«Η Ομπρέλα»: Μια ταινία μικρού μήκους για την εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς

Η Foxie, μια αδέσποτη σκυλίτσα που εγκατέλειψαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος», πρωταγωνιστεί στην ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Μπλέτα που έχει ως θέμα την εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς. Ο δημιουργός της ταινίας γνώρισε τη Foxie στην πρώτη του επίσκεψη στα Χανιά όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν τ’ αδέσποτα. Αφιερώνει την ταινία του σ' όλες τις αδέσποτες ψυχές, ανθρώπινες ή μη, που κυκλοφορούν στους δρόμους, παρακαλώντας να μη βρέξει.  

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου ο Γιάννης Μπλέτας επικοινώνησε με το φιλοζωικό σύλλογο «Η Προστασία των Ζώων» και γνωστοποίησε την ιδέα του να γυρίσει μια ταινία μικρού μήκους στα Χανιά για τ’  αδέσποτα. Το θέμα που αποφασίστηκε ήταν η εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή τροφοδότησης νέων αδέσποτων και έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Η Προστασία των Ζώων» επισημαίνει ότι η Foxie ήταν πολύ άνετη στα γυρίσματα, αλλά για να εγκαταλείψει μια για πάντα την αδέσποτη ζωή της χρειάζεται ένα στοργικό σπίτι. Όποιος επιθυμεί να υιοθετήσει αυτό το υπέροχο και ταλαντούχο πλάσμα μπορεί να αφήσει μήνυμα είτε στη Σελίδα που διατηρεί ο Σύλλογος στο facebook είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

 

 

Ο Γιάννης Μπλέτας αναφέρει για την ταινία του: «Τα τελευταία 3 χρόνια μου είχε κολλήσει στο μυαλό ότι ήθελα να κάνω μια ταινία για τ’ αδέσποτα. Σπούδασα στην Κρήτη και βλέποντας πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση εκεί με τ’ αδέσποτα, όπως και σε όλη την Ελλάδα αποφάσισα να βοηθήσω με τον τρόπο μου, έστω στο ελάχιστο, τους φορείς που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Μια εικόνα στο διαδίκτυο παρόλα αυτά πρόσφατα μου έδωσε τα ερεθίσματα για την “Ομπρέλα”.

Έτσι γυρίστηκε η ταινία, με πρωταγωνίστρια τη Foxie, μια σκυλίτσα που την παράτησαν στην αυλή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, την οποία και φροντίζω όταν κατεβαίνω στην Κρήτη από το 2013.Η ταινία θίγει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα το οποίο έχει πάρει στις μέρες μας τρομακτικές διαστάσεις. Στην ταινία η ομορφιά της Κρήτης και πιο γενικά της Ελλάδας, έρχεται σε αντίθεση με την πολύ άσχημη ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα. Εύχομαι αυτή η ταινία να αφυπνίσει και να καταλάβουμε πόσο εγκληματική είναι αυτή η ενέργεια. Η εγκατάλειψη είναι ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ. Είναι πραγματικά κρίμα να μεγαλώνουμε ένα ζώο και όταν το βαριόμαστε απλώς να το παρατάμε. Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια».

Ο Γιάννης Μπλέτας μεγάλωσε στην Κοζάνη, σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Ρέθυμνο και φέτος ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.