Του επέβαλαν πρόστιμο 500 ευρώ γιατί είχε τον σκύλο του μόνιμα αλυσοδεμένο και σε κακή κατάσταση στο Πλωμάρι Λέσβου

Σ’ έναν περιφραγμένο ιδιόκτητο χώρο στο κέντρο του Πλωμαρίου Λέσβου, ένας άνδρας εντόπισε τυχαία τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 τον σκύλο που βλέπετε στη φωτογραφία, ο οποίος ήταν σε άθλια κατάσταση, αλυσοδεμένος και είχε για «σπιτάκι» του ένα βαρέλι. Αμέσως ενημέρωσε τους εθελοντές μέλη της ομάδας «Σώστε Τα Βαρελόσκυλα της Λέσβου» ζητώντας βοήθεια για να σώσουν τον σκύλο. Τρεις μέρες αργότερα εθελοντές της ομάδας μετέβησαν στο σημείο μαζί με άνδρες του Αστυνομικού τμήματος Πλωμαρίου και μετά από επιτόπια έρευνα διαπίστωσαν και οι ίδιοι τις κακές συνθήκες διαβίωσης του σκύλου.  

Στον «ιδιοκτήτη» του σκύλου επιβλήθηκε επιτόπου διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας (Ν.4039/2012) και του ζητήθηκε να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης του σκυλιού και να προχωρήσει στα όσα προβλέπει ο νόμος (ηλεκτρονική σήμανση, εμβολιασμός κ.τ.λ.). όπως αναφέρει η ομάδα «Σώστε Τα Βαρελόσκυλα της Λέσβου» εάν σε επόμενο έλεγχο δεν παρατηρηθεί βελτίωση θα επιβληθούν νέα πρόστιμα και μάλιστα διπλάσιου ύψους όπως προβλέπει η νομοθεσία.

 

 

Η ομάδα «Σώστε Τα Βαρελόσκυλα της Λέσβου» υπενθυμίζει για άλλη μία φορά ότι η εκστρατεία της ζητά να εφαρμόζονται τα εξής στοιχειώδη, τα οποία απαιτεί και η ελληνική νομοθεσία:

1. Το σκυλί να έχει ένα κατάλληλο κατάλυμα και να μην είναι εκτεθειμένο στη βροχή, στο κρύο, στον ήλιο ή να σιγοψήνεται σε ένα βαρέλι.
2. Να έχει τροφή και νερό και να μην τρώει μουχλιασμένα αποφάγια ούτε να πίνει λάσπη.
3. Να είναι εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο ώστε να μην το τρώνε οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψει ο εφιάλτης της λύσσας στο νησί μας.
4. Να είναι τσιπαρισμένο δηλαδή να έχει ηλεκτρονική «ταυτότητα» ώστε να μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του αν το ζώο χαθεί και να μην καταλήξει ένα ακόμα αδέσποτο.
5. Να μην είναι μόνιμα δεμένο λες και πρόκειται για σκλάβο σε γαλέρα, αλλά να μπορεί, έστω και μια φορά την ημέρα, να κινείται και να τρέχει σαν ένα φυσιολογικό πλάσμα.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ανοχή για όσους μεταχειρίζονται τα ζώα σαν άψυχα αντικείμενα» αναφέρει η ομάδα «Σώστε Τα Βαρελόσκυλα της Λέσβου».