Π.Φ.Π.Ο.: Κυνικές και επαίσχυντες οι προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τ’ αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Η θανάτωση υγιών αδέσποτων σκύλων που δεν υιοθετούνται, ο μόνιμος εγκλεισμός αδέσποτων ζώων στα δημοτικά κυνοκομεία και η κατάργηση στην πράξη της σίτισης αδέσποτων ζώων από τους πολίτες αποτελούν μερικές από τις κατάπτυστες και κατακριτέες προτάσεις που κατέθεσε στις 28 Φεβρουαρίου 2018 το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη σχετικά με την τροποποίηση του Ν. 4039/2012.

Ειδικά για την  θανάτωση των υγιών αδέσποτων σκύλων που δεν υιοθετούνται, στη «μελέτη ομάδας εργασίας» του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αναφέρεται επί λέξει: «Εφόσον ο αριθμός των σκύλων αυξάνεται σε υπέρμετρο βαθμό και υπερβαίνει τις δυνατότητες των ανωτέρω χώρων προτείνουμε να δίνεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα να γίνεται ευθανασία σε υγιή αδέσποτα ζώα συντροφιάς εφόσον δεν υιοθετούνται σε δεδομένο χρονικό διάστημα. Εξάλλου κάτι τέτοιο ήδη ισχύει στην περίπτωση των επικίνδυνων ζώων συντροφιάς».

Διαβάστε εδώ όλες τις προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. -  που μόνο φιλοζωικό χαρακτήρα δεν έχουν -  το οποίο σημειωτέον εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Ευθανασία υγιών ζώων προτείνει μεταξύ άλλων το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ο σύμμαχος στο διάλογο του κ. Τσιρώνη

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.)  σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει κυνικές όλες τις προτάσεις, πλην μιας (υποχρεωτική στείρωση όλων των οικόσιτων ζώων συντροφιάς), που κατέθεσε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταγγέλλοντας ότι  κινούνται στην κατεύθυνση της στοχοποίησης των αδέσποτων, της αποστοχοποίησης του ανθρώπου που τα δημιουργεί και στην εξυπηρέτηση συντεχνιακών οικονομικών συμφερόντων.

Η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει τα εξής: «Διαβάσαμε τις κυνικές προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.

Φυσικά δεν μας εκπλήσσουν αφού προέρχονται από ένα φορέα ξένο προς την φιλοζωία, σαν αυτούς που αποτέλεσαν τους συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Γ. Τσιρώνη στην διαμόρφωση του νέου νόμου και έναν από τους βασικούς λόγους, που οι φιλοζωικές οργανώσεις αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο επιχειρούμενο έγκλημα κατά των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Δεν είναι άμοιρο σημασίας επίσης το γεγονός, ότι στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εκπροσωπείται ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Με τις προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ επιχειρείται εμφανέστατα:

  • Η ευθανασία υγιών ζώων.
  • Η ευθανασία ασθενών ζώων παρά το γεγονός ότι μπορούν να θεραπευτούν.
  • Η κατάργηση στην πράξη της σίτισης των αδέσποτων ζώων.
  • Ο μόνιμος εγκλεισμός των αδέσποτων ζώων στα άθλια δημοτικά κυνοκομεία.
  • Η μη συμμετοχή των φιλοζωικών συλλόγων στις αποφάσεις για την δολοφονία τους.
  • Η κατάργηση της φιλοζωίας με την επιβολή υψηλών προστίμων στα φιλοζωικά σωματεία που βοηθούν τα αδέσποτα αλλά που δεν είναι αρεστά στους Δήμους ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του στο πρότυπο(!) του Δήμου Κοζάνης.
  • Η κατάργηση της υπουργικής απόφασης παραχώρησης χώρου βάσει της οποίας διευκολύνεται η στείρωση αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους.
  • Ναζιστικού χαρακτήρα θέσεις για οτιδήποτε είναι διαφορετικό από εμάς και μας ενοχλεί.

Όλες οι προτάσεις – πλην μιας – κινούνται στην κατεύθυνση της στοχοποίησης των αδέσποτων, της αποστοχοποίησης του ανθρώπου που τα δημιουργεί και βεβαίως στη κατεύθυνση της εξυπηρέτησης συντεχνιακών οικονομικών συμφερόντων.

Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός, ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. συνηγορεί υπέρ μέτρων που ωφελούν οικονομικά την κατηγορία των κτηνιάτρων αλλά ζητά την κατάργηση μέτρων που θεωρούν ότι τους βλάπτουν, αδιαφορώντας αν αυτό βλάπτει την ίδια τη χώρα, τα αδέσποτα και την δημόσια υγεία, όπως η ζητούμενη κατάργηση της Υ.Α για εθελοντικές δωρεάν στειρώσεις σε χώρους παραχωρούμενους από του Δήμους.

Εύκολα μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα για τις προθέσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Να θυμίσουμε απλά τον λυσσαλέο αγώνα του κατά των δωρεάν εθελοντικών στειρώσεων τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του θεσμού μέχρι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την γνωμοδότησή του, την οποία προκάλεσε η Ομοσπονδία μας, να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες του.

Το μόνο απολύτως βέβαιο και νομοτελειακό είναι ότι ακόμη κι αν ισχύσουν όλα αυτά τα επαίσχυντα που προτείνει, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και να διογκώνεται. Γιατί είναι όλοι τους ανίκανοι να κατανοήσουν τις λύσεις που θα επιτρέψουν στην χώρα μας να απαλλαγεί από αυτό το θλιβερό φαινόμενο.

Γι’ αυτό και ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε το ανθρωπίνως δυνατόν να φιμώσει την φωνή της φιλοζωικής κοινότητας.

Πολύ φοβούμαστε ότι τα σχέδια του κ. Τσιρώνη, του χειρότερου αρμόδιου υπουργού για τα ζώα της τελευταίας 20ετίας (ρύθμιση κυνηγιού, τελετουργικές σφαγές, η τελευταία απόπειρα με την επαίσχυντη τροπολογία της ντροπής, η κατεύθυνση της επιχειρούμενης τροποποίησης του 4039/12, η προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης των φιλοζωικών φορέων) θα κινούνται σε αυτά τα πλαίσια όπως από την αρχή τονίσαμε.

Ό,τι με τους αγώνες μας κτίσαμε στους νόμους του 2012 και του 2014, επιδιώκεται τώρα η αποδόμησή του. Ο κ. Τσιρώνης έσπειρε ανέμους και η κυβέρνησή του θα θερίσει θύελλες» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.