Π.Φ.Π.Ο.: Το ΥπΑΑΤ συμβάλλει στη διαιώνιση του παράνομου εμπορίου ζώων

Με αφορμή την κατάσχεση 37 σκύλων σε παράνομο εκτροφείο στα Σπάτα Αττικής η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) καθώς εδώ και 3 χρόνια δεν έχει εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα πρέπει να χορηγείται άδεια νομιμότητας για την εκτροφή ζώων συντροφιάς.

Ειδικότερα η Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει: «Καθοριστική σημασία για τον περιορισμό και την σε βάθος χρόνου εξάλειψη των αδέσποτων παίζει η πάταξη του παράνομου εμπορίου ζώων. Χιλιάδες παράνομοι έμποροι διατηρούν κάτω από άθλιες συνθήκες και έχουν μεταβάλει σε μηχανές παραγωγής κουταβιών και γατιών καθαρόαιμα ζώα συντροφιάς με σκοπό το κέρδος και δη το αδήλωτο.

Στη διαιώνιση της κατάστασης αυτή συμβάλλει και το ΥΠΑΑΤ με την ανικανότητά του μέχρι τώρα, 3 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 4039/12, να εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα πρέπει να χορηγείται άδεια νομιμότητας για την εκτροφή ζώων συντροφιάς.

 

 

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας στελέχη της Ομοσπονδίας μας χθες ζήτησαν και έλαβαν εντολή αφαίρεσης -μετά την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως Ζώων Αθήνας- 37 “καθαρόαιμων” σκύλων από παράνομη εκτροφέα στην περιοχή των Σπάτων ράτσας κυρίως yorkshire, maltese και pitbull, τα οποία ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, γεννούσαν προφανώς συνεχώς, πολλά εξ αυτών ήταν γέρικα αλλά παρόλα αυτά τα ανάγκαζαν να γεννούν.

Τα κατασχεθέντα ζώα φιλοξενούνται προσωρινά με έξοδα του Δήμου Σπάτων υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Ομοσπονδίας μας, δέχονται δε την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα.

Καλούμε για πολλοστή φορά την Πολιτεία και τους φορείς της να ακούσουν την φιλοζωική κοινότητα και να υιοθετήσουν τις προτάσεις της, ώστε η χώρα μας να αλλάξει σελίδα σε ένα θέμα που προσβάλλει βάναυσα την έννοια της ζωής αλλά και τον πολιτισμό μας».

37 σκυλάκια - μηχανές που γεννούσαν κουτάβια προς πώληση

Η Μαρίνα Τελή, εκπρόσωπος της Π.Φ.Π.Ο., που εντόπισε το παράνομο εκτροφείο αναφέρει σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε τα ακόλουθα: «Το παράνομο εκτροφείο των Σπάτων σχετίζεται με το παράνομο εκτροφείο στο Αιγάλεω για το οποίο σχηματίστηκε δικογραφία το 2013 και αφαιρέθηκαν τα ζώα, με εντολή Εισαγγελέα.

Στα Σπάτα διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλους, που αν υπήρχε η δυνατότητα να βιντεοσκοπηθούν θα ήταν για πολλά γέλια και κλάματα μαζί. Αρχικά ο Δήμος δεν δεχόταν να εκτελέσει την Εισαγγελική απόφαση αφαίρεσης των ζώων, υποστηρίζοντας ότι τα ζώα δεν είναι αδέσποτα.

Τελικά, και έπειτα από ώρες έντονων διαφωνιών, οι εκπρόσωποι του Δήμου αποδέχτηκαν το γεγονός, ότι εφόσον υπάρχει Εισαγγελική εντολή αφαίρεσης, τα ζώα παύουν να έχουν ιδιοκτήτη, άρα υπόκεινται στην αρμοδιότητα του Δήμου μέχρι να δώσει εκ νέου εντολή ο Εισαγγελέας για περαιτέρω ενέργειες διαχείρισής τους, σύμφωνα με τον νόμο.

Καταμετρήθηκαν 37 μικρόσωμα σκυλιά ράτσας γιόρκ σάιρ και μαλτέζ. Επίσης, 2 μεγαλόσωμα διασταύρωσης πίτμπουλ, τα οποία υπήρχαν στην αυλή της οικίας, ως φύλακες.

 

 

Για την φωτογραφία που αναρτήθηκε με τα 4 σκυλάκια στο πορτ παγκάζ αυτοκινήτου, η οποία προκάλεσε θετικά σχόλια γι' αυτήν που τα εμπορευόταν, επειδή φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση, πρέπει να επισημανθούν τα εξής: άραγε, χρειάζεται πολύ μυαλό για να σκεφτεί κάποιος, ότι μέσα στα 37 σκυλιά, σαφώς θα υπήρχαν και νεαρά σκυλάκια που δεν πουλήθηκαν και δεν πρόλαβαν να ταλαιπωρηθούν από γέννες, τα οποία όμως προορίζονταν να αντικαταστήσουν μεγαλύτερα ηλικιακά σκυλάκια - μηχανές, που γεννούν κουτάβια προς πώληση;

Οι συνθήκες που ζούσαν μπορεί να μην κατατάσσονται στην κατηγορία του Νταχάου, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα σκυλάκια έπρεπε να ανταποκριθούν σε υψηλές απαιτήσεις, αφού η τιμή των κουταβιών τους, έπιανε τα 350 ευρώ το αρσενικό και 450 ευρώ το θηλυκό.

Η κυρία που τα πουλούσε ενδεχομένως και να τα αγαπούσε, χωρίς να είμαστε σίγουροι, για το αν τα αγαπούσε περισσότερο από κάποιον που αγαπάει ένα άψυχο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα μία μηχανή ή ένα αυτοκίνητο, που τον εξυπηρετεί στη μεταφορά. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που έχει ένα αμάξι ή μία μηχανή, μπορεί να μην έχει την δυνατότητα να την αντικαταστήσει, σε αντίθεση με την εν λόγω κυρία που είχε 37 σκυλάκια - μηχανές, που για πολλά έτη, γεννούσαν κουτάβια προς πώληση και νέα σκυλάκια - μηχανές.

 

 

Δεν αιτηθήκαμε να πάρουμε τα ζωάκια, επειδή δεν είχαμε την δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε για πολλοστή φορά, στο υψηλό κόστος της φιλοξενίας και νοσηλείας τους, σε αντίθεση με τον Δήμο που θα αποζημιωθεί από τα διοικητικά πρόστιμα που θα προκύψουν.

Σχετικά με τους συκοφάντες που αναφέρουν ότι ασχολούμαστε με τα ρατσάτα για να τα δώσουμε σε δικούς μας και να τα πουλήσουμε, τους καλούμε να βοηθήσουν (σε μία από τις πολλές περιπτώσεις που έχουμε αναλάβει) για παράνομη εκτροφή πίτμπουλ, που καταλήγουν σε κυνομαχίες. Κανείς δεν δικαιούται να παραβλέπει το γεγονός ότι, ενώ έχουν σχηματιστεί 5 σχετικές δικογραφίες, οι κύριοι αυτοί συνεχίζουν το έργο τους, και εμείς απειλούμαστε για την σωματική μας ακεραιότητα.

Όποιος προθυμοποιηθεί να βοηθήσει, θα πάρει ως δώρο την Λάκτα, ένα ρατσάτο τσιουάουα 3,5 κιλών, που έχει επιστρέψει 5 φορές από υιοθεσία, ως επιθετικό. Σε διαφορετική περίπτωση, τους παρακαλούμε να βγάλουν επιτέλους τον σκασμό.

Επίσης, σχετικά με αυτά που γράφτηκαν περί ρατσάτων και ημίαιμων, και ότι μόνο ο ΚΟΕ πιστοποιεί την υγεία των καθαρόαιμων ζώων, χορηγώντας pedigree, έχουμε να επισημάνουμε μετά λύπης μας ότι, αν οι κυρίες από το Αιγάλεω και τα Σπάτα λένε αλήθεια, ότι δηλαδή δήθεν ορισμένα σκυλιά τους έφεραν pedigree, τότε αυτό, εκτός του ότι αποτελεί κοροϊδία για τον κόσμο που αγοράζει δήθεν υγιή καθαρόαιμα, ταυτόχρονα παραπέμπει και σε ενδεχόμενη απάτη.

 

 

Υ.Γ. Ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου, που δημοσιεύτηκε από τους δημοσιογράφους μας για να με ευχαριστήσουν. Τα ευχαριστήρια ανήκουν στις ομάδες που συνεργάστηκαν, της Έρευνας Παράνομου Εμπορίου Ζώων (ΕΠΕΖ) που είμαι η Συντονίστρια της, ως εκπρόσωπος της ΠΦΠΟ και στην ομάδα δημοσιογράφων από το Βήμα fm και από την εκπομπή, σαν τη σκύλα με τη γάτα, με συντονίστρια την Ίρις Καλφοπούλου. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στηρίζει και ευχόμαστε σε δίποδους και τετράποδους Καλή Χρονιά».