πόλης, τα οποία κατά τη γνώμη του «πρέπει να τα πάρουν σπίτι τους» οι φιλόζωοι, τους οποίους χαρακτήρισε ακραίως και απαράδεκτους. «Η έκφραση "να τα πάρετε σπίτι σας" που ανήκει σε γραφικές φιγούρες του παρελθόντος έρχεται να "στολίσει" τα λεγόμενα ενός Δημάρχου» επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι υπενθυμίζουν στη δημοτική αρχή  τις ευθύνες της στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων όπως ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον στους ισχυρισμούς του κ. Αγγελίδη ότι ο Δήμος ξοδεύει  100.000 ευρώ ετησίως για τ’ αδέσποτα, οι Οικολόγοι Πράσινοι απαντούν ότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε κανένα αστείρωτο ζώο κι αναρωτιούνται μήπως αυτά τα χρήματα πηγαίνουν σε άλλους σκοπούς.  

Ειδικότερα στην ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν: «Πρόσφατα ο Δήμαρχος Σερρών Π. Αγγελίδης προχώρησε σε απαράδεκτες δηλώσεις και χαρακτηρισμούς. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε "αόρατα χέρια" που αφήνουν αδέσποτα στο κέντρο της πόλης, αλλά επίσης και στο ποσό των 100.000 ευρώ που ξοδεύει ετησίως για τα αδέσποτα, που κατά τον ίδιο θα πρέπει οι φιλόζωοι να τα πάρουν σπίτια τους, μη παραλείποντας να χαρακτηρίσει τους φιλόζωους ως ακραίους και απαράδεκτους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε αυτές τις δηλώσεις κακόβουλες και επικίνδυνες καθώς καλλιεργούν μια εχθρική και ανεύθυνη στάση προς τα ζώα.

Απευθυνόμενοι προς τον Δήμαρχο θα θέλαμε να του επισημάνουμε:

1. Τα "αόρατα χέρια" είναι εκείνα τα χέρια που παίρνουν ένα κουτάβι και μετά το βαριούνται και το πετάνε στο δρόμο, είναι εκείνα τα χέρια που δεν στειρώνουν το ζώο τους "γιατί είναι ενάντια στη φύση" και πετάνε τα κουτάβια τους στα σκουπίδια (αυτό είναι πιο κοντά στη φύση;), είναι εκείνα τα χέρια που θεωρούν τα ζώα εργαλεία ή παιγνίδι κι όχι νοήμονα και συναισθανόμενα όντα.

2. Με 100.000 ευρώ ετησίως, σήμερα δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα αστείρωτο αδέσποτο σκυλί ή γάτα σε έναν Δήμο 80.000 κατοίκων. Το "πακέτο" στείρωση/εμβολιασμός/σήμανση για ένα θηλυκό σκύλο σε αντίστοιχα προγράμματα άλλων Δήμων κυμαίνεται περί τα 150 ευρώ. Για τα αρσενικά σκυλιά και τις γάτες το ποσό είναι αρκετά μικρότερο. Πώς λοιπόν γίνεται να ξοδεύει τόσα χρήματα ο Δήμος και τα αδέσποτα να μένουν αστείρωτα; Να θυμίσουμε πως με πρωτοβουλία τοπικού φιλοζωικού σωματείου, τη συνδρομή αλλοδαπών κτηνιάτρων και εθελοντών και υπό διωγμόν από τις Αρχές (συμπεριλαμβανομένου του Δήμου) γίνονται τα τελευταία χρόνια μαζικές στειρώσεις αδέσποτων, όχι μόνο αυτών που βρίσκονται στους δρόμους, αλλά και αυτών που ο Δήμος έχει παράνομα φυλακίσει στο Κυνοκομείο του! Μήπως τα χρήματα δεν πηγαίνουν στη στείρωση των ζώων (όπως ο Νόμος 4239 ορίζει) αλλά σε άλλους σκοπούς;

3. Η έκφραση "να τα πάρετε σπίτι σας" που ανήκει σε γραφικές φιγούρες του παρελθόντος έρχεται να "στολίσει" τα λεγόμενα ενός Δημάρχου. Ας εξηγήσουμε λοιπόν άλλη μία φορά: Οι φιλόζωοι έχουν ήδη συγκεντρώσει στα σπίτια τους, στα σπίτια συγγενών και φίλων, σε άλλους χώρους που διαθέτουν, όσα ζώα μπορούν να φροντίσουν (συχνά, ακόμη περισσότερα). Επιπλέον, ακόμη κι αν θεωρητικά οι φιλόζωοι "συνέλεγαν" όλα τα αδέσποτα, θα ήταν ζήτημα ημερών ή ελάχιστων μηνών να "ξαναγεμίσουν" οι δρόμοι. Απλά γιατί το πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη και ο πολλαπλασιασμός. Ποια είναι η λύση; Η στείρωση και ο έλεγχος μικροτσίπ (ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος) καθώς και η απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα, οι αυστηροί έλεγχοι της πώλησης ζώων μόνο από αδειοδοτημένους εκτροφείς και η προώθηση των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων.

4. Αυτοί που σας κατηγορούν δεν είναι "κάποιοι ακραίοι και απαράδεκτοι φιλόζωοι". Είναι όλοι οι φιλόζωοι. Και μαζί με αυτούς όλοι όσοι έχουν μία στοιχειώδη ηθική και το ελάχιστο αίσθημα δικαιοσύνης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σας υπενθυμίζουν ότι εάν δεν επιθυμείτε την κριτική, θα πρέπει να κάνετε όσα ορίζει ο νόμος, δηλαδή στείρωση και επανένταξη των αδέσποτων στη γειτονιά τους. Με διαφάνεια και σε συνεργασία με τους πολύτιμους εθελοντές φιλόζωους.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Νόμο, οι Δήμοι πρέπει να εφαρμόζουν προγράμματα στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων. Τα αδέσποτα ζώα (σκύλοι και γάτες) πρέπει να στειρώνονται, να σημαίνονται, να θεραπεύονται (αν έχουν κάποιο πρόβλημα τραυματισμού ή ασθένειας), να εμβολιάζονται και να επιστρέφουν άμεσα στο σημείο από το οποίο περισυλλέχτηκαν. Αν οι Δήμαρχοι κάνουν αυτά που λέει ο Νόμος, το "πρόβλημα" περιορίζεται αισθητά και σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν αντ’ αυτού προβαίνουν σε άλλες πράξεις (π.χ. εγκλεισμό επ' αόριστον σε κυνοκομεία, εγκατάλειψη σε άλλες, άγνωστες για το ζώο, περιοχές, κατασπατάληση κονδυλίων σε φιλοξενίες, μισθούς κλπ. και όχι στον πρωτεύοντα στόχο που είναι η στείρωση και περίθαλψη) ή δεν κάνουν τίποτε, τότε το "πρόβλημα" αναπόφευκτα θα διογκώνεται συνεχώς».