Fuit Art Cafe: Το μαγαζί στα Γρεβενά που κερνάει τους τετράποδους φίλους μας

Ένα από τα καθημερινά, αλλά πολύ σημαντικά προβλήματα των ζωόφιλων στην Ελλάδα δεν είναι άλλο από την αναζήτηση μαγαζιών που θα μπορούν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, παρέα με τους τετράποδους φίλους τους.

Είναι αλήθεια πάντως πως το τελευταίο διάστημα το δίκτυο καταστημάτων που επιτρέπει την είσοδο των ζώων μεγαλώνει όλο και περισσότερο και οι istoriesadespoton.gr έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό την αναζήτηση αυτών των χώρων με σκοπό να γίνουν γνωστά όλα αυτά τα μαγαζιά σε όλους της φιλόζωους της χώρας μας. Μαγαζιά που εκτός από petfriendly φημίζονται και για τη γενικότερη φιλοζωική τους δράση και η προβολή-ανάδειξη τους είναι ένας τρόπος να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους.

Επόμενος σταθμός αυτής μας της αναζήτησης το Fuit Art Cafe στην πόλη των Γρεβενών όπου και εκεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων είναι μεγάλος και οι εθελοντές - μέλη της Φιλοζωϊκής Ομάδας Γρεβενών παλεύουν κυριολεκτικά μόνοι τους για να φροντίσουν τους τετράποδους φίλους μας.

Εδώ και 3,5 χρόνια το Fuit art cafe αποτελεί μια… όαση για τη Φιλοζωϊκή Ομάδα, αλλά και για όλους τους φιλόζωους της πόλης των Γρεβενών καθώς απέκτησαν πλέον το στέκι στο οποίο μπορούν να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους παρέα με τα κατοικίδια τους χωρίς αυτά να θεωρούνται ανεπιθύμητα. Το άκρως αντίθετο θα λέγαμε…

 Η αδέσποτη Μαυρίλα ποζάρει μπροστά στο νέο της σπιτάκι έξω
από το Fuit Art Cafe
 

Γνωρίσαμε τον Γιάννη Ευαγγελόπουλο, τον ιδιοκτήτη του Fuit art cafe και μετά την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε μαζί του μας έκανε να προγραμματίσουμε το συντομότερο δυνατό μία επίσκεψη στα Γρεβενά και στο Fuit art cafe, παρέα φυσικά με τα κατοικίδια μας.

Ιστορίες Αδέσποτων: Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να φτιάξετε ένα pet friendly μαγαζί στα Γρεβενά;

Γιάννης Ευαγγελόπουλος: Νομίζω πως δεν χρειάστηκε και ιδιαίτερη σκέψη για να μπει η ταμπέλα Animal Friendly στο Fuit. Όταν ζεις και μεγαλώνεις παρέα με σκύλους ή γάτες ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο δε νομίζω πως ξεχωρίζεις στιγμές στην καθημερινότητα σου που πρέπει να τις περάσεις χωριστά από το κατοικίδιο σου. Οπότε από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εργασίες στο Fuit η αρχή του μαγαζιού ήταν, να κάνουμε ένα art café στο οποίο τα κατοικίδια θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κηδεμόνες τους. Να μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του παρέα με το σκύλο του. Κι όπως αυτός θα πίνει τον καφέ του και θα τρώει το γλυκό του έτσι και ο σκύλος θα μπορεί να πίνει το νερό του και να τρώει τη λιχουδιά του.

 Πρώτα χαιρετάει κάποιος την Iggy στο Fuit art cafe και μετά κάθεται να παραγγείλει

Ιστορίες Αδέσποτων: Ο κόσμος που επισκέπτεται για πρώτη φορά το μαγαζί σας, πως αντιδράει σ’ αυτό;

Γιάννης Ευαγγελόπουλος: Στο άκουσμα ότι μπορούν να πιουν τον καφέ παρέα με το σκύλο τους και δεν θα χρειαστεί να δέσουν τον σκύλο έξω από το μαγαζί το εκτιμάνε απεριόριστα. Το βλέπεις στο χαμόγελο στα πρόσωπα τους. Ακούς θετικά σχόλια και ξέρεις πως είναι αληθινά. Τα λένε και τα πιστεύουν. Δεν τα λένε τυπικά και απλά για λόγους ευγένειας. Όταν μάλιστα τους βάζουμε νερό ή σερβίρουμε κάποια λιχουδιά εκεί έρχεσαι ακόμα πιο κοντά με τον πελάτη. Καταλαβαίνεις ότι το εκτιμάνε πραγματικά αυτό. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς.   

 Ο ιδιοκτήτης του Fuit Art Cafe Γιάννης Ευαγγελόπουλος αγκαλιά με τον Γιωργάκη και τη Μαυρίλα

 Ιστορίες Αδέσποτων: Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε στους τετράποδους πελάτες σας;

Γιάννης Ευαγγελόπουλος: Καθαρό νερό, λιχουδιές, παιχνίδια, αγάπη και ατελείωτα χάδια.

 Η εθελόντρια της Φιλοζωικής Ομάδας Γρεβενών Γιώτα Πέτρου μαζί με τον Κάλτσα που υιοθετήθηκε από πελάτη του Fuit Art Cafe  

Ιστορίες Αδέσποτων: Ποια είναι τα σχόλια που δέχεστε από τους φιλόζωους που έχουν πλέον ένα στέκι για να πάνε παρέα με τον τετράποδο φίλο τους;

Γιάννης Ευαγγελόπουλος: Τα σχόλια είναι μόνο θετικά. Καταρχάς σαν fuit έχουμε ήδη δύο αδέσποτα σκυλιά τα οποία αποτελούν τις «μασκότ» του μαγαζιού. Την Iggy και τη Μαυρίλα τα οποία καθημερινά είναι στο μαγαζί και συνήθως βρίσκονται ή στην αγκαλιά ή στα πόδια κάποιου πελάτη. Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι πελάτες έρχονται με τα σκυλιά τους για καφέ, τα περισσότερα παίζουν μεταξύ τους και γενικότερα ο κόσμος που συχνάζει στο μαγαζί λατρεύει τα ζώα. Υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που έχουν σκυλιά και από την πρώτη μέρα που ήρθαν στα Γρεβενά μας λένε ευτυχώς που υπάρχει το fuit και μπορούμε να πίνουμε καφέ παρέα με τα σκυλιά μας και δεν χρειάζεται ή να μένουμε σπίτι ή να αφήνουμε τα κατοικίδια μας μόνα τους. Είναι πάντως σχεδόν σπάνιο να πιεις καφέ στο fuit και να μην υπάρχει έστω και ένα σκυλί στο μαγαζί.

 

 

Ιστορίες Αδέσποτων: Αρνητικά σχόλια υπήρξαν ποτέ;

Γιάννης Ευαγγελόπουλος: Μία φορά στα τρεισήμισι χρόνια λειτουργίας του Fuit art cafe κι αυτό την πρώτη εβδομάδα. Υπήρχε μία κυρία στο μαγαζί και δύο τραπέζια δίπλα της μία κοπελίτσα με το σκυλάκι της. Μου λέει η κυρία. Καλά είναι δυνατόν να επιτρέπεται τους σκύλους μέσα στο μαγαζί; Της απαντάω, ΝΑΙ. Μου λέει, συγνώμη νεαρέ μου αλλά εμένα με ενοχλούν τα σκυλιά. Της κέρασα τον καφέ και της ζήτησα πολύ ευγενικά να πάει αλλού να πιει τον καφέ της και αν την ενοχλούν τόσο πολύ τα σκυλιά να μην ξαναέρθει. 

 

 

Ιστορίες Αδέσποτων: Υπάρχουν άλλα μαγαζιά που έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τα σκυλιά;

Γιάννης Ευαγγελόπουλος: Υπάρχουν. Όχι πολλά, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που αγαπάνε τα ζώα. Προσωπικά πιστεύω πως όλα τα μαγαζιά θα έπρεπε να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Διότι αν αυτό συνέβαινε παντού τότε και η αγάπη του απλού κόσμου έξω στο δρόμο απέναντι στα αδέσποτα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

 Ακόμα δύο πρώην αδέσποτα, το Κατερινάκι και ο Βίνι, που υιοθετήθηκαν από πελάτες του Fuit Art Cafe  

Ιστορίες Αδέσποτων: Πόσο οξυμένο είναι το πρόβλημα με τ’ αδέσποτα ζώα στα Γρεβενά;

Γιάννης Ευαγγελόπουλος: Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι μεγάλο και η ευθύνη είναι καθαρά του Δήμου. Ό,τι προσπάθεια γίνεται είναι από την Φιλοζωϊκή Ομάδα της πόλης. Τα μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Γρεβενών κάνουν απίστευτη δουλειά, εθελοντικά και με δικά τους έξοδα σε καθημερινή βάση. Είμαι μέλος της Φιλοζωικής αλλά όχι τόσο ενεργό όπως τα κορίτσια του συλλόγου που καθημερινά τρέχουν να φροντίσουν, να ταΐσουν, να περιθάλψουν, να στειρώσουν τα αδέσποτα. Και το ξαναλέω με δικά τους έξοδα. Με ελάχιστη έως ανύπαρκτη βοήθεια από την Πολιτεία και τις Αρχές. Πριν από τις εκλογές έχουν όλοι στο πρόγραμμα τους τη φιλοζωική δράση, αλλά όταν «πιάσουν» την καρέκλα ακούν αδέσποτα και κάνουν τους… Κινέζους. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις που πραγματικά γίνονται σοβαρές προσπάθειες από τις δημοτικές αρχές. 

 Ανάρπαστα έγιναν τα σκουφάκια που κυκλοφόρησαν από το fuit για την οικονομική ενίσχυση της Φιλοζωϊκής Ομάδας Γρεβενών

Ιστορίες Αδέσποτων: Ποιες είναι οι δικές δράσεις σας όσον αφορά στα αδέσποτα της περιοχής σας;

Γιάννης Ευαγγελόπουλος: Εκτός από το να ταΐσουμε και να βάλουμε ένα μπολάκι νερό έξω από το μαγαζί για τα αδέσποτα, που είναι το ελάχιστο νομίζω, προσπαθούμε όσο μπορούμε να είμαστε στο πλευρό της Φιλοζωικής Ομάδας Γρεβενών. Σαν fuit έχουμε βοηθήσει σε 6 υιοθεσίες σκύλων. Δύο από υπάλληλους του μαγαζιού και τέσσερις από πελάτες. Μοιράζουμε ενημερωτικά φυλλάδια, κατά καιρούς μαζεύουμε λεφτά σε ειδικό κουμπαρά για στειρώσεις, πρόσφατα κυκλοφορήσαμε κάποια σκουφάκια τα έσοδα των οποίων πήγαν στην Φιλοζωϊκή και πραγματικά έγιναν ανάρπαστα από τους πελάτες μας. Είμαστε ήδη σε επαφή με γνωστούς καλλιτέχνες για τη διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας για τ’ αδέσποτα και γενικά όσο μπορούμε βοηθάμε. Το σημαντικότερο όμως είναι να κάνουμε όλο τον κόσμο να αγαπήσει τα αδέσποτα και να τα αντιμετωπίζει σαν μια ανθρώπινη ζωή και όχι σαν έναν κίνδυνο».

 

    

Ιστορίες Αδέσποτων: Πόσο "γλυκαίνει" ένα μαγαζί η παρουσία των σκύλων;

Γιάννης Ευαγγελόπουλος: Αυτό είναι κάτι που δεν περιγράφεται. Η παρουσία των σκύλων στο fuit κάνουν το μαγαζί πιο ζωντανό, πιο φιλικό και πιο ζεστό θα έλεγα.  Μόνο αν το ζήσεις μπορείς να το καταλάβεις. Θα σας πω ένα πράγμα. Πρόσφατα φτιάξαμε ένα σπιτάκι έξω από το fuit για τη Μαυρίλα για τον βαρύ χειμώνα που έρχεται. Από την ημέρα που βάλαμε το σπιτάκι όλη η γειτονιά βλέπει με άλλο μάτι ένα σκυλί που συνεχίζει να είναι αδέσποτο. Μακάρι όλα τα μαγαζιά να είχαν έξω από ένα σπιτάκι και να φρόντιζαν από ένα αδέσποτο. Τότε το πρόβλημα θα ήταν σίγουρα μικρότερο και η γενικότερη αντιμετώπιση του κόσμο απέναντι στα σκυλιά θα ήταν άλλη. Δεν μπορώ να φανταστώ το fuit χωρίς σκυλιά. Και σας καλούμε όλους να το ζήσετε. Σας περιμένουμε για καφέ παρέα με τα κατοικίδια σας, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να σας κεράσουμε σπιτικά γλυκά της κας Δήμητρας τόσο εσάς όσο και τους τετράποδους φίλους σας.  

Το Fuit art cafe βρίσκεται στα Γρεβενά
Ηλία Φάσσα 2, τηλ.: 24620-24083
Για να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του επισκεφτείτε τη σελίδα του στο facebook:
https://www.facebook.com/Fuit-art-cafe-150065845126337/
ή την επίσημη σελίδα: www.fuitartcafe.gr