Καθυστέρηση έναρξης εκπαίδευσης των κηδεμόνων

Πολλοί νέο-ιδιοκτήτες (γονείς) σκύλων είτε από λάθος πληροφόρηση (π.χ. η εκπαίδευση αρχίζει από τους 6 μήνες, θα μεγαλώσει και θα φτιάξει, δεν καταλαβαίνει κ.λπ.) είτε από υπερβολική εμπιστοσύνη στις γνώσεις και ικανότητές τους καθυστερούν να ενημερωθούν και να μάθουν πως πραγματικά μαθαίνει ένα κουτάβι. Και μεγαλώνουν ένα κουτάβι (μωρό) χωρίς να ξέρουν ποια (πότε, πως, γιατί) πράγματα πρέπει να γίνουν και ποια να αποφευχθούν. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη διάπλαση του χαρακτήρα (εύπλαστου σε αυτή την ηλικία) του Ρεξ.

Γράφει ο Γιάννης Αραχωβίτης, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων & Ανθρώπων, Ιδρυτής του StarDogs Positive Training (Τηλ.: 210-60 29 053 - Κιν.: 6945 954 564)

Το να διαβάσει κάποιος δεξιά και αριστερά (αποσπασματικά) στο ίντερνετ και να ρωτήσει και τους γείτονες (τον περιπτερά, τον ταξιτζή, τον ξάδερφο κ.λπ.) δεν σημαίνει ότι έχει επιλέξει τη σωστή πληροφόρηση. Ούτε έχουν όλοι τα ίδια και κατάλληλα φίλτρα για να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος, το μύθο από το σχετικό. Επίσης, πιθανόν, δεν έχουν την ικανότητα εφαρμογής ενός προγράμματος.

Όμως, όπως και για τους ανθρώπους, το σπίτι είναι το πρώτο μεγάλο σχολείο για το κουτάβι. Και οι γονείς του είναι οι πρωταγωνιστές και οι μοναδικοί υπεύθυνοι για να φροντίσουν τη διαπαιδαγώγησή του. Οποιαδήποτε αμέλεια, ανικανότητα, επιλογή, λάθος τους, θα «χαράξει» τη πορεία του μικρού τετράποδου. Τα πάντα μετράνε και ιδιαίτερα σε αυτή τη τρυφερή ηλικία.

Το να αφήσουμε ένα μικρό κουτάβι να μεγαλώνει τυχαία και αβοήθητο, ελπίζοντας να βγει αστέρι, είναι ανεύθυνο, επικίνδυνο και πιθανότατα θα κοστίσει πολλά σε εμάς, στο κουτάβι και στην κοινωνία στο μέλλον.

Οι σωστές γνώσεις και πράξεις για να έχουν αξία θα πρέπει να εφαρμόζονται στο σωστό χρόνο. Το «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» έχει απόλυτη ισχύ και εδώ.
Συνεπώς, από τη στιγμή που επιλέγεις να αποκτήσεις ένα κουτάβι, οφείλεις, και είναι σοφό, να γίνεις άξιος και ικανός γονέας του. Αυτό απαιτεί να κάτσεις στο θρανίο και να μάθεις εγκαίρως. Συναντήσου με το εκπαιδευτή πριν επιλέξεις και πάρεις το σκυλί. Δες τι πρέπει να ξέρεις, τι πρέπει να έχεις, τι θα σου κοστίσει σε χρόνο, χρήμα, κόπο η εκπαίδευση η δική σου. Εσύ θα είσαι ο γονέας του Ρεξ και εσύ θα χαίρεσαι, θα λυπάσαι για τα καλά και τα κακά του παιδιού σου (σκυλιού). Κανείς άλλος δεν μπορεί να σε αντικαταστήσει ούτε στη καρδιά του σκυλιού σου , ούτε και στη φροντίδα και την εκπαίδευση του.