Τον ξύπνησε χτυπώντας τον με εφημερίδα

Ο σκυλάκος που βλέπετε στη φωτογραφία κοιμόταν αμέριμνος στο παγκάκι της στάσης λεωφορείου που απέχει λίγα μόλις μέτρα από τον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, όπου είχε ανέβει προκειμένου να προφυλαχτεί από την ξαφνική καταρρακτώδη βροχή που ξέσπασε στην περιοχή. Από το σημείο περνούσε η ενεργή φιλόζωη Μαρία Θέμελη, η οποία θέλησε να αποτυπώσει στο φωτογραφικό της φακό το χαριτωμένο αυτό στιγμιότυπο, με τον σκυλάκο να είναι φαρδύς πλατύς στο παγκάκι, δείχνοντας να απολαμβάνει στο έπακρον τον υπνάκο του.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος χτύπησε με την εφημερίδα του τον σκυλάκο ενώ κοιμόταν με αποτέλεσμα το ζώο να τρομάξει τόσο πολύ που να αγριέψει.

Όπως αναφέρει η Μαρία Θέμελη στις “Ιστορίες Αδέσποτων” μόλις αντιλήφθηκε το περιστατικό, αμέσως έτρεξε προς τον σκύλο και προσπαθούσε να τον ηρεμήσει, την ίδια στιγμή που ο ηλικιωμένος άνδρας συνέχιζε να κινείται απειλητικά προς το ζώο κρατώντας υψωμένη την εφημερίδα του. Όταν του ζήτησε εξηγήσεις για την αψυχολόγητη ενέργεια του να τρομάξει κατ΄αυτό τον τρόπο τον σκύλο που κοιμόταν βαθιά στο παγκάκι, ο ηλικιωμένος άνδρας όχι μόνο δεν παραδέχθηκε το λάθος του, αλλά όπως καταγγέλλει η Μαρία Θέμελη, κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της επιχειρώντας να την χτυπήσει κι εκείνη με την εφημερίδα του.

«Με τον ίδιο τρόπο που χτύπησε τον σκυλάκο με την εφημερίδα, πήγε να χτυπήσει κι εμένα από την τσαντίλα του καθώς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα μου. Φανταστείτε αν δεν βρισκόμουν εκείνη την ώρα εκεί για να υπερασπιστώ και να ηρεμήσω τον σκύλο. Στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τον εαυτό του θα μπορούσε να δαγκώσει τον ηλικιωμένο, ο οποίος βλακωδώς συνέχιζε να προκαλεί το τρομαγμένο ζώο.Το σίγουρο είναι ότι θα τον μάζευαν και θα τον έστελναν κατευθείαν για ευθανασία με την κατηγορία του "επιθετικού ζώου", τόνισε στις “Ιστορίες Αδέσποτων” η Μαρία Θέμελη.

Ο σκυλάκος, τον οποίο φροντίζουν οι φιλόζωοι κάτοικοι, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή του Λευκού Πύργου και ποτέ δεν επιτέθηκε απρόκλητα και αναίτια σε άνθρωπο. Το γεγονός μάλιστα ότι γρύλλιζε στον ηλικιωμένο, ο οποίος τον απειλούσε αναίτια με την εφημερίδα του, δείχνει και τον χαρακτήρα του σκυλάκου, καθώς με τον τρόπο του τον προειδοποιούσε να σταματήσει. Σε διαφορετική περίπτωση εάν ήθελε να τον δαγκώσει θα το έπραττε άμεσα και ουδείς δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει. Η άποψη πως το γρύλισμα έχει να κάνει με την «επιθετικότητα», είναι παντελώς λάθος. Τα σκυλιά γρυλίζουν προς σκύλους και ανθρώπους θέλοντας να στείλουν το μήνυμα «Αυτό που κάνεις δεν μου αρέσει. Σταμάτα» ή «Μη πλησιάζεις άλλο, φοβάμαι».

Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας, γνώσης και πολιτισμού για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα ζώα και κυρίως στ΄ αδέσποτα. Αλήθεια τι θα γινόταν αν ο ηλικιωμένος άνδρας κρατούσε στα χέρια του όχι εφημερίδα, αλλά μαγκούρα; Πάλι θα χτυπούσε τον σκυλάκο;

Θα περίμενε κανείς οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα ανυπεράσπιστα και αδύναμα πλάσματα, που είναι το ίδιο ευάλωτα με εκείνους, χρειάζονται φροντίδα κι έχουν την ίδια ανάγκη για αγάπη. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα καταγράφονται πάρα πολλά περιστατικά κακοποίησης αδέσποτων ζώων με πρωταγωνιστές ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ξεχνώντας τα σοφά λόγια που λένε "Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δε θέλεις να κάνουν οι άλλοι σε σένα". Ας το σκεφτούν αυτό, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά...