Η Καλιφόρνια απαγορεύει στα pet shops να πουλάνε ζώα που δεν προέρχονται από καταφύγια

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος της Πολιτείας της Καλιφόρνια των Η.Π.Α., γνωστός ως AB 485, σύμφωνα με τον οποίον οι σκύλοι, οι γάτες και τα κουνέλια που πωλούνται στα pet shops δεν θα πρέπει να προέρχονται από εκτροφεία, αλλά μόνο από καταφύγια ζώων όπου έχουν διασωθεί.

Ο νέος πολιτειακός νόμος που είχε ήδη εγκριθεί από το τέλος του 2017, στοχεύει στην ενθάρρυνση και αύξηση των υιοθεσιών κατοικίδιων ζώων στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Βίας στα Ζώα ASPCA περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα εισέρχονται κάθε χρόνο σε καταφύγια σε ολόκληρη τη χώρα, από τα οποία περίπου το 1,5 εκατομμύριο θανατώνεται. Επίσης εκτιμάται ότι περισσότερες από 860.000 γάτες υποβάλλονται σε ευθανασία κάθε χρόνο στις Η.Π.Α.

Η Καλιφόρνια με τον νόμο AB 485 έγινε η πρώτη Πολιτεία στις Η.Π.Α. που απαγορεύει στα pet shop να πουλάνε κατοικίδια ζώα που δεν προέρχονται από καταφύγια. Οι επιχειρήσεις που θα παραβιάζουν τον νόμο θα καλούνται να πληρώσουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 500 δολαρίων.

Ο νέος νόμος ορίζει επίσης ότι τα pet shops είναι υποχρεωμένα να διατηρούν επαρκή αρχεία που αφορούν στην προέλευση του κάθε ζώου καθώς θα ελέγχονται περιοδικά από τις αρχές. Ωστόσο ο νόμος δεν επηρεάζει τις πωλήσεις κατοικίδιων ζώων από εκτροφείς ή τις πωλήσεις ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ζώων.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν χαιρετίσει τον νέο νόμο και αναφέρουν ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ενάντια στις σημερινές βιομηχανίες όπου κατοικίδια ζώα εκτρέφονται για το κέρδος υπό άθλιες συνθήκες και με απάνθρωπη μεταχείριση.

Ο Patrick O'Donnell, μέλος της συνέλευσης της Καλιφόρνια που εισήγαγε τη νομοθεσία, ανέφερε ότι ο νόμος AB 485 δεν είναι απλά μια μεγάλη νίκη για τους τετράποδους φίλους μας, αλλά και για τους φορολογούμενους πολίτες της Καλιφόρνια, καθώς δαπανώνται ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη φροντίδα των ζώων που φιλοξενούνται στα καταφύγια.