Μα αν δεν το μαλώσω, πώς θα μάθει;

«Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο» είχε πει ο Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι. Πολύ συχνά, πολλοί πελάτες μου λένε «Μα αν δεν το μαλώσω, πώς θα μάθει; Εδώ τα παιδιά μας μαλώνουμε, τα σκυλιά θα λυπηθούμε;».

Γράφει ο  συνεργάτης της ιστοσελίδας «Ιστορίες Αδέσποτων» Γιάννης Αραχωβίτης, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων & Ανθρώπων, Ιδρυτής του StarDogs Positive Training 

Και νομίζουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το πιο δυνατό επιχείρημα, που πιθανότατα θα κάνει και μένα, τον υπέρμαχο της θετικής εκπαίδευσης στα σκυλιά και στους ανθρώπους, να επανεξετάσω τη θεωρία μου και να αναδιπλωθώ.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι το κακό που μπορούν να προξενήσουν στο χαρακτήρα και στη συμπεριφορά του σκυλιού τους. Τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν κακό. Τα σκυλιά συμπεριφέρονται σκυλίσια και όπως τους φαίνεται καλό για τον εαυτό τους.

Δεν κάνουν τίποτα με επίγνωση για να κάνουν ζημιά και να «μπλέξουν» με τους κηδεμόνες τους. Απλώς αυτά που σε εκείνα φαίνονται ελκυστικά, συμβαίνει να μην μας αρέσουν ή να μην μας βολεύουν.

Για παράδειγμα, αν ένα σκυλί βαριέται και βρίσκει το παπούτσι μας μπροστά του, θα το θεωρήσει παιγνίδι και θα θελήσει να το εξερευνήσει, να το μασήσει για να περάσει η ώρα του. Δεν το κάνει για να μας βάλει σε έξοδα ή για να μας εκδικηθεί που το αφήσαμε μόνο του στο σπίτι.

Η ανία του να είναι μόνο του στο σπίτι, μπορεί να το κάνει να παίξει με το παπούτσι και να το «περιποιηθεί» με τα δοντάκια του. Αλλά σίγουρα εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτεται, δεν γνωρίζει ούτε φιλοδοξεί να κάνει κάτι κολάσιμο / κακό.

Τώρα γιατί ο «μπαμπάς» του , μετά από 5 ώρες, του φωνάζει, το μαλώνει , το χτυπάει, το εξορίζει στο μπαλκόνι κ.λπ. δεν μπορεί να το αντιληφθεί και να το συνδυάσει ή και να το διορθώσει αφού κατά τη γνώμη του δεν έκανε κάτι κακό.

 

Το να περιμένουμε και να προσδοκούμε ότι με ασυνάρτητη, ακαταλαβίστικη, ετεροχρονισμένη και άδικη τιμωρία θα «συνετίσουμε το σκυλί μας και θα το κάνουμε «άνθρωπο» είναι εκτός σύγχρονης ζωοφιλικής τεκμηριωμένης θετικής εκπαίδευσης.

Αυτό που στη μεγάλη πλειοψηφία καταφέρνουμε είναι να φοβίσουμε και να στρεσάρουμε το σκυλί μας, να χάσουμε την εμπιστοσύνη του και να καταστρέψουμε τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις που υπάρχουν μέσα από ένα δόκιμο και δίκαιο τρόπο ή μέθοδο.