Η πρώτη γατο-καφετέρια στη Μόσχα

Δύο Ρώσοι φιλόζωοι δημιούργησαν πρόσφατα στην καρδιά της Μόσχας την πρώτη καφετέρια για γατόφιλους με την ονομασία «Γάτες και Άνθρωποι» με σκοπό να βοηθήσουν όσες περισσότερες αδέσποτες γάτες να βρουν τη δική τους οικογένεια.

Πρόκειται για μια καφετέρια, η οποία  λειτουργεί ως κέντρο υιοθεσιών για αδέσποτες γάτες που διασώθηκαν από τοπικό καταφύγιο όπου ήταν έγκλειστες σε ψυχρά κλουβιά χωρίς τη δυνατότητα παιχνιδιού και κοινωνικοποίησης. Όλα τα γατιά που δίνονται για υιοθεσία είναι εμβολιασμένα, υγιή, αποπαρασιτωμένα και στειρωμένα, εάν βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία.

Οι πελάτες της γατο-καφετέριας μπορούν να απολαύσουν χαλαρά τον καφέ ή το τσάι  τους έχοντας για συντροφιά τους είτε το δικό τους κατοικίδιο αίλουρο ζωάκι είτε τα προς υιοθεσία γατιά, για να περάσουν λίγο χρόνο μαζί τους και γιατί όχι να ανακαλύψουν με ποιο κάνουν καλύτερη «παρέα».

Με αυτό τον πολύ έξυπνο τρόπο τα ζωάκια αναζητούν τη δική τους οικογένεια σ’ ένα πολύ όμορφο χώρο που είναι αναμφισβήτητα τελείως διαφορετικός από εκείνο ενός καταφυγίου ζώων. Εκτιμάται ότι η δημιουργία κέντρου υιοθεσίας αδέσποτων ζώων μέσα σε καφετέριες αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες να βρουν πολύ περισσότερες τετράποδες ψυχές το δικό τους σπίτι. Ήδη σε πολλές πόλεις του κόσμου όπως είναι το Λονδίνο, το Τόκιο και η Νέα Υόρκη, λειτουργούν καφετέριες ως καταφύγια σωτηρίας αδέσποτων γάτων, οι οποίες εξελίσσονται σε δημοφιλή στέκια των γατόφιλων.

Ο συνιδιοκτήτης της γατοκαφετέριας «Γάτες και Άνθρωποι» Oleg Agranovich αναφέρει ότι οι λάτρεις των γάτων στη Μόσχα έχουν την ευκαιρία σ’ ένα ιδανικό περιβάλλον να επικοινωνήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τα προς υιοθεσία ζώα, παίζοντας και απολαμβάνοντας μοναδικές στιγμές μαζί τους».

Όσοι από τους πελάτες εκδηλώσουν το ενδιαφέρον να υιοθετήσουν κάποιο ζωάκι τότε περνάνε απαραιτήτως από εξονυχιστική συνέντευξη και μόνο όταν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια έχουν τη δυνατότητα να γίνουν και επίσημα οι κηδεμόνες του. Αυτή η διαδικασία κρίνεται απαραίτητη ώστε τα γατιά να δίνονται σε ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει την ευθύνη αυτής της υιοθεσίας και είναι σε θέση να τους προσφέρουν άριστες συνθήκες διαβίωσης και κυρίως να τα αγαπάνε ως ισότιμα μέλη της οικογένειας τους.