Π.Φ.Π.Ο.: «Οι μάσκες έπεσαν. Την κατάργηση του Συνηγόρου των Ζώων ζητούν οι διαδημοτικοί φορείς διαχείρισης αδέσποτων Αττικής και Θεσσαλονίκης»

«Οι μάσκες σας έπεσαν. Δεν νοιάζεστε ούτε για την ευζωία των ζώων που διαχειρίζεστε, ούτε για την προστασία τους. Ενδιαφέρεστε μόνο να κάνετε στην άκρη τους μοναδικούς ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά και με συνέπεια για τα δικαιώματα των αδέσποτων και να είστε ανεξέλεγκτοι σε τυχόν παρανομίες σας» απάντησε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.) στην οποία ζητούν την κατάργηση του νόμου 4509/2017 που δίνει στα φιλοζωικά σωματεία τη δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής σε δίκες για θανάτωση ή κακοποίηση αδέσποτου ή δεσποζόμενου ζώου.

Αναλυτικότερα η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει στην ανακοίνωσή της τα εξής: «Οι μάσκες έπεσαν. Η επιλογή των προέδρων των δύο μεγαλύτερων διαδημοτικών φορέων Διαχείρισης των αδέσποτων Αττικής και Θεσσαλονίκης, κ.κ. Γουρδομιχάλη-ΔΙΚΕΠΑΖ και Ζαμπέτογλου-ΣΥΠΠΑΖΑΘ, να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση στις 4 Απριλίου, επ΄ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, μόνο θυμηδία προκαλεί, ενώ το περιεχόμενό της αποτελεί προσβολή στην σημειολογία αυτής της ημέρας, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στα αδέσποτα σε σχέση με την προστασία τους.

Οι επικεφαλής λοιπόν των δύο Συνδέσμων, καθώς έχουν καταγραφεί δημοσίως πάμπολλες καταγγελίες σε βάρος τους για συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων, θεωρούν το έκτρωμα Τσιρώνη «θετικό κείμενο» που δεν έπρεπε να αποσυρθεί από τη δημόσια διαβούλευση, απαράδεκτες τις «επιθέσεις» κύκλων, κατονομάζοντας συνειδητά μόνο την Π.Φ.Π.Ο. και άκουσον - άκουσον – ζητούν την απόσυρση της διάταξης του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή με την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, «… δίνεται η δυνατότητα σε φιλοζωικές οργανώσεις (όχι όμως στους Δήμους που έχουν από τον νόμο την ευθύνη φροντίδας των αδέσποτων!) να παρίστανται ως πολιτική αγωγή σε περιπτώσεις εκδίκασης καταγγελίας κακοποίησης ζώου, προκειμένου να επιτύχουν με κάθε τρόπο καταδίκες στελεχών της αυτοδιοίκησης που έχουν πάρει στις πλάτες τους όλες τις ευθύνες φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων…)»!!! Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, καυτηριάζουν την υποστήριξη της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Προέδρου της κ. Πατούλη προς τις θέσεις των φιλοζωικών.

Είναι προφανές, ότι οι δύο κύριοι ουδεμία εμπιστοσύνη έχουν προς την Ελληνική Δικαιοσύνη, το κύρος της οποίας προσβάλλουν κατάφωρα, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούν ότι οι δικαστές δεν επαρκούν για να εφαρμόσουν τον νόμο και ότι θα επηρεαστούν αρνητικά (;) σε τυχόν δίκες εναντίον τους, αν συμμετέχουν και φιλοζωικά. Έχουν συνηθίσει να έχουν τον μονόλογο στα ακροατήρια και προφανώς φοβούνται – γιατί άραγε; – μήπως έχουν την μύγα και μυγιάζονται; Βέβαια, η διάταξη αυτή δεν είχε υπ’ όψιν της παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων από Δήμους, αλλά κυρίως από πολίτες που κακοποιούν ασύστολα και καθημερινά με κάθε βάρβαρο τρόπο ζώα, γεγονός φυσικά που ουδόλως τους ενδιαφέρει.

Τι να πούμε για το μέγεθος της υποκρισίας τους, όταν  από την μια θεωρούν παράλειψη το ότι δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα στους Δήμους και από την άλλη ζητούν την απόσυρση της; Μια και επαίρονται ότι η φροντίδα και η περίθαλψη των αδέσποτων είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, ας μας αναφέρουν έστω μια περίπτωση Δήμου που να έχει ασκήσει πολική αγωγή σε δίκη για κακοποίηση αδέσποτου. Δεν υπάρχει καμία, σε αντίθεση με τις πολλές προσπάθειες φιλοζωικών να συμμετέχουν σαν πολιτική αγωγή σε δίκες, άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι.

Οι μάσκες σας λοιπόν έπεσαν. Δεν νοιάζεστε ούτε για την ευζωία των ζώων που διαχειρίζεστε, ούτε για την προστασία τους. Ενδιαφέρεστε μόνο να κάνετε στην άκρη τους μοναδικούς ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά και με συνέπεια για τα δικαιώματα των αδέσποτων και να είστε ανεξέλεγκτοι σε τυχόν παρανομίες σας. Θέλετε ένα νόμο που θα σας λύνει τα χέρια για μαζικές ευθανασίες και για εξανδραποδισμό και εξαθλίωση των αδέσποτων σε ερημικά μέρη, μακριά από τους ανθρώπους, που είναι οι φυσικοί συνοδοιπόροι τους. Να είστε σίγουροι ότι θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε προσπάθεια οπισθοδρόμησης και επιστροφής σε  νοοτροπίες που αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αντικείμενα και όχι σαν συναισθανόμενα πλάσματα με δικαιώματα.

Μια εξήγηση υπάρχει για τον λόγο που τόσο κυνικά ζητούν την κατάργηση του Συνηγόρου των Ζώων, ενός θεσμού που ακουμπά κατευθείαν  στην προστασία των Ζώων.

Φοβούνται τυχόν καταδίκη τους στα ελληνικά δικαστήρια σε μηνύσεις, που συχνά υποβάλλονται εναντίον τους, για παραβιάσεις της νομοθεσίας αλλά και της ευζωίας των ζώων, ενώ  ταυτόχρονα νοιάζονται μη χάσουν την καθεστωτική πλέον καρέκλα τους ως επικεφαλής των ιδρυμάτων “περίθαλψης” ζώων, των οποίων ηγούνται. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με κανένα πρόσωπο και με κανένα Δήμο, όταν τηρούνται οι αρχές προστασίας των Ζώων. Όσοι όμως παραβιάζουν την νομοθεσία και κακοποιούν τα ζώα θα έχουν απέναντί τους την κοινωνία και  τον κάθε πολίτη που μάχεται για την προστασία τους .

Με ή χωρίς τον Συνήγορο των Ζώων.

Να είναι σίγουροι όμως, ότι το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής στους φιλοζωικούς φορείς για να υπερασπίζονται τα κακοποιημένα ζώα είναι πλέον πραγματικότητα και αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση του ελληνικού και ευρωπαϊκού φιλοζωικού κινήματος και τέτοια θα παραμείνει εσαεί» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Π.Φ.Π.Ο..