Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε σπίτι

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με τη γνωμοδότηση υπ’ αριθμόν 102/2013 έβαλε τέλος στις αυθαιρεσίες των Υγειονομικών Υπηρεσιών, οι οποίες παραβίαζαν το νόμο 4039/2012 που ορίζει ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των κατοικίδιων ζώων που μπορεί κάποιος να έχει σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία.

Όπως επισημαίνει η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Υπηρεσία (Π.Φ.Π.Ο.) οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι ο νόμος 4039/2012 αναφέρει ξεκάθαρα ότι μπορεί να έχει κάποιος όσα ζώα θέλει (αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 8) έκαναν ελέγχους βασιζόμενες στην Υπουργική Απόφαση Υιβ/2000/1995, η οποία αναφέρει πως επιτρέπεται να έχεις μόνο δύο σκύλους, δύο γάτες, ή έναν σκύλο ή μία γάτα.

Στις αναφορές τους οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούσαν παρανόμως - όπως αποδεικνύεται - από τα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των επιπλέον ζώων.  Η προσφυγή της Π.Φ.Π.Ο. έβαλε τέλος σε αυτή την αυθαιρεσία τους. Με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπ’ αριθμόν 102/2013), γνωμοδοτείται το αυτονόητο, ότι δηλαδή το άρθρο 17 της Υπουργικής Απόφασης Υιβ/2000/1995 δεν ισχύει πλέον μετά την ψήφιση του νόμου 4039/2012.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη η Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει σχετικά: «Η Ομοσπονδία μας με παρεμβάσεις της για το θέμα αυτό κατόρθωσε να σταματήσει την αυθαιρεσία αυτή των καρεκλοκένταυρων των Υγειονομικών Υπηρεσιών, θύματα της οποίας υπήρξαν πολλές δεκάδες πολιτών. Κοντολογίς η απόφαση μετά από το ερώτημα της Π.Φ.Π.Ο. είναι: Δεν υπάρχει κανένας αριθμητικός περιορισμός εκτός κι αν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας, στην οποία περίπτωση επιτρέπονται μόνο δύο».