Τι ψήφισαν τα κόμματα για τη Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων

Σε πλήρη κοινοβουλευτική εξέλιξη βρίσκεται το θέμα της συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας των ζώων, το οποίο μετά από πρόταση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, υιοθετήθηκε και εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από 55 βουλευτές, ώστε η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να περιλαμβάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των ζώων.

Το υποβληθέν στην Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος αίτημα πρότεινε την προσθήκη διάταξης στο άρθρο 24Α με ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα προστασίας και ευζωίας των υπόλοιπων έμβιων όντων.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς. Κατά της πρότασης ψήφισαν η  Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα άρθρα τα οποία θα αναθεωρηθούν κατά την επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Θυμίζουμε ότι το αίτημα – πρόταση που κατατέθηκε την Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν μια πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση, που συνυπέγραψαν συνολικά 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων αποτελούσε χρόνιο αίτημα και έναν από τους σημαντικότερους στόχους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας αλλά και του φιλοζωικού κινήματος της χώρας μας.