Η αγάπη κι ο σεβασμός βασικές προϋποθέσεις για την υιοθεσία των τετράποδων φίλων μας

Πολύ συχνά οι υποψήφιοι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς αναρωτιούνται ποιο κατοικίδιο είναι καταλληλότερο για να υιοθετήσουν. Αναμφισβήτητα η υιοθεσία ενός κατοικίδιου ζώου είναι μια απόφαση που δεν πρέπει να λαμβάνεται επιπόλαια.

 Μην ξεχνάμε όμως και τις περιπτώσεις, που δεν είναι λίγες, κατά τις οποίες ο σκύλος ή η γάτα υιοθετούν τον κηδεμόνα τους!

Γράφει για τις «Ιστορίες Αδέσποτων» η κα Μυρτώ Περράκη, Κτηνίατρος Α.Π.Θ. (www.animedica.gr)

Το βασικότερο είναι η αγάπη και ο σεβασμός για τα ζώα και τις ανάγκες τους καθώς και η συναίνεση όλων των ατόμων που πρόκειται να συμβιώσουν με το νέο μέλος της οικογένειας τους.

Επίσης ο μελλοντικός κηδεμόνας θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη ότι είναι απαραίτητο να διαθέτει χρόνο στο ζωάκι του σε καθημερινή βάση.

 

 

Από εκεί και πέρα η επιθυμία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Κάποιοι άνθρωποι, για παράδειγμα, αναζητούν τη συντροφικότητα ενός σκύλου, ενώ άλλοι απολαμβάνουν την παρουσία μιας γάτας στη ζωή τους (cat persons).

Ο τρόπος ζωής μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην εν λόγω επιλογή. Ίσως κάποιος που λείπει πολύ σε καθημερινή βάση ή η εργασία του απαιτεί συχνά και σύντομα ταξίδια  θα ήταν καλό να προσανατολιστεί στην υιοθεσία μιας γατούλας.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν ένας σκύλος έχει πρόσβαση σε αυλή, ο  καθημερινός ή τουλάχιστον ο συχνός περίπατος με τον κηδεμόνα του είναι απαραίτητος για την κοινωνικοποίηση του σκύλου. Και μην ξεχνάμε ότι ο κηδεμόνας είναι υποχρεωμένος να μαζεύει τα περιττώματα του σκύλου του στον καθημερινό τους περίπατο!

 

 

Όσον αφορά το κτηνιατρικό σκέλος, στα κουταβάκια και στα γατάκια, ξεκινάμε τους εμβολιασμούς στην ηλικία των έξι εβδομάδων και γίνονται δύο επαναληπτικοί εμβολιασμοί ανά μήνα (σύνολο τρεις εμβολιασμοί). Οι βόλτες ξεκινούν μετά τον 2ο εμβολιασμό.

Έπειτα γίνεται ένας επαναληπτικός ετήσιος εμβολιασμός. Από εκεί και πέρα το εμβολιακό πρόγραμμα καθορίζεται από τον τρόπο διαβίωσης του ζώου π.χ. αν μια γάτα έχει πρόσβαση στο εξωτερικό περιβάλλον θα πρέπει να εμβολιαστεί και για λοιμώδη λευχαιμία ή αν ένας σκύλος μένει τακτικά σε ξενώνες σκύλων (kennels) θα πρέπει να κάνει κάποια επιπλέον εμβόλια.                    

Οι αποπαρασιτισμοί μπορεί να ξεκινήσουν από πολύ νωρίτερα και αφορούν τόσο τα εξωπαράσιτα (ψύλλοι, τσιμπούρια) όσο και τα παράσιτα του εντέρου.

 

 

Ο σκύλος κυρίως αλλά και η γάτα πρέπει να είναι όλο το χρόνο προστατευμένοι από τα εξωπαράσιτα, μιας και στην Ελλάδα έχουμε παρατεταμένο καλοκαίρι. Υπάρχουν πλέον πολλά προϊόντα γι’ αυτό το σκοπό και ο κάθε κτηνίατρος προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα-σχήμα, ανάλογα με τις ανάγκες του ζώου, τις συνήθειες του κηδεμόνα του και την περιοχή.

Επιπλέον, κάθε κατοικίδιο ζώο, είτε είναι σκύλος είτε γάτα, θα πρέπει να σημαίνεται ηλεκτρονικά (τοποθέτηση microchip), να καταγράφεται και να καταχωρείται στον οικείο Δήμο. Η τοποθέτηση και η καταγραφή γίνεται από τον κτηνίατρο.

 

 

Η διατροφή είναι κάτι που απασχολεί πολύ τους υποψήφιους κηδεμόνες. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο σκύλος και η γάτα είναι σαρκοφάγα ζώα. Η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται στο κρέας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με βάση το μαγειρευτό φαγητό (ο κηδεμόνας με τη βοήθεια του κτηνιάτρου  καταρτίζει ένα διατροφικό πρόγραμμα) ή με βάση τη βιομηχανοποιημένη διατροφή (ξηρή τροφή, κονσέρβες κ.λπ.). Τα υπολείμματα της κουζίνας (αποφάγια) δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ασφαλή και σωστή επιλογή.

Όλα τα παραπάνω είναι τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος κηδεμόνας για να προχωρήσει στη συμβίωση μ’ έναν σκύλο ή μια γάτα.