Βιωματική εκπαίδευση παιδιών με σκύλους που κάποτε ήταν… Αδέσποτοι

Το παιδαγωγικό - εκπαιδευτικό βιβλίο με τίτλο «Βιωματική εκπαίδευση παιδιών με σκύλους που κάποτε ήταν Αδέσποτοι», το οποίο συνοδεύεται από DVD με βίντεο, γράφτηκε με τη συμβολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΝΣΥΒ) και της SAPT Hellas με σκοπό να αποτελέσει ένα σημαντικό ξεκίνημα ώστε η φιλοζωία να γίνει κομμάτι του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος δημιουργώντας υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους πολίτες με σεβασμό στο περιβάλλον και σε όλα τα έμψυχα όντα.

Το πολύτιμο αυτό βιβλίο με συγγραφείς την Ταξιαρχούλα Παπαϊωάννου, την Καλλιόπη Αποστολάκου και τη Μαγδαληνή Τσιότσιου, «γεννήθηκε» μέσα από τη μακροχρόνια εκπαιδευτική δράση που υλοποιείται στον 2ο Παιδικό Σταθμό Βύρωνα με πρωτοβουλία των δραστήριων παιδαγωγών και κυρίως την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή των παιδιών.

Στόχος ήταν τα παιδιά να καταλάβουν ότι δε φτάνει μόνο να αγαπάμε τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, αλλά να σεβαστούμε ότι σκέπτεται διαφορετικά από εμάς και να του το δείχνουμε. Οι εθελοντές της SAPT Hellas με τους ημίαιμους εκπαιδευτικούς σκύλους τους έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά του παιδικού σταθμού να γνωρίσουν με σωστό τρόπο προσέγγισης τους τετράποδους φίλους ακολουθώντας συγκεκριμένες συμβουλές τους.

 

 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βιβλίο που μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση παιδιών με σκύλους που μάλιστα κάποτε ήταν… Αδέσποτοι, τονίζει τα πολλαπλά οφέλη που έχουν τα παιδιά, οι παιδαγωγοί και οι γονείς και μακροπρόθεσμα η ίδια η κοινωνία μας.

1. Είναι τα αυτονόητα ότι δηλαδή:

  • Μαθαίνουν να αγαπάνε τα ζώα.
  • Αποκτάνε γνώσεις για το ποιες είναι οι ανάγκες τους.
  • Σέβονται το περιβάλλον και κάθε τι έμψυχο και γίνονται υπεύθυνοι άνθρωποι.

2. Μαθαίνουνε τους τρόπους καλής συμπεριφοράς και τις τεχνικές σωστής προσέγγισης σε άγνωστα ζώα.

3. «Φτιάχνουμε» ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται, προβληματίζονται και ψάχνουν λύσεις για σύγχρονα κοινωνικά θέματα.

Συνοψίζοντας,  με το βιβλίο το παιδί μαθαίνει από νωρίς το σεβασμό και την αγάπη προς τα ζώα, του προσφέρεται ένα πολύτιμο εφόδιο για έναν κοινωνικά αποδεκτό και σωστό τρόπο συμπεριφοράς ενάντια στην έννοια της βίας, της αδικίας, του εκφοβισμού, του δυνατού στον αδύνατο, της κακοποίησης των δικαιωμάτων, μαθαίνει να κρίνει, να σκέπτεται, να βρίσκει λύσεις (χωρίς να του λένε άλλοι το ποιες και το πώς).

Κι ας μην ξεχνάμε ότι η παιδική βία απέναντι στα ζώα χτυπάει ένα καμπανάκι πως ενδέχεται να προμηνύει ενήλικη επιθετικότητα και εγκληματικότητα. Η παιδική εγκληματικότητα κατά των ζώων αποτελεί πιθανό δείκτη του πως θα εξελιχθεί το παιδί αργότερα ως ενήλικας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν η φιλοζωία να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι ίσως να αποφεύγονταν πολλές μορφές βίας (σχολικές, οικογενειακές κ.λπ.).

Τρόποι απόκτησης του βιβλίου

1. Όσοι μένουν στην Αθήνα μπορούν να αγοράσουν το βιβλίο μαζί με το DVD από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών, οδός Μάρνη 10, Αθήνα (ώρες 11.00 με 14.30).
2 Όσοι μένουν εντός Αττικής ή στην υπόλοιπη Ελλάδα μπορούν να παραγγείλουν το βιβλίο για να παραδοθεί στο χώρο τους με αντικαταβολή καλώντας τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων 6972204509 και 6980452549 ή αφήνοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Το κόστος του βιβλίου είναι 10 ευρώ (χωρίς τα έξοδα μεταφοράς του).

Μέρος από τα καθαρά έσοδα των πωλήσεων του βιβλίου θα δοθούν για τη φροντίδα των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων συντροφιάς.