Ρίκος: Ο πρωταγωνιστής στην καρδιά και στο μυαλό της Λίτσας Καραγιάννη

Σπάνια θα βρει κανείς φωτογραφία της Λίτσας Καραγιάννη που να μην κρατά στην αγκαλιά της τον γουρλομάτη της, όπως χαϊδευτικά αποκαλεί τον λατρεμένο της Ρίκο. Μπήκε στη ζωή της πριν από 9 χρόνια και της έμαθε με το δικό του μοναδικό τρόπο ν’ αγαπά, να σέβεται και κυρίως να βοηθά τις αδέσποτες ψυχές του δρόμου.

Η Λίτσα κι ο Ρίκος είναι αυτό που λέμε «κολλητοί». Η σχέση τους, χρόνια τώρα, χαρακτηρίζεται από αγάπη, φιλία και αφοσίωση. Η επικοινωνία που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους είναι αξιοθαύμαστη και μοναδική. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Αυτό το υπέροχο μικρό πλασματάκι, ο Ρίκος, κρύβει μέσα του κάτι το βαθύτατα ανθρώπινο κι αυτό το εισέπραξε από την πρώτη στιγμή της συνάντησης τους η Λίτσα Καραγιάννη.

 

 

«Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι μη τον χάσω. Είναι κάτι μέρες που μόνο στην ιδέα ότι κάποια στιγμή θα φύγει από κοντά μου πέφτω σε βαθιά θλίψη. Μ’ έχει πιάσει κρίση ηλικίας. Κι όχι της δικής μου» αναφέρει στις "Ιστορίες Αδέσποτων" η Λίτσα Καραγιάννη, γνωστή για το φιλοζωικό της έργο, καταθέτοντας στη συνέχεια λίγα αλλά ουσιαστικά λόγια καρδιάς για τον Ρίκο της.

«Ήταν μόλις 40 ημερών όταν άνοιξα ένα μικρό κουτάκι και τον πρωτοαντίκρισα. Μικρός και απροστάτευτος. Έγινε η αφορμή και η αιτία να αποκτήσω τα φιλοζωικά μου αισθήματα. Δεν είναι απλά ένα κατοικίδιο ζωάκι όπως πολλοί μου λένε. Είναι πολλά παραπάνω. Μόνο όσοι μεγαλώνουν ζώα μπορούν να καταλάβουν τη ψυχολογία μου. Του συμπεριφέρομαι όπως οι γονείς στα παιδιά τους.

 

 

Με δίδαξε ν’ αγαπώ και να σέβομαι τα ζώα. Να μην τα ξεχωρίζω από τους ανθρώπους. Και ναι το παραδέχομαι. Υπάρχουν στιγμές που τον θεωρώ πιο πολύτιμο από ο,τιδήποτε άλλο!

Χαίρομαι που μπήκε στη ζωή μου και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να μείνει σ’ αυτή πολλά χρόνια. Δεν είναι εγωιστικό. Απλά είναι αναντικατάστατος. Σε μία κοινωνία που όλοι έρχονται και παρέρχονται από τη ζωή μας εκείνος είναι πάντα δίπλα μου, πιστός "σαν" σκύλος. Και λέω "σαν" επειδή για εμένα θα είναι πάντα ο μικρός μου γιός».

 

 

Αν ποτέ επισκεφθείτε το Ακρογιάλι, την οικογενειακή ψαροταβέρνα της Λίτσας Καραγιάννη, που βρίσκεται στο Σούνιο, δίπλα στη θάλασσα με μαγευτική θέα το ναό του Ποσειδώνα, θα έχετε την τιμή να σας υποδεχθεί στην είσοδο ο «μετρ» και η ψυχή του μαγαζιού, που δεν είναι άλλος από τον Ρίκο. Τότε και μόνο θα διαπιστώσετε ιδοίς όμμασι ότι πρόκειται για ένα σπάνιο πλάσμα που δικαίως έκλεψε την καρδιά της Λίτσας Καραγιάννη και σίγουρα θα κλέψει και τη δική σας. Γιατί έχει τον τρόπο του!