Αντιμετώπιση δηλητηριάσεων στα ζώα

Πριν αρχίσουμε να γράφουμε οτιδήποτε για τις δηλητηριάσεις πρέπει να πούμε ότι με την παραμικρή υποψία φόλας επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας και προσκομίζουμε το ζώο σε αυτόν άμεσα.

Γράφει για τις «Ιστορίες Αδέσποτων» η κτηνίατρος Τζουλιάνα Τσαρούχη

Οι δηλητηριάσεις  μπορεί να οφείλονται σε αμέλεια αλλά δυστυχώς οι κακόβουλες  δηλητηριάσεις στη χώρα μας είναι συχνές και περιλαμβάνουν τις εξής ουσίες

1) Οργανοφωσφορικά  είναι γεωργικά εντομοκτόνα και  δρουν αναστέλλοντας την ακετυλοχολινεστεράση γεγονός που διαταράσσει την ισορροπία του νευρικού συστήματος, έτσι παρατηρούμε συμπτώματα όπως σιελόρροια, εμετούς, διάρροιες, βρογχόσπασμους, μυϊκές συσπάσεις, τρόμος, ταχυκαρδία, υπερδιέγερση μέχρι παράλυση και θάνατο (από αναπνευστική ανεπάρκεια).

Μέχρι να προσκομίσουμε το ζώο στον κτηνίατρο πρέπει να προκαλέσουμε έμετο μόνο αν το ζώο έχει ακόμα τις αισθήσεις του και δεν βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, αυτό μπορεί να γίνει δίνοντας του να πιεί πυκνό διάλυμα νερό με αλάτι, με σιρόπι ιπεκακουάνας ή ένεση απομορφίνης.

Στη συνέχεια ο κτηνίατρος θα χορηγήσει ατροπίνη και αντιεπηληπτικά φάρμακα αν ο ασθενής κάνει επιληπτικές κρίσεις.

2) Ποντικοφάρμακα αντιπηκτικά (διαιρούνται στα 1ης, 2ης, 3ης γενιάς)  δρουν αναστέλλοντας τον μηχανισμό πήξης του αίματος.  Τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται 2 με 10 μέρες μετά την κατάποση. Στην οξεία μορφή δηλητηρίασης  έχουμε αιφνίδιο θάνατο λόγω αιμορραγιών (εγκεφαλικών, περικαρδικών, ενδοθωρακικών και κοιλιακών).

Στην υποξεία- χρόνια μορφή δηλητηρίασης παρατηρούμε ανορεξία, κατάπτωση, ωχρούς βλεννογόνους, αναιμία, επίσταξη, αιματέμεση, μέλαινα, αιματουρία, πετέχειες.

Θάνατος ή ύφεση συμπτωμάτων επέρχονται  μέσα σε 1 με 10 μέρες.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο πρώτος χειρισμός είναι η πρόκληση εμετού και η προσκόμιση στον κτηνίατρο ο οποίος θα χορηγήσει το αντίδοτο, τη βιταμίνη Κ και τις πρώτες βοήθειες.

3) Στρυχνίνη είναι ένα αλκαλοειδές των σπερμάτων του δέντρου Στρύχνος ο εμετικός και χρησιμοποιείται ως τρωκτικοκτόνο. Τα συμπτώματα είναι πολύ οδυνηρά και άμεσα και περιλαμβάνουν τη σύσπαση του διαφράγματος, των θωρακικών και κοιλιακών μυών μέχρι φρικτό θάνατο από αναπνευστική ανακοπή.

Οι μυϊκές συσπάσεις είναι πολύ επώδυνες και το ζώο έχει πλήρη συνείδηση του επερχόμενου αγωνιώδη  θανάτου του.

Το ζώο πρέπει να προσκομιστεί άμεσα στον κτηνίατρο για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Η πρόκληση εμετού και η πλύση στομάχου αντενδεικνύονται και η θεραπεία είναι συμπτωματική (υποστήριξη και παρακολούθηση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, έλεγχος των σπασμών).

Η πρόγνωση είναι συνήθως δυσμενής. Αν το ζώο καταφέρει να επιζήσει το πρώτο 24ωρο υπάρχουν καλές πιθανότητες να σωθεί.

4) Αιθυλενική γλυκόλη χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό αυτοκινήτων και έχει γλυκιά γεύση.

Τα συμπτώματα είναι ο έμετος, η αδυναμία και κατάπτωση, η πολυουρία και πολυδιψία. Η αιθυλενική γλυκόλη μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια για αυτόν το λόγο πηγαίνουμε το ζώο στον κτηνίατρο για να χορηγήσει το αντίδοτο (φομεπιζόλη, αιθανόλη)

Γενικότερα η πρόγνωση περιστατικών δηλητηριάσεων εξαρτάται από την ποσότητα και το είδος δηλητηρίου καθώς και την έγκαιρη προσκόμιση στον κτηνίατρο.