Συνελήφθη ο 51χρονος που κακοποίησε βάναυσα 2 κουτάβια βγάζοντας τα μάτια τους με σύρμα

Μετά την καταγγελία που κατέθεσε χθες ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών συνελήφθη χθες ο 51χρονος Ι.Κ. από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σερρών με την κατηγορία ότι την Παρασκευή 27 Μαΐου βασάνισε φρικτά δύο κουτάβια στο Παλαιόκαστρο Σερρών βγάζοντας τα μάτια τους με σύρμα και σκοτώνοντας το ένα γιατί κυνηγούσαν τις κότες του.

Στη συνέχεια έσυρε το νεκρό κουτάβι και το σοβαρά τραυματισμένο ζώο μέχρι το σπίτι των ιδιοκτητών τους Χ.Μ. και Δ.Μ. στους οποίους είπε ότι τα τιμώρησε με αυτό τον τρόπο γιατί κυνηγούσαν τις κότες του. Ακολούθως πέταξε το πτώμα του νεκρού κουταβιού αλλά και το ζώο που χαροπάλευε στην κήτη ενός ρέματος.

 

 

Ο ένας εκ των ιδιοκτητών Δ.Μ. κατήγγειλε στην αντιπρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών Ειρήνη Καραπιδάκη ότι ο γείτονας του κακοποίησε βάναυσα τα δύο κουτάβια του και αφού ενημερώθηκε για το τι ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τη διαβεβαίωσε ότι θα καλέσει την αστυνομία όπως και έπραξε. Όταν όμως έφθασαν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σερρών και είδαν το νεκρό σκυλάκι και το δεύτερο να χαροπαλεύει, ο ιδιοκτήτης των ζώων ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη ενώ αρχικά τον είχε κατονομάσει ενώπιον πολλών μαρτύρων. Οι αστυνομικοί επέδειξαν μια αδιαφορία για το περιστατικό αφού δεν συνέλαβαν όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τον ιδιοκτήτη των ζώων, ο οποίος άφησε το ένα του κουτάβι να ψυχορραγεί πεταμένο στο χωράφι.

Μετά από μερικές ώρες ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη των δύο κουταβιών για να μάθει την εξέλιξη της υπόθεσης αλλά στάθηκε αδύνατον γιατί δεν απαντούσε στις κλήσεις του. Απευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Σερρών το οποίο ωστόσο δεν είχε ακόμα λάβει καμία ενημέρωση για το συμβάν.

Χθες τέσσερα μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών πήγαν στο Παλαιόκαστρο και έμαθαν από τους κατοίκους της περιοχής το όνομα του ιδιοκτήτη των δύο κουταβιών και το όνομα του δράστη αυτής της φρικαλέας πράξης. Στη συνέχεια εντόπισαν τον ιδιοκτήτη των ζώων, ο οποίος τους υπέδειξε το σημείο που βρίσκονταν τα δύο κουτάβια. Ισχυρίστηκε ότι ο παππούς του Χ.Μ. είδε τον δράστη, τον οποίο δεν κατήγγειλε γιατί φοβήθηκε.

 

 

Ο Σάκης Ζλάτκος, ενεργό μέλος του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών, κατέβηκε στην κήτη του ρέματος, και παρά τον τραυματισμό του στο μάτι από κλαδί, κατάφερε να βγάλει το πτώμα του νεκρού κουταβιού και το σοβαρά τραυματισμό σκυλάκι που ήταν ακόμα ζωντανό. Στη συνέχεια μετέφεραν τόσο το νεκρό ζώο όσο και το κουτάβι που ψυχορραγούσε σε κτηνιατρείο, το οποίο βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών κατέθεσε χθες καταγγελία εις βάρος του δράστη αυτής της αποτρόπαιας πράξης αλλά και στον  ιδιοκτήτη των δύο κουταβιών για υπόθαλψη εγκληματία και κακοποίηση αφού δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει το ένα του σκυλάκι αφήνοντας το να αργοπεθαίνει στην κήτη του ρέματος.

 

 

Τελικά ο 51χρονος συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Σερρών όπου κατέθεσε και στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να ολοκληρωθεί η δικογραφία με τις επίσημες κτηνιατρικές γνωματεύσεις  για το νεκρό και σοβαρά τραυματισμένο ζώο.

Όπως αναφέρει ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών τη Δευτέρα θα προσκομιστούν στον Εισαγγελέα οι κτηνιατρικές γνωματεύσεις ώστε να οριστεί δικάσιμος. Στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Σερρών οδηγήθηκαν και οι ιδιοκτήτες των δύο κουταβιών, οι οποίοι μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να οριστεί δικάσιμος.

 

 

Ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) θα καταθέσουν αναφορά στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εις βάρος των αστυνομικών που επέδειξαν  αδιαφορία και δεν συνέλαβαν τους ιδιοκτήτες του ζώου οι οποίοι άφησαν το σοβαρά τραυματισμένο κουτάβι τους να χαροπαλεύει στην κήτη του ρέματος.

Ειδικότερα στην επιστολή της η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει τα ακόλουθα:

Άλλο ένα στυγερό και ανατριχιαστικό έγκλημα εκδηλώθηκε χθες στο Παλαιόκαστρο Νομού Σερρών, όπου κάτοικος της περιοχής αφού έβγαλε με σύρμα τα μάτια δύο κουταβιών  τα έσυρε μέχρι το σπίτι του ιδιοκτήτη τους για να πεταχτούν στη συνέχεια σε παρακείμενο χώρο ενώ το ένα εξ αυτών ψυχορραγούσε ακόμη. Φρικτός θάνατος για τα δύο μικρά κουτάβια. Ο λόγος; Για να τα τιμωρήσει επειδή κυνηγούσαν τα κοτόπουλά του, τα οποία σημειωτέον θα έπρεπε βάσει της νομοθεσίας να βρίσκονται σε απόλυτα περιφραγμένο χώρο.

Κατά του δράστη ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών (Φ.Ο.Σ.), πού έσπευσε στο περιστατικό, κατέθεσε καταγγελία με τέσσερις μάρτυρες καθώς επίσης και κατά του ιδιοκτήτη για υπόθαλψη εγκληματία γιατί ενώ αρχικά τον κατανόμασε ενώπιον  πολλών μαρτύρων αρνήθηκε στη συνέχεια  να το κάνει στην κατάθεσή του στην αστυνομία για να μην " μπλέξει" .καθιστώντας έτσι τον εαυτό του συνένοχο του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Ο Φ.Ο.Σ. και η Ομοσπονδία μας καταγγέλλουν επίσης την αδιαφορία και αναλγησία που επέδειξε η Διοικητής και οι αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος της περιφέρειας Σερρών και ζητούν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Τσουβάλα να διατάξουν έρευνα για την στάση των αστυνομικών, εναντίον των οποίων  θα προχωρήσουμε στις νόμιμες ενέργειες.

Απαιτούμε δε να βεβαιωθούν τώρα τα  διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται από την νομοθεσία μας , ήτοι 30.000 ευρώ για κάθε κουτάβι , κατά του δράστη αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα κατά του ιδιοκτήτη των ζώων γιατί άφησε το σκυλί του να γεννήσει ενώ δεν είχε που να διαθέσει τα περιφερόμενα 4 μηνών κουτάβια του σύμφωνα με τον νόμο 4039/12 καθώς επίσης και τα διοικητικά πρόστιμα για έλλειψη σήμανσης, βιβλιαρίου υγείας κ.λπ. Τυχόν νέα ολιγωρία εκ μέρους της αστυνομίας στην βεβαίωση των διοικητικών προστίμων θα σημάνει την κινητοποίηση της φιλοζωικής κοινότητας εντός και εκτός Ελλάδας.

Ευκαιρίας δοθείσης δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο γεγονός , ότι επί της ουσίας κανείς από τους δράστες κακοποίησης ζώων ακόμη και των ειδεχθέστερων δεν εκτίει την ποινή του με αποτέλεσμα οι ποινές, αν και υψηλές, να μην επιφέρουν ουσιαστική τιμωρία των δραστών ούτε να δρουν αποτρεπτικά  για άλλους μελλοντικούς δράστες.

Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την οποία  οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξετάσουν με κάθε προσοχή εν όψει της τροποποίησης του Π.Κ., ώστε να περιοριστεί το εκτεταμένο φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων, που εκτός όλων των άλλων στιγματίζει την χώρα μας.